2014-11-19

#788: Hra o trůny: Grafický román 2 - 70 %

Hra o trůny: Grafický román 2 (A Game of Thrones: Volume 2)
Vydalo nakladatelství Egmont v pevné vazbě v roce 2013. Původně vyšlo v roce 2013 jako "A Game of Thrones: Volume 2". České vydání má 240 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.
Scénář: Daniel Abraham podle románu George R. R. Martina
Kresba: Tommy Patterson

Musím říct, že z první knihy jsem byl nadšený. Není se čemu moc divit. Autorům se podařilo neskutečně rozsáhlý svět převést do poměrně smysluplného příběhu, a to i ve formě komiksové. Mohly zde být poměrně logické obavy z toho, že se to nepovede, že předloha je příliš skvělá, že je zde oblíbený seriál, atd. Ale ono se to povedlo a komiks se dobře četl a čtenář se v ději neztrácel, a to i přesto, že se rozvíjelo poměrně velké množství linií, které se neuzavřely, a objevovalo se velké množství postav, které bylo nutné navzájem odlišit. Druhá kniha komiksové adaptace pak pokračuje v pohodném duchu, ale moje nadšení trochu opadlo.

Nejprve k ději, a pak k tomu, proč se mi tohle zamlouvalo o něco méně. Děj se nám rozvíjí, ale celkem pomalu. Tady je vidět krása knihy, která si to může dovolit, a naopak trochu omezení komiksu, kde ten rozvoj bude trvat trochu déle. Ale to zase tolik nevadí, protože ten příběh je zajímavý. Intriky, krásné ženy, stateční muži, krutá úmrtí a do toho vlastně detektivní příběh, který se celým dějem vine jako červená nit. Tohle je ve fantasy dobré, strhne to váš zájem a vy budete chtít vědět, jak to dopadne. Ne, že byste se to již v této knize měli dovědět.

Příběh ale není zajímavý jen v tomto směru, kdy chcete vědět, co se děje kolem krále Roberta, kdo má na svědomí podivná úmrtí nebo zranění mladého Starkova syna. Právě Stark je postavou, které fandíte, což je celkem logické. Stark je v centru, ale jsou zde i další, ať už je to kdokoli z jeho dětí, anebo i krásná Dany, jejíž dračí linie se ještě musí rozvinout. Výbornou postavou je samozřejmě i Tyrion, který si to v téhle části příběhu pořádně vyžere, i když přece jen možná trochu nezaslouženě. Rozhodně je zde ale výborný potenciál pro další vývoj.

Co se komiksu také nemůže vzít, to je kresba, která je prostě výborná a která je to, co pomáhá komiksu, aby vás bavil. Tommy Patterson je skvělý jak ve chvíli, kdy kreslí akci (škoda, že je jí celkem málo), tak i v momentě, kdy je dění klidnější a on se zaměřuje na jednotlivé postavy. Jsou vybírány skvělé úhly, ale jak bylo uvedeno v bonusovém materiálu, který je opět bohatým náhledem do vytváření komiksu, konkrétně jedné části (rytířský souboj), je to dáno i scénáristou a redaktorkou, protože v některých případech to byli právě oni, kdo měnili úhly k lepšímu. Přesto je to kresba, kvůli které se mi tenhle díl líbil méně. Problém je v tom, že postav už je tolik, že mi některé splývají, protože jednoduše vypadají podobně. Tohle bych viděl asi jako jedno z hlavních negativ. A možná i to, že některé scény vypadají celkem zbytečně, ač jistě pro příběh mají význam. Ale třeba Dany se objevuje v jediné scéně, která se zdá na první pohled zajímavá hlavně tím, že dívka je zde nahá.
Tommy Patterson

Kniha "Hra o trůny: Grafický román 2" pokračuje v tom, co první kniha začala. Je zde dostatek násilí, je to dostatečně sexy, jsou zde kontroverzní scény, které nejsou pro mainstream typické, což jen posouvá komiks výše. Jsou zde ale prvky, které příběh trochu srážejí, a to je v první řadě jeho šíře a obrovské množství postav, ke kterým si ani neuděláte vztah. A možná se v nich začnete ztrácet, což povede k tomu, že vám uniknou některé nuance děje. Opět ale musím pochválit rozsáhlý bonus, kde je krásně vidět, jak se komiks vytváří, a jako nahlédnutí do kuchyně je to skvělé, protože můžete sledovat práce od románového textu, přes scénář, kresbu až po lettering a kolorování. Takové bonusy se mi rozhodně líbí. Doufám, že v tomhle směru třetí díl nepolevil.

Komiks "Hra o trůny: Grafický román 2" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Egmont.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Hra o trůny: Grafický román 1".

Žádné komentáře:

Okomentovat