2016-10-19

#1285: První kniha hřbitovní - 85 %

První kniha hřbitovní (The Graveyard Book Graphic Novel, Volume 1)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2016. Vyšlo původně jako "The Graveyard Book Graphic Novel, Volume 1" v roce 2014. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: P. Craig Russell podle Neila Gaimana
Kresba: Kevin Nowlan, P. Craig Russell, Scott Hampton, Tony Harris, Galen Showman, Jill Thompson a Stephen B. Scott

Comics Centrum mě překvapilo tím, že se pustilo do něčeho dalšího mimo série, které u něj standardně vycházejí. Tedy ne proto, že by Comics Centrum nic podobného nikdy neudělalo, ale měl jsem pocit, že na podzim a zimu se toho chystá docela dost. O to více jsem rád, že tím dalším komiksem je právě "První kniha hřbitovní", která rozhodně patří k tomu lepšímu, co bylo vytvořeno podle Gaimana. Teď si tak uvědomuji, jestli je vlastně i něco horšího, co bylo podle Gaimana vytvořeno? Ne, nic vyloženě špatného mě nenapadá. Co jsem dohledával, tak u Gaimana jsem nikdy pod 60 % nešel. A "První kniha hřbitovní" si rozhodně zaslouží vyšší hodnocení, protože nám ukazuje to, co jde Neilovi moc dobře. Dovede si hrát s lidskou fantazií, vracet se ke kořenům a navíc příběh podávat jako moderní pohádku pro děti.

V článku "Hororová kniha džunglí připomíná, že podstata zla je lidská!" bylo docela dobře - už v samotném názvu - naznačeno, jaký bude děj knihy. Alespoň tedy ten základní. A ano, skutečně by se mohlo jednat o variaci na "Knihu džunglí", ale když jsem komiksový příběh "První knihy hřbitovní" četl, vlastně jsem si ani jednou na "Knihu džunglí" nevzpomněl. Je zde možné vidět základní příběh o tom, že se dítě dostane do prostředí, kde normálně děti nevyrůstají, ale to je tak všechno, co obě knihy spojuje. Minimálně v komiksu je "První kniha hřbitovní" dostatečně originální a soběstačná, abyste se nemuseli bát, že Gaiman klasiku jen vykrádá. Neil je přece jen trochu moc dobrý autor, aby se snížil k něčemu tak jednoduchému.

"První kniha hřbitovní" je komiksovou adaptací románu, který byl česky vydán jako "Kniha hřbitova". Jedná se o první část její adaptace, druhá by se měla objevit na jaře příštího roku. Román jsem nečetl, a tak bohužel nemůžu porovnat, ale pojďme na to, jak na mě působil příběh. Ten rozhodně nezačíná jako pohádka, ale začíná jako čistokrevný horor tím, že zde nájemný vrah vyvraždí jednu rodinu. Otce, matku i dceru už sejmul, teď už jde jen po nejmladším po synkovi, který by měl v klidu ležet ve svojí postýlce. Jenže to se neděje. Chlapec má skotačivé nohy, a tak ve správnou chvíli postýlku opustil a vydal se do míst, kam se i dospělí v noci bojí. Vydal se na hřbitov.

Vrah po něm jde, ale jak chlapec zjistí a jak se vrah - alespoň prozatím nedoví - na hřbitově to v noci žije a jsou zde tvorové, říkejme jim prostě duchové, kteří jsou schopni a ochotni se o malé dítě postarat. Stačí chlapci dát hřbitovní azyl. A dítě je ochráněno. Nemluvě o tom, že na hřbitově má azyl také Silas, jediný tvor, který může odcházet ze hřbitova, jak se mu zachce, a tak je také jediným, kdo dovede malé dítě skutečně zaopatřit. Silas celkem nápadně připomíná hraběte Draculu, asi nikoli jen náhodou. Ale to se v první knize pořádně nedozvíme, protože sledujeme hlavně malého Nika, což je zkrácenina ze jména Nikdo, jež chlapec dostal. Sledujeme ho, jak roste, jak se snaží žít v místě, kde je jiný než ostatní, a jak objevuje svět, který je nám neznámý.

P. Craig Russell se ukazuje jako výsostný Gaimanův adaptátor, i když tentokrát si - oproti komiksu "Koralína" - vzal na pomoc další ilustrátory, a tak je každá kapitola trochu jiná, každá má svého vlastní ilustrátora. V některých případech to ani není pořádně patrné a máte pocit, že kreslil stále jeden autor, u jiných kapitol vám to přece jen dojde na první pohled. Nemá to až takový vliv na to, že by byla kniha nějak tříštěná, naopak se daří udržet pospolitost, a to hlavně díky tomu, že jsou zde postavy, které jsou dostatečně ikonické a rozeznatelné. Kresbou se pak buduje zajímavý a jedinečný svět, který poznáváte, ale i s tím, že se rozvíjí příběh hlavní postavy, který je, jak už to tak bývá, utnut přesně ve chvíli, kdy nutně potřebujete druhou knihu. Nezbývá, než se těšit na jaro 2017.

Knihu "První kniha hřbitovní" zakoupíte na stránkách nakladatelství Comics Centrum se slevou.

1 komentář:

  1. knihu jsem cetl. Pokud se i druha cast drzi predlohy, muzem se na Silase tesit.

    OdpovědětVymazat