2016-05-23

#1171: Jedenáctý Hellboy je venku!

Exotické země, neobyčejná setkání a svatba  - mohl by to být skvělý prázdninový příběh. Kdyby nešlo o nové vydání "Hellboye"! Povídková kniha "Hellboy 11: Ďáblova nevěsta a další příběhy" spojuje sedm příběhů, čtyři autory a řadu neobvyklých míst a ještě méně obvyklých postav. Přesto se i v jedenáctém dílu legendárního Hellboye podařilo to nejdůležitější – neuhnout před očekáváním fanoušků legendárního hrdiny a přinést nápadité a propracované kresby i zápletky. "Hellboy neustále přesvědčuje jak bezbřehá je fantasie Mikea Mignoly," potvrzuje šéf nakladatelství Comics Centrum Václav Dort.

Poněkud svérázný vyšetřovatel Úřadu paranormálního výzkumu a obrany se tentokrát bude muset vypořádat s masožravým domem, egyptskými bohy, hordou nemrtvých, pohanskými kulty, upířím mexickým wrestlerem a s ďábelskými mimozemšťany… Aktuální vydání knihy nijak nelimituje čtenáře, kteří se s Hellboyem ještě nesetkali. Proniknout do příběhu není obtížné. Většina povídek funguje naprosto samostatně. To, že má Hellboy více než neobvyklý zjev, zjistíte okamžitě. To, že je dobrý chlap, vzápětí. Od tohoto bodu se díky Mignolově humoru před vámi příběh odvíjí sám.

Naopak zasvěcené fanoušky potěší povídka, ve které se vrátíme k Hellboyově výpadku ve službě v roce 1956 a objasní se nám část z jeho tehdejších aktivit v Mexiku. Z tradičního rytmu a schématu příběhů vyšetřovatele Ú.P.V.O. nás vyvede poslední z povídek. Poměrně fádní zápletka hledání ztraceného dobytka se nečekaně zvrtne a Mignola nám nabídne větší rozevlátost a zesílenou dávku humoru.

Precizní autor "Hellboye" Mike Mignola přizval k některým knihám další výtvarníky. To je případ i knihy "Hellboy 11: Ďáblova nevěsta a další příběhy". Své spolupracovníky vybral s velkým citem. Například i Richard Corben (1940) je komiksovou legendou. Obdivovatel E. A. Poea a H. P. Lovecrafta se proslavil svými pracemi pro časopis "Heavy Metal". Čeští čtenáři jej mohou znát z povídek "Makoma" z "Hellboye 7: Pražský upír", "Paskřivec" z "Hellboye 10" nebo z knihy "Ragemoor". Na letošní podzim chystá Comics Centrum vydání adaptací Poeových povídek "Duchové mrtvých" tohoto člena Komiksové síně slávy.

Kniha "Hellboy 11: Ďáblova nevěsta a další příběhy" je vázaná s přebalem, obsahuje 208 barevných stran a prodává se za 599 Kč (u nakladatele s výraznou slevou), jak se můžete přesvědčit na http://www.comicscentrum.cz/9788088152071-hellboy-11-dablova-nevesta-a-dalsi-pribehy.html.

2 komentáře:

  1. Corbenovy adaptace Lovecrafta a Poea jsem si koupil v rámci souboru Haunt of Horror, a nadšený jsem teda nebyl. Corben je sice machr, když se snaží, ale většinu času má smůlu na naprosto dementní scénáristy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osobně nejsem Corbenův velký fanoušek, ale na adaptaci Poa jsem zvědavý

      Vymazat