2016-05-30

#1176: Comics Centrum vydalo Myší hlídku!

Rytířský epos, který si napětím nezadá se špionážním thrillerem, strhne i dospělé! Myší hlídka jsou víc než vojáci, jsou to průvodci a odhodlaní hrdinové ze světa našeho dětství!

David Petersen vytvořil obraz středověku ve světě myší. "Hlídka" byla skupina vybraných bojovníků (myší a myšáků), která chránila cesty před predátory a pomáhala vytvořit bezpečný svět pro život. Příběh z podzimu myšího roku 1152 nás ale přivádí na začátek napínavého vyšetřování. Trojice přátel při plnění běžného úkolu odhalí zrádce. Na vlastní pěst se pustí do pátrání. Stopy přitom vedou do vlastních řad. To už je ale čtenář, bez ohledu na věk, pohlcen vyprávěním o odhodlání a dramatických bojích za správnou věc.

Autor komiksu "Myší hlídka" nevyhledává krutost, zároveň však zbytečně nezměkčuje. Součástí příběhu je i smrt, ale násilí tu není adorováno. Jako bychom prožívali rytířské legendy, kde nad bolestí vítězí romantika a smysl pro čest. S myšími hrdiny se tak ocitáme na pomezí špionážního thrilleru a "Tří mušketýrů".

Klasické a detailní kresby posilují intenzitu a napětí příběhu. Svou precizností a hloubkou – nejen výtvarnou, ale i vypravěčskou - může práce Davida Petersena připomínat Tolkienova "Pána prstenů". Přestože hlavními postavami "Myší hlídky" jsou tři myšáci, kniha se nezaměřuje na čtenáře - chlapce. I malé čtenářky mohou v komiksu najít svůj vzor ve statečných bojovnicích nebo velitelkách celých jednotek. Velkou předností komiksu Davida Petersena jsou jasně vykreslené charaktery, včetně slabých stránek myších osobností. Děti se tak přirozeně dozví, že nikdo se superhrdinou nerodí a i nejlepší bojovník může vše snadno pokazit, když je zbrklý.

Petersenova sága o skupince statečných myší se rozvinula z jednoduché úvahy o tom, že tito hlodavci by mohli mít svébytnou kulturu. Mladý výtvarník ji začal promýšlet a splétat napínavé příběhy. Komiksy o "Myší hlídce" obdržely řadu cen v mnoha zemích světa. Dostaly například několikrát Cenu Willa Eisnera a časopisem Wizard byla "Myší hlídka" vyhodnocena jako nejlepší nezávislá dobrodružná kniha roku 2006. Server IGN.com ji navíc ocenil jako nejlepší nezávislou knihu a byla také bestsellerem podle listu New York Times. Komiksy přitom David Petersen původně nechtěl vydávat masově a většinu z nich věnoval své ženě Julii.

Mimořádnou péči věnovalo knize i nakladatelství Comics Centrum. Vydalo ji v atraktivním a přitom málo obvyklém čtvercovém formátu. Překladu se zhostil Jan Kantůrek, známý z práce na sérii "Zeměplocha" a příbězích barbara Conana. Vysokou úroveň překladu podtrhuje i to, že se Kantůrkovi podařilo nalézt české ekvivalenty jmen, které v sobě nesou původní dynamiku postav a zeměpisných názvů.

Knihu "Myší hlídka 1: Podzim 1152" je možné se slevou objednávat na těchto  internetových stránkách: http://www.comicscentrum.cz/9788088152088-mysi-hlidka-1-podzim-1152.html Cena knihy je standardně 699 Kč, ale na stránkách ji máte výrazně levněji. "Myší hlídka 1: Podzim 1152" je vydána v pevné vazbě s přebalem a obsahuje celkem 204 stran.

2 komentáře:

  1. Super :-) Těším se na recenzi Korvacovy Ságy, což je podle hodně lidí jeden z nejlepších Avengerovských příběhů, který byl kdy vytvořen.

    DanecekKM :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokusím se o recenzi co nejdříve, ale těch komiksů je poslední dobou nějak moc a těžko stíhám :-(

      Vymazat