2013-08-26

#249: Naučte se kreslit: Nemrtví - 80 %

Naučte se kreslit: Nemrtví (Drawing and Painting: The Undead)
Vydalo nakladatelství Zoner Press v brožované vazbě v roce 2009. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 295 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.
Knihu zakoupíte také na serveru KupKomiks.

Autor: Keith Thompson

Po nějaké době tu mám další knihu, která se vám nesnaží ukázat nějaké komiksové dílo, ale chce vám dát návod na to, jak byste sami mohli takové vytvořit. Pravda, nejedná se o obecnou učebnici komiksové tvorby, na to jsou tu jiní autoři (a že jich moc není), ale je to publikace zaměřená na konkrétní kresbu. V tomhle případě se jedná o kresbu nemrtvých. Proč by měla být kresba nemrtvých tématem jedné celé knihy? Tak především proto, že nakreslit nemrtvého je celkem komplikované a navíc do kategorie nemrtvých je možné zařadit skutečně různá stvoření, anebo spíš nestvůry, abych byl přesný. Nakladatelství Zoner Press se rozhodlo pro vydání knihy, která celkem zajímavým způsobem seznamuje s tím, jak nakreslit něco skutečně hnusného a děsivého. A o to přece při kresbě nemrtvých jde.
Horor je obecně žánr, který má vyděsit, má ve vás vzbudit strach. Tohle se celkem jednoduše řekne, ale není to zase tak snadné učinit. Vzhledem k tomu, že sám již mnoho let sleduji horory a několik let na ně píši recenze na serveru Necronomicon, takže myslím, že trochu vím, o čem mluvím. Vytvořit hororový film, který by měl dobrou atmosféru, je velmi náročné, a neméně náročné je to u kresby. V tomhle směru se kniha snaží najít cestu, nebo jí alespoň ukázat, jak je možné vytvářet ilustrace, které budou děsivé, které budou mít potřebnou atmosféru a budou na čtenáře působit přesně tak, jak mají - vyvolají v něm strach.
Kniha "Naučte se kreslit: Nemrtví" je rozdělena na dvě části, kdy první část se zaměřuje především na tvorbu samotnou a je označena jako "Začínáme", druhá část už je více specifická a nese poetický název "Katakomby" První část je určena těm, kdo se chtějí tvorbou nemrtvých, tvorbou hororů, respektive jejich kresbou skutečně zabývat a zajímají je různé tipy a triky, které při kreslení mohou použít. Autor dává návod na to, jak a čím kreslit, jaký to bude mít efekt, jaké volit barvy, jaké volit úhly a záběry, co udělat pro to, aby scéna, respektive postava, vypadaly opravdu děsivě. Využívá různých, myslím, že celkem vhodně zvolených příkladů, aby dokázal, že hororová ilustrace skutečně může být hororová. Ve finále této kapitoly pak prezentuje kresbu - od skici až po úplně finální verzi -, kde je krásně rozfázováno, jak taková tvorba probíhá.
Kniha je velmi ilustrativní a celkem nápaditá, tipy jsou dobré, ale nejsou úplně určeny pro ty, co nikdy nekreslily. Tohle není kniha pro začátečníky, ale pro zkušenější tvůrce, kteří už mají něco odkresleno a ví, jak postupovat. Pro ně je určena druhá část, "Katakomby". Tohle je vlastně taková přehlídka různých příšer, které jsou rozděleny do tří kategorií - položiví, chodící mrtví, éterické bytosti. Ve skutečnosti je to galerie různých potvor, která je doplněna o poznámky autora knihy, o různé typy toho, na co je v jednotlivých kresbách zaměřeno, případně je trochu také zpracována historie jednotlivých nemrtvých. Tohle je velmi inspirativní sekce, a to nikoli pouze jen pro ilustrátory, ale pro všechny, kdo nějak kreativně tvoří. V tomhle bych viděl hlavní přínos knihy i pro ty, kdo mají s kreslením ještě trochu problém. Fantazii vám kniha rozhodně rozjitří. Není to jinak pro úplné začátečníky, ale kniha rozhodně nabídne spoustu zajímavých tipů a rad, které jsou v praxi využitelné a které vám mohou pomoct se na vaši kresbu podívat trochu jinak a dokončit ji lépe.

Komiks "Naučte se kreslit manga postavy" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Zoner Press.

3 komentáře:

  1. Kdybych uměl pořádně kreslit, tak by se to rozhodně dalo využít :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím,
      naučit se kreslit není zas až tak složité. Kresba je řemeslo jako každé jiné. Pokud však chcete tvořit umělecká díla (což už komiks je), pak už váš um stojí i na talentu. naučte se kreslit podle videa (youtube), nebo dětských knih - kolečka a kostičky a z toho stavět předměty, pak jít kreslit ven do plenéru a kreslit vše co vidíte. A pokud máte v něčem zmatek (perspektiva) pak je asi dobré navštívit nějaký kurz kreslení (třeba kreslení ve 3D pro designéry).
      Pěkný den.

      Vymazat