2016-06-24

#1199: Plášť: Edice deluxe - 80 %

Plášť: Edice deluxe (The Cape)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2016. Vyšlo původně jako pětidílná minisérie "The Cape" v roce 2012 a čtyřdílná minisérie "The Cape: 1969" u IDW Publishing v roce 2013. České vydání má 288 stran a prodává se v plné ceně za 699 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jason Ciaramella podle povídky Joea Hilla
Kresba: Zach Howard a Nelson Daniel

Joe Hill má na českém trhu další komiks. Až na to, že to není komiks Joe Hilla, ale je to adaptace jeho díla, podobně jako "Temná věž 1: Zrození pistolníka" je adaptací díla jeho otce, abych s přirovnáním zůstal v rodině. Navíc oba komiksy vyšly česky ve stejné době. Takže pokud budu komiks velebit anebo jej hanět - z hodnocení je asi celkem jasné, na jakou stranu se přikloním - nebude to proto, že Joe Hill napsal celkem dobrou povídku, ale proto, že ji ostatní autoři dobře zadaptovali. Joe Hill měl sice dozor, ale tak je něco jiného skutečně stvořit komiks nebo nad ním dozírat, což Joe Hill sám dobře ví díky své jedinečné sérii "Zámek a klíč". O Joe Hilla ale nepřijdete, protože součást knihy je i jeho původní povídka "Plášť", podle níž byl komiks vytvořen. Navíc je povídka obohacena o poznámky scenáristy Jasona Ciaramella.

Povídka původně česky vyšla v rámci sbírky "Bobby Conroy vstává z mrtvých a jiné strašidelné příběhy", ale pro publikaci v knize "Plášť: Edice deluxe" se dočkala nového, modernějšího překladu, kdy nespisovný jazyk mi k hrdinovi sedí více. Díky publikování povídky pak můžete ocenit, jak se scenáristovi a kreslířům podařilo převést příběh do komiksové podoby. A já si myslím, že z povídky udělali něco mnohem víc, a to nejen proto, že přidali děj. Na poznámkách scenáristy v povídce je vidět, že přemýšlel o tom, jaké médium komiks vlastně je, co bude v komiksu fungovat, a to nakonec vedlo k tomu, že se adaptace skutečně povedla. Kniha "Plášť: Edice deluxe" je ale mnohem bohatší a neobsahuje pouze adaptaci původní povídky.

V knize "Plášť: Edice deluxe" najdete pětidílný komiks "Plášť" a navíc ještě čtyřdílný komiks "Plášť: 1969", který je rozšířením celé mytologie a vysvětlením toho, jak se plášť, který hlavní postava Erik vlastní a využívá k tomu, aby mohl létat, dostal do jeho držení a stal předmětem se speciálními schopnostmi. Je strašná škoda, že se komiks "Plášť: 1969" v knize objevuje jako první, protože takhle rovnou přicházíte o nějaké to tajemství, které se kolem pláště motá. Je opravdu tak nutné hned vykecat, kde se plášť vzal a co s ním je? Ne, mně se na původním příběhu líbilo právě to, že do děje vstupuje kouzelný předmět bez toho, aby bylo jakkoli vysvětleno, kde se vzal, proč dokáže to, co dokáže. Nešlo totiž vůbec o ten plášť, ten byl jen prostředek, šlo hlavně o postavy.

Je tedy škoda, že se komiks "Plášť: 1969" objeví v knize jako první, i když se mu nemůže nechat, že je dobrý. Ne skvělý, ale dobrý ano. Navíc hodně pochopíte motivace postav dalšího příběhu, anebo spíše určitou dědičnost, která je zakódovaná v jejich genech. Takže jsme ve vietnamské džungli a užíváme si odhalení toho, co se stalo otci Erika a Nickyho. Je to akční, je to drsné, je to dobré a v první řadě jde o to, aby se to napasovalo na příběh následující a oba na sebe navázaly. Líbí se mi styl kapitol, kdy se vždy začíná doma v Americe dopisem, který čte matka Erikovi a Nickymu. Pak už je to jen gradace krutého osudu, řežby a pomsta, která nemá daleko k tomu, co se bude dít v příběhu následujícím.

"Plášť" je tím stěžejním, kolem kterého se celý příběh točí a je to komiks, který díky původním pěti sešitům zabírá více prostoru. Je dobrý a skvěle funguje samostatně. "Plášť: 1969" se vedle něj pak jeví jen jako fajn prequel. O co v "Plášti" jde? Erik je celkem neschopný mladý muž, který ale dovede svalit vinu na zranění, jež si způsobil jako malý. Spadnul ze stromu a málem umřel. A ano, zranění na něj skutečně mělo vliv. Jenže on se v tom svém stavu utápí a nevadí mu, že přichází o rodinu nebo o skvělou přítelkyni, hlavně když ho nikdo moc neotravuje. Sám sebe považuje za budižkničemu a nic se sebou nedělá. Pak ale objeví plášť, který míval v dětství, plášť, který měl, když padal ze stromu, plášť, díky kterému se cítí jako superhrdina. Jenže... Ono není všechno zlaté, co se třpytí.

Jason Ciaramella si skutečně s adaptací vyhrál, skvěle rozprostřel postavy, rozšířil příběh, dal charakterům ještě lepší motivace a nechal děj uzavřít tak, jak to v povídce chybělo. Tam, kde nechal Joe Hill prostor pro následky, které si bude čtenář domýšlet, tam se komiks uzavřel. A myslím, že se uzavřel lépe, epičtěji a v duchu příběhu efektněji. Co vám bude v povídce chybět, komiks přidá navíc. A to všechno v kresbě, která je místy skutečně znepokojivá. Když se Erik někdy podívá, přeběhne vám mráz po zádech. Kresba je sexy, je milá, je dramatická, je krutá. Prostě tam, kde je potřeba vyjádřit určitou emoci, určitý stav, zvládá Nelson Daniel svůj úkol naprosto přesně. Erik není milou postavou a vy to víte, ale stejně se jím necháte strhnout. Vytvořit dobrý příběh s takovou postavou není jednoduché, ale tady se to podařilo.
Joe Hill a Jason Ciaramella

Až na skutečnost, že je příběh "Plášť: 1969" zařazen jako první, nemám českému vydání v podstatě co vytknout. Předpokládám však, že v tomhle ohledu se Comics Centrum drželo originálu. Časová chronologie je nejjednodušší cestou, ale ne vždy nejlepší. Kniha kromě komiksů a povídky obsahuje ještě celkem rozsáhlou galerii, kde se dostalo třeba i na jednu ilustraci Gabriela Rodrigueze. Do rukou se vám tak dostává příjemné komiksové překvapení, které v sobě má jeden dobrý komiks, jeden skvělý komiks a jednu dobrou povídku, navíc v tiskové kvalitě, která je tradičně vysoká. Uzavřený příběh, žádná další rostoucí série, která potěší fanoušky hororového a temnějšího fantastického žánru, ale nejen je. Dobré příběhy potěší každého.

Knihu "Plášť: Edice deluxe" zakoupíte na stránkách nakladatelství Comics Centrum se slevou.

2 komentáře:

  1. Takze rikas cist v poradi - povidka,Plast,a nakonec Plast : 1969 ?
    :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, takhle klidně, anebo nejdřív komiks Plášť, pak Plášť 1969 a nakonec povídku, to už podle preferencí, jestli dřív původní dílo, anebo dřív komiks.

      Vymazat