2016-05-05

#1159: H. Ch. Andersen junior 4: Mnichovo tajemství - 70 %

H. Ch. Andersen junior 4: Mnichovo tajemství (H. C. Andersen Junior: Munkens hemmelighed)
Vydalo nakladatelství Grada Publishing v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako "H. C. Andersen Junior: Munkens hemmelighed" v roce 2016. Vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.

Scénář: Thierry Capezzone a Jan Rybka
Kresba: Thierry Capezzone

Nakladatelství Grada (značka Bambook) pokračuje ve vydávání příběhů mladého Hanse Christiana Andersena i v roce 2016, a my se tak můžeme těšit z toho, co se dál dělo v životě tohoto velikána pohádek a příběhů. Alespoň v té trochu fiktivnější rovině. Už jsme se dověděli, že když byl malý, tak darem dostal kouzelný klobouk. Klobouk, který mu dovoluje se přenášet do fantazijních světů. Stačí si ho jen nasadit a ocitnete se ve světě, který je tak moc odlišný od toho našeho, až je prostě nádherný, přitažlivý. Samozřejmě, že Hans si bude daru hodně cenit, ale právě čtvrtá kniha se věnuje klobouku a tomu, jaký byl jeho další osud v Hansových rukou.

Z předchozích knih jsem měl spíše pocit, že se jedná o dobrodružství, která jsou tak nějak oddělená a nemají na sebe nějakou přímou návaznost. Ale právě kniha "H. Ch. Andersen junior 4: Mnichovo tajemství" ukazuje, že zde provázání je a že je hlubší, než by se mohlo na první pohled zdát. Více se zde odkazuje na předchozí knihy a dění, které se zdálo jen takové náhodné, najednou dostává mnohem větší význam. Nic se neděje náhodu a všechno se děje proto, aby to někam směřovalo. Thierry Capezzone tak pro mě dostává nádech mnohem nadanějšího autora, než jak se doposud tvářil, a série se pro mě stává ještě zajímavější.

V knize "H. Ch. Andersen junior 4: Mnichovo tajemství" se seznamujeme, jak už název napovídá, s mnichem, s nímž odhalíme velké tajemství. Jak už jsem asi celkem dost naznačil, jedná se o tajemství samotného klobouku a toho, co vlastně představuje, kde se vzal a jaký je vlastně jeho smysl. Právě v tomhle ohledu získává komiksová série trochu větší hloubku, protože není jen povrchní, ale chce ukázat, že někdy se něco dělá proto, aby z toho měli lidé užitek, i když na úkor ostatních. Jasně, není to objevné, ale v rámci dětského komiksu je to podáno dobře a snesitelně. A to i pro dospělého čtenáře.

Nechci přímo tvrdit, že jsem se do série "H. Ch. Andersen junior" zamiloval, tak dobrá není, ale přece jen je to jedna z těch dětských sérií, které stojí za pozornost, sérií, které ukazují, že dětský komiks, a nejen ten evropský jako v tomto případě, má rozhodně co nabídnout, je poučný, je zábavný, je zajímavý, je nápaditý. Ještě nás čeká jedna kniha a docela se na ní těším. Podobné komiksy jsou něco, co může děti zaujmout, a pokud ne děti, tak třeba i jejich rodiče. Kniha "H. Ch. Andersen junior 4: Mnichovo tajemství" tak rozhodně nezklame nikoho, kdo si rád hraje s fantazií a také skutečnými událostmi a postavami. V tomhle najdete dost obojího, navíc je celek podán jako zábavná hra se čtenářem.

Komiks "H. Ch. Andersen junior 4: Mnichovo tajemství" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Grada.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"H. Ch. Andersen junior 1: Kouzelný klobouk"
"H. Ch. Andersen junior 2: Ukrytý rukopis"
"H. Ch. Andersen junior 3: A bratři Grimmové"

Žádné komentáře:

Okomentovat