2014-11-18

#787: Korektor - 70 %

Korektor
Vydalo nakladatelství Plus v brožované vazbě v roce 2014. Vydání má 112 stran a prodává se v plné ceně za 169 Kč.

Scénář: Vilém Koubek
Kresba: Jana Kilianová

A mám tu český strip, který je na internetu již celkem známý. Najdete ho na oficiální internetových stránkách anebo pokud dáváte přednost Facebooku, tak si můžete dát, že se vám líbí tahle stránka. Tam můžete strip sledovat a nechávat se tímhle cynickým korektorem bavit poměrně často. Ve chvíli, kdy recenzi píšu, tak na internetu je číslo 114 tohoto komiksu. Pro ty, co mají knihu, je potěšující, že v sebraném vydání je již 140 kompletních stripů, takže ti, co si ji koupí, budou pěkně napřed. Navíc nechybí ani bonusy, které také rozhodně stojí za to, ať už to jsou doprovodné stripy anebo něco o autorech a tvorbě.

Kdo je to korektor? To je ten chlápek - anebo slečna, samozřejmě - který vám opravuje chyby v textu. Teď nemluvím o učitelích češtiny, ale o lidech, kteří tohle opravování dělají za peníze mimo školní ústavy, a jde jim jen o to, aby odevzdali váš text bez chyb, protože ono se předpokládá, že vy tam ty chyby uděláte. A uděláte, to je prostě dané. Bez toho se psát nedá. Navíc je pravděpodobné, že jako autor ani ty chyby neuvidíte. To vede k tomu, že takového člověka, jako je korektor, prostě potřebujete. Bez něj vlastně není možné, abyste napsali text správně. Korektor je pak ten člověk, kterého plánovaně vytočíte tím, jak špatně píšete. Přesně na tohle Vilém Koubek ve svých scénářích sází a Jana Kilianová s ním souzní v kresbě, která Korektora vystihuje jako skutečně cynického a zlého člověka.

O tom jednotlivé stripy jsou. O tom, jak jsou lidé neschopní psát správně a jak tím dokážou jiného člověka vytočit k nepříčetnosti a on je schopen dělat skutečně zlé věci. Anebo o nich alespoň mluvit. Korektor je cynická bestie a nenávidí všechny autory. Všechny, protože i kdyby se našel jeden, který bude psát skutečně bez chyb, bude ho nenávidět právě proto, že píše bez chyb. Situace je dostatečně zajímavá pro to, aby se dala vytvářet série, která bude funkční. Jenomže tady dochází k tomu, že když si sednete ke knize a čtete jednotlivé stripy za sebou, uvědomíte si jednu věc - ono je to téma dobré, ale 140 stripů o něm je docela dost a neopakovat se je skutečně těžké. To samozřejmě vede k tomu, že sem tam budete mít pocit, že se autoři opakují.

Opakování je celkem logické, protože komiks sází jednoduše na to, že v panelech se nic dít nebude. Budou zde stejné záběry na Korektora, který má trochu jinak otevřená ústa, trochu jinak otevřené oči, anebo se celkově trochu jinak tváří. Variabilita jeho výrazů je poměrně malá, což je samozřejmě naprosto záměrné. Velkou devizou autorů je skutečnost, že tohle využívají i ku prospěchu některých vtipů. Když si budete kupovat knihu, hned se podívejte na zadní obálku, ať víte, o čem mluvím a ať vás "Korektor" svým humorem dostane rovnou v knihkupectví.

"Korektor" je jedním z nejlepších českých stripů, ale přesto mám k němu určité výhrady. Kromě toho, že je to opakování některých vtipů a point, je to i omezenost tématu. Strip se v podstatě zaměřuje pouze na korektora a jeho pohled na lidi, ale stripy o češtině a o tom, jak je przněna, zde chybí. Přitom si myslím, že i z toho by se dalo něco vytřískat. Pravda, sem tam tu nějaké ty narážky na češtinu jsou, ale z korektorské praxe bych si představoval víc perliček. Ale o tom asi tenhle strip moc nebude. Bojím se však toho, že tím se nemá kam posunout a brzy se stane stereotypním, anebo prostě skončí. Ke knižnímu vydání lze snad vytknout jedině to, že stripy jsou celkem malé, nadále se však čtou dobře. Bonusy jsou zajímavé a místy docela zábavné.

Komiks "Korektor" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat