2016-12-06

#1322: Gunsmith Cats 4 - 80 %

Gunsmith Cats 4 (ガンスミス キャッツ)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako kapitoly 54 až 75 v sérii "Gunsmith Cats" (japonsky ガンスミス キャッツ), souborně v tomto vydání v roce 2005. České vydání má 474 stran a prodává se v plné ceně za 469 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Keniči Sonoda
Kresba: Keniči Sonoda

A jsme na konci. Abyste si nemysleli, tak ona existuje ještě série "Gunsmith Cats BURST", ale ta vycházela o několik let později, i když je to skutečně pokračování. "Gunsmith Cats" nám končí právě čtvrtou knihou, i když si myslím, že když to dočtete, budete také chtít ještě více, protože ten konec má rozhodně části, které jsou ještě otevřené a které zůstávají nedořešené. Obálka čtvrté sbírky nám sice nabízí pohled na Misty a Becky (zleva), ale samozřejmě, že se budeme soustředit i na hlavní hrdinku Rally. I když to vypadalo, že na začátku série budou dvě hlavní postavy, parťačky Rally a Minnie May, nakonec se Minnie May stáhla do pozadí a Rally Vincent do popředí, kam Keniči Sonoda poslal také hlavního mužského hrdinu, Beana.

Důvod k tomu je celkem prozaický. Keniči Sonoda totiž v roce 1989 vytvořil komiks "Riding Bean ". Ani se moc nedá mluvit o sérii, protože měl nakonec jen čtyři díly. Nikoli vinou samotného Sonody, ale jednoduše proto, že magazín, kde komiks vycházel, se přestal vydávat. Právě zde se ale seznamujeme s Beanem, který je hlavní postavou a je zde definován, vizuálně i vlastnostmi, stejně, jako je nakonec prezentován v komiksu "Gunsmith Cats". Dokonce se zde seznamujeme i s Rally, ale tu byste prostě nepoznali. Její podoba se od té původní výrazně vyvinula, a nutno říct, že k lepšímu. Přece jen je v "Gunsmith Cats" více zapamatovatelná. Věřili byste tomu, že původně byla blond? Nakonec, přesvědčit se můžete sami, protože původní komiks "Riding Bean " je součástí tohoto vydání. Vlastně je docela škoda, že ten příběh nebyl dokončen, protože úvod k němu je zajímavý a zveřejněné náčrty také.

"Gunsmith Cats" ale rozhodně nejsou jen nějakou slabou náhražkou. Naopak, je to série, v které sám autor vyrostl a ukázal, že zvládne postavy kočírovat, jen si potřeboval trochu ujasnit, kdo bude hlavní, kdo vedlejší a jak příběh povede. Musím říct, že předělání Beana do vedlejší postavy a jeho rostoucí význam je docela dobrý nápad, jedná se o natolik zajímavou postavu, tudíž by byla škoda o ni přijít. Ale jsou to holky, kdo táhnou tuhle sérii. Holky, auťáky a zbraně. A je vidět, že na to všechno je Keniči Sonoda vysazený. A my můžeme být jen rádi, protože když už se trochu odváže, je komiks parádně akční a také krásně sexy. Některé scény s holkami jsou parádně vzrušivé, skoro až překvapí, do jaké situace se v druhé části dostane Misty.

Série "Gunsmith Cats" se nám tedy uzavřela. Je zde hlavní příběh s Goldie, jejíž vztah s Rally je natolik unikátní, že chcete vidět, jak se vyvine. Následuje ještě příběh Misty, kdy se ukáže, že jedna pitomost vám zvládne pořádně zamotat život. A nakonec se se 75. číslem bilancuje. A my můžeme jen doufat, jestli i sérii "Gunsmith Cats BURST" uvidíme v češtině. I kdyby ne, tak Rally a Minnie May společně s dalšími postavami přinesly na český trh parádní mangu, v niž je zaměřeno na dobré, akční příběhy, a i když nemusí vždy vše dopadnout dobře, je zde spousta napětí, tak je to vždy takové pozitivní. A prostě víte, že s těmi holkami se chcete setkávat. Cílení na mužské publikum je celkem logické, ale není to jen nahotinkami, jako třeba v případě série "Gantz", ale je to i těmi auty, střelnými zbraněmi a skvěle zpracovanými rešeršemi. "Gunsmith Cats 4" tohle jen potvrzují.

Komiks "Gunsmith Cats 4zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Na Comics Blogu naleznete recenze na knihy:
"Gunsmith Cats 1"
"Gunsmith Cats 2"
"Gunsmith Cats 3"

7 komentářů:

  1. Anonymní5/3/17 12:18

    Pěkný to bylo, ale neví někdo kdy bude pokračování? Dík.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím bohužel nějaké konkrétní informace venku nejsou...

      Vymazat
    2. Anonymní9/3/17 00:51

      Škoda. Udělat to tak že se to nečte jako normální kniha byl špatný nápad a hrozně mi vadilo, že o se ženách mluví jako o mužích, mělo být Vincentová, ne Vincent, ale i tak perfektní. Moc jsem se na pokračování těšil.

      Vymazat
    3. Vzhledem k tomu, že by se musely všechny stránky zrcadlově obracet, asi má logiku, že je to vydáváno v opačném stylu čtení, což je ale u mangy normální.
      Za sebe se přiznám, že doufám, že z češtiny postupně zmizí přidávání -ová k zahraničním ženským jménům, protože ty ženy se prostě jmenují bez toho -ová

      Vymazat
    4. Anonymní9/3/17 15:52

      No to snad ne, jsou to ženy, ne muži, takže ová je úplně namístě, ale každý může mít svůj názor. U původní série nevím, ale Burst jsem si sehnal v angličtině, tam se to čte jako normální kniha, ne to jak to vytiskli v čechách, takže asi bylo na výběr bez zrcadlového obracení stránek a oni vybrali tohleto. Docela si myslím, že právě tyhle věci lidi dost odradily, takže to nemělo takový prodej jako když by to bylo normálně. No a na prodeji všechno záleží.

      Vymazat
    5. Já zastávám názor, že když se někdo nějak jmenuje, tak by se to nemělo měnit. Například herečka Emma Stone je Emma Stone, není Stonová a každý stejně ví, že je to žena... ale je jasné, že jde o vkus, bohužel české přechylování se asi snadno nevymýtí.
      Co se týká toho pokračování, nikde nebylo řečeno, že nevyjde, jen k tomu nikde není oficiální zpráva, nebo jsem ho nenašel. Nemyslím si však, že by čtení odzadu bylo problém. Takhle u nás vychází všechna japonská manga a myslím, že je úspěšná.

      Vymazat
    6. Anonymní9/3/17 16:34

      Kéž by bylo pravda, že to ještě vyjde. Zatím jsem nervózní, dřív to vycházelo rychle po sobě a teď už dlouho ani ň. Nikdo z nich k tomu na jejich stránkách nic nenapsal a to už se tam několikrát ptali. Jenom dřív napsali, že to bude záležet na prodejnosti, tak se toho bojím.

      Vymazat