2014-12-29

#816: Dobrodružství Mořských vlků - 90 %

Dobrodružství Mořských vlků
Vydalo nakladatelství Albatros v pevné vazbě v roce 2014. Vydání má 232 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.

Scénář: Vojtěch Steklač
Kresba: Věra Faltová

Musím uznat, že jsem rád, že existují nakladatelství, která jsou dostatečně silná, že se pustí do projektů, které nemusejí mít takový komerční potenciál, i když u "Mořských vlků" si tím nejsem tak jistý. Minimálně z nostalgie by se mohly knihy prodávat dobře. Albatros se pustil do "Mořských vlků", a to i přesto, že od jejich posledního vydání - alespoň v této podobě - uběhlo už dlouhých 40 let. Vlastně je to tak pěkné, výroční souborné vydání známého dětského seriálu, který se v době svého vydání stal velkým kultem. Nezapomnělo se na něj úplně, ale ve své původní podobě nebyl doposud znovu vydán.

Nakladatelství Albatros se do projektu pustilo, a to i přesto, že nemělo v ruce originály komiksu, ale muselo pracovat se skeny, které bylo potřeba upravit tak, aby to bylo dostatečně kvalitní a komiks se bez problémů dobře četl i náročnějšímu současnému čtenáři. Za tohle nakladatelství rozhodně patří dík, protože ven šel komik, který vypadá dobře. Je v dostatečně velkém formátu, kde kresba Věry Faltové vynikne a vy si ji můžete naplno užít. Pevné desky jsou tady na místě přece jen, těch stránek není úplně málo. V knize totiž máte všech pět původních sérií, které s postavami Mořských vlků vyšly.

Mořští vlci jsou dva, respektive tři - Velký Pirát a Šilhavý Lee, k nim se pak ještě počítá Rorýs Emil, který je velmi specifickou postavou, a to hlavně proto, že během série prochází velmi unikátní transformací. Ale co by to bylo za hrdiny - ano, i piráti mohou být hrdinové - kdyby proti sobě neměli nějakého pořádného padoucha. Tím je Doktor QQ, který je skutečně takovým bondovským padouchem. Srovnat by se dal nejlépe asi s Blofeldem - vymýšlí plány, které jsou skutečně velké, ale nakonec nikdy nevyjdou, protože proti hrdinům nemá šanci. Jenže QQ se vždy pokaždé vrátí a znovu to zkouší, i když šance na úspěch je velmi malá.

Příběhy, kterými si hrdinové procházejí, jsou "Mořští vlci a ďábelský Doktor QQ", "Mořští vlci ve vesmíru", "Mořští vlci a sedm trpaslíků", "Mořští vlci a poklad trpasličího krále" a "Sněhurka a trpaslík Dodo". Každý příběh je jiný, a to je na nich výborné. První je dobrodružný a akční, druhý je vtipné sci-fi, třetí je pohádkovým příběhem, který stojí sám o sobě, čtvrtý je hledáním pokladu a pátý se vrací k pohádkám, ale tentokrát využívá ty klasické a dává je do nových souvislostí, což je celkem zábavné.

První tři příběhy jsou rozhodně lepší, jsou nápaditější a celkově strukturálně výborné. Vojtěch Steklač v nich hýří nápady, které na sebe vrší v množství až neskutečném. Ostatním autorům by vydržely na mnohem delší sérii, on mezi nimi skáče doslova z panelu na panel - jsme na lodi, jsme ve velrybě, která mluví, jsou zde další piráti, najednou se ukáží roboti, objeví se tučňáci, kamarádi letí balónem, nezastaví se, neustále jsou v ohrožení, aby se z něj dostali a nakonec se vypořádali s Doktorem QQ. Je to zábavné a pořád se něco děje. Nejlepší na tom ale je, že to jako celek funguje, drží to pohromadě a baví to. Navíc je to vyvedeno v kresbě, která skvěle s příběhem souzní a dokáže sama pobavit. Není to kresba roztomilá, je vhodně ostrá a postavy v tomhle provedení prostě vypadají skvěle.

Když jsem psal pozitiva za rok 2014 v českém komiksovém světě, na něco jsem zapomněl. To něco je právě souborné vydání "Mořských vlků", komiksu, který bez problémů dokáže oslovit i současné dětské čtenáře a možná i jejich rodiče. Jsou to příběhy, které jsou místy pěkně ujeté, ale ne moc, aby to vadilo, jsou ale primárně zábavné a hlavně akční. Zápletky nejsou nudné, protože se dění prostě nezastaví. Ve čtvrtém dílu už to možná trochu ztrácí, ale nápaditost v pohádkovém světě to zase vykupuje. S knihou "Dobrodružství Mořských vlků" dostáváte jeden z nejlepších dětských komiksů, který ukazuje, že tradice zde rozhodně nechybí, jen je potřeba se k ní vrátit, aby se na ni nezapomnělo.

Komiks "Dobrodružství Mořských vlků" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat