2016-04-29

#1155: Zámek a klíč 5: Časohrátky - 95 %


Zámek a klíč 5: Časohrátky (Locke & Key: Clockworks)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 (tvoří uzavřený příběh) v minisérii "Clockworks" od července 2011 do května 2012 u IDW Publishing. Souborně v originále komiks vyšel jako "Clockworks" v roce 2012. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Joe Hill
Kresba: Gabriel Rodriguez

Na první pohled je zřejmé, že jsem malinko slevil z hodnocení vůči předchozím dílům, ale opravdu jenom malinko. Není to proto, že by byl pátý díl špatný, to vůbec ne, ale od skvělé série čekáte, že bude ještě skvělejší. A já mám tak nějak pocit, že tvůrci drží stejnou laťku, což je dobře, ale já jsem chtěl, aby to bylo ještě o něco lepší. Přesto ale kniha "Zámek a klíč 5: Časohrátky" přináší něco zásadního - přináší pochopení toho, co se stalo, kde se vzali klíče a proč je zde jedna černovlasá zrůda, i když teď už vypadá trochu jinak, která se očividně snaží všechny zabít. Právě tohle vám pátá kniha nabízí a dělá to v kvalitě, která je sérii vlastní. Jen už čekáte na to velké vyústění.

Joe Hill a Gabriel Rodriguez rozhodně vědí, jak svoje čtenáře zaujmout, a tak se neustále snaží o to, aby přicházeli minimálně s novými styly vyprávění. A v tomhle jim krásně pomáhá Klíč časoměrný, který je dalším klíčem, jež se v ději objeví a jež je velmi příjemným prvkem právě i v souladu s potřebami vypravěčskými. Pasuje do děje a zároveň dovoluje tvůrcům, aby odhalili to zásadní. Právě to se děje. Střídá se současnost a minulost, navíc minulost různých dob, je zde velké množství postav, ale Hillovi a Rodriguezovi se podařilo něco zásadního - ani na chvíli se v ději neztrácíte, navíc vám bude docházet i to, jak postavy zestárly, kdo jsou ti mladí a co se jim stalo, proč jsou v pozdějším věku tak jiní.

Otevírá se před námi celá důležitá historie Klíčova, která získává skutečně epické a zároveň osobní rozměry. Seznamujeme se s novými postavami, o kterých zjišťujeme, že nejsou takové, jak jsme si o nich mysleli. Ale tohle je prostě život. Lidé stárnou, jejich osobnost se mění. A někdy se mění i z jiných důvodů než jen časem. Spolu s Tylerem a Kinsey se stáváme svědky zásadních událostí, jež vedly k tomu, že i oni dva jsou ve velkém nebezpečí, které ještě ani zdaleka nepominulo. Čtenář tohle ví. Postavy nikoli. Už se jen čeká na to, jak to všechno propukne. A ono to všechno propukne. V šesté knize, na jejíž recenzi se můžete těšit velmi brzy.

Většinou se zaměřuji na scénář, protože ten je mi bližší, ale v případě knihy "Zámek a klíč 5: Časohrátky" a nakonec i v rámci celé série, musím vyzdvihnout kresbu, protože "Zámek a klíč" by nikdy nebyl stejným komiksem, pokud by ho kreslil někdo jiný než Gabriel Rodriguez. On mu dodává pohádkový a zároveň hororový nádech, jeho panely jsou naprosto ohromující. Například další dvoustránkové otevření lebky je prostě úchvatné. Používá pro některé příběhy pravidelnost rozložení, ale pak vás zase překvapí naprosto novým, které je v souladu s tím, co má příběh sdělit. Dokonalé propojení autorské dvojice, kdy jeden bez druhého by prostě nemohli být.

"Zámek a klíč 5: Časohrátky" je skvělá kniha a nic jí na tom nevezme ani to, že jsem jí vzal 5 % z hodnocení. Je to proto, že doufám, že poslední kniha mě naprosto odrovná, a tak chci, aby tam byl ten rozdíl trochu vidět. A stejně tak bude vidět, pokud se poslední kniha nepovedla. O tom ale pochybuji. Pravda, četl jsem "Rohy", román Joa Hilla, kde mu právě konec tolik nevyšel, ale v rámci téhle spolupráce se nebojím. Takže se připravte, recenze na poslední knihu s názvem "Zámek a klíč 6: Alfa a Omega" bude již příští týden. Já sám jsem se na čtení jakéhokoli komiksu tak dlouho netěšil!

4 komentáře:

  1. Za 14 dni si jdu pro oba posledni dily,a jako faaaakt se uz nemuzu dockat.. !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu! Já už jedu poslední a jsem nedočkavý konce.

      Vymazat
  2. Anonymní3/5/16 10:18

    Jenom detail: u Koruny stínů je špatný odkaz.

    OdpovědětVymazat