2013-07-26

#217: Naučte se kreslit manga postavy - 85 %

Naučte se kreslit manga postavy
Vydalo nakladatelství Zoner Press v kroužkové vazbě v roce 2012. České vydání má 130 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Autor: Christopher Hart

Jak už sám název napovídá, tohle rozhodně není klasická komiksová kniha, ani kniha, která by se snažila vyprávět příběh. Jedná se o manuál, který by měl v první řadě pomoct lidem, aby se naučili kreslit mangu. Vytvářet vlastní komiks není jednoduché, sám to moc dobře vím. I kdybych si to moc přál, tak prostě moje výtvarné schopnosti nejsou na takové úrovni, abych byl schopen nakreslit takový komiks, jak by se mi líbil. Bohužel ani nemám čas, abych se v tom zdokonaloval. Publikace "Naučte se kreslit manga postavy" je však přesně takovou knihou, jakou bych si vybral, pokud bych chtěl začít s kreslením komiksu, respektive s kreslením mangy.

Manga má velmi specifickou podobu a vždy ji rozeznáte od ostatních druhů komiksu, ať už je to evropský nebo americký, mainstream nebo underground. Velké oči, celkem jemná linka, důraz na postavu a na její vizáž, často celkem ujeté účesy a místy nechybí ani výrazné zjednodušení pro evokování potřebné emoce. Manga má svoje pravidla a právě kniha "Naučte se kreslit manga postavy" je tou, která vás naučí základní prvky téhle japonské kresby, a to prvky, které jsou spojené s vytvářením postav. "Naučte se kreslit manga postavy" vás nenaučí kreslit mangu jako takovou, ale skutečně může výrazně pomoct s postavami. Budete přesně vědět, jak se mají vytvářet manga postavy a jak postupovat od první linie až po poslední linku celé kresby.

"Naučte se kreslit manga postavy" není klasickou knihou, ale jedná se o sešit, který je vázaný kroužkovou vazbou. Je zde ještě obálka, která kroužkovou vazbu zakrývá a kniha tak vypadá ještě o něco profesionálněji. To hlavní je obsah. Na 130 stranách se zde skutečně můžete seznámit s manga postavami na takové úrovni, že budete schopni reprodukovat zde uvedené nákresy, ale případně i vytvářet kresby své vlastní, pokud v sobě máte jen trochu talentu a trochu trpělivosti.

Manuál je rozdělen na několik tematických kapitol, které mají většinou dvě podoby - jinak se kreslí postava chlapce a jinak se kreslí postava dívky. Od hlavy, přes různé úhly jejího kreslení, se dostanete k očím, postavě, detailům ruky, atd. Ta postava je zde rozkreslena skutečně dobře, a díky tomu, jak je kniha pojata, je možné si kresbu osvojit skutečně snadno. Základní seznámení s novým prvkem probíhá přes pauzovací papír, takže nejprve jen obkreslujete, abyste následně kreslili do zjednodušené šablony. Stránky, na které se přímo kreslí, jsou čtverečkované, což zjednodušuje pochopení toho, jak je daný prvek rozložen. Díky jednotlivým typům pak snadno pochopíte, jaké mají být proporce těla, rozložení jednotlivých jeho částí, atd.

Kdybych se někdy pokoušel kreslit manga postavy, je tohle kniha, s kterou bych se to chtěl učit. Nejde jen o to, že je to kniha, která se snaží naučit vás kreslit, ale používá k tomu skutečně poměrně promyšlený systém. Nejde o to, abyste se skutečně naučili kreslit mangu, ale zejména její základy. Nestanete se profesionálem, ale základy si osvojíte a postava je v manze skutečně základem a rozhodně není tak snadné ji okoukat jen z komiksů samotných. "Naučte se kreslit manga postavy" je tak vhodnou knihou zejména pro začátečníky, ale i již zkušenější autoři zde mohou najít nějakou tu vhodnou radu.

Komiks "Naučte se kreslit manga postavy" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Zoner Press.

Žádné komentáře:

Okomentovat