2016-11-18

#1310: Lucifer: Úspěšně se završuje série, která vůbec neměla přežít

V těchto dnech vychází jedenáctý a poslední díl série "Lucifer". Poslední díl temné fantasy od Mikea Careyho, tvůrce, který kromě jiného uspěl s komiksovým přepisem Gaimanova "Nikdykde", s "Hellblazerem", literárním hororem "Mezi řádky"... a momentálně i u nás sklízí ovace za fantaskní román "Všemi dary obdarovaná".

Mike Carey vzal vedlejší postavu, která se mihla v kultovním Sandmanovi, a udělal z ní hrdinu své vlastní série. I když je slovo "hrdina" možná trochu přehnané. Spíše bychom ho mohli označit za charismatického antihrdinu. Postavu, která není vyloženě zlá, ale jde za svým cílem bez ohledu na všechno ostatní. Postavu, která chce za každou cenu zůstat svobodná a nezávislá. Ať to stojí, co to stojí.

A teď se její cesta uzavírá. S plnou parádou a všemi emocemi.

Mike Carey nás provedl severskými i japonskými mýty, udělal nám exkurzi peklem, nechal nás účastnit se bitvy o nebeský trůn (ve které Lucifer stál na dost nečekané straně) a předvedl nám zrození nového vesmíru bez bohů... a zamyslel se nad tím, jestli vůbec může fungovat. Ovšem jeho hlavní zásluhou je stvoření Lucifera. Tento bývalý vládce pekel se dost liší od navyklých stereotypů. Nikdy nelže – ostatní mu za to prostě nestojí. A navíc, ničím nezničíte člověku život tak dobře jako pravdou. Lucifer také vždy plní své sliby a nikdy nikomu nezůstane nic dlužen. Ani to dobré... a už vůbec ne to špatné. Je charismatický, ale ani na okamžik si nepřestáváte uvědomovat, jak moc je nebezpečný. A bezohledný.

Postava zaujala tak, že se přetransformovala do televizního seriálu, který ovšem nemá s původní komiksovou sérií mnoho společného. Místo moderního mýtu je tu jen další týmová kriminálka. Ale i to svědčí o všeobecné popularitě komiksové série, která zabodovala i u nás.

A to přitom hrozilo, že v Čechách vůbec nevyjde.

"První dva díly vydávalo jiné nakladatelství... a příliš se neprodávaly," říká Petr Litoš z nakladatelství Crew. "Takže s tím skončili. A i když je přebírání neúspěšných řad od jiných firem finanční sebevražda – tuhle sérii jsme prostě nemohli nechat padnout. Od dob "Sandmana" se takhle dobrá řada neobjevila. Takže jsme to riskli, "Lucifera" převzali (spolu se stejně špatně prodejnými "Mýty") a začali vydávat další díly. Díky jiným úspěšným titulům jsme mohli prodělečnou sérii přežít, a tak jsme pokračovali dalšími a dalšími knihami... a po několika dílech jsme si všimli, že prodeje a čtenářský zájem stále rostou. Někdy, když máte v rukou dobrý titul a vydržíte dostatečně dlouho, zpráva o kvalitě komiksu se rozšíří mezi lidmi a nakonec získáte potřebnou čtenářskou základnu. Což se nám podařilo jak s "Mýty", tak s "Luciferem". A jsme vážně rádi."

Je skutečně jen málo sérií, které by si zasloužily úspěch tak jako "Lucifer". Dospělá a vyzrálá temná fantasy, která patří mezi to nejlepší, co u nás z komiksů vyšlo. Jedenáctou knihu zakoupíte na stránkách eshopu nakladatelství Crew.

V sérii Lucifer vyšlo:
Lucifer 2: Děti a monstra (2009)
Lucifer 3: Flirtování se zatracenými (2011)
Lucifer 4: Božská komedie (2013)
Lucifer 5: Peklo (2013)
Lucifer 6: Domy ticha (2014)
Lucifer 7: Exodus (2014)
Lucifer 8: Vlk pod stromem (2015)
Lucifer 9: Crux (2015)
Lucifer 11: Večerní modlitba (2016)

2 komentáře: