2014-07-23

#703: Labyrint - 70 %

Labyrint (Maze)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako "Maze" v roce 2010. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 169 Kč.

Scénář: Suou Kózuki
Kresba: Suou Kózuki

Zoner se rozhodl, že skoncuje s mangou. Podle všeho to nebylo rozhodnutí, které by nakladatelství udělalo pouze z vlastní vůle. Odbyt u nás nebyl takový jako dřív, a tak i japonský vlastník práv dal jasně najevo, že tak malému množství čtenářů nechce prodávat. Zisky jsou pro ně menší, což se jim nelíbí, to je pochopitelné, ale ono se pak ani Zoneru nevyplatí kupovat práva, když navíc vidí, že ta základna zde byla. Problém je jednoduše v tom, že základna sice byla, ale ony se u nás ty trendy věci celkem omrzí. Navíc je mangy na našem trochu mnohem více než před takovými čtyřmi lety, a tak je větší konkurence. A mladiství si nemohou dovolit každou novinku.

Pro čtenáře to má jedinou výhodu, a to skutečnost, že Zoner nejenže ukončil vydávání mangy, ale rozhodl se, že přes léto vyprodá i svoje sklady. Tak chvátejte, ať vám něco z jejich dosavadní produkce neuteče. Rozhodl jsem se doplnit sbírku, a tak jsem nakoupil, co se dalo a co jsem neměl. Ano, je to trochu alibismus, za původní cenu bych asi všechny komiksy nekoupil, ale tak aspoň se pokusím podpořit ještě recenzemi. "Labyrint" je první manga, kterou jsem si z této své objednávky přečetl. Důvod, proč zrovna tahle manga, je celkem prozaický. Nemá pokračování. A v tomhle případě si myslím, že je to docela i škoda. Ne, že by to byl až tak moc dobrý komiks, to by musel víc žánrově vyčnívat, ale proto, že se to dobře čte, je tu zajímavý princip a ty příběhy jsou přece jen originální.

Originalitu myslím v podání, ale nakonec i co se jednotlivých dějů týká. Kniha je rozdělena do šesti kapitol, které vycházely jednotlivě v japonském magazínu. Specifikem této mangy je skutečnost, že každá kapitola je uzavřený příběh, který je spojován jedinou postavou. Ta byla autorkou nakonec nazvána Joker. Je to pěkná dívka z obálky, pokud jí v tom budete vidět, která má jedno specifikum - má každé oko jiné, což ji činí tajemnou. A ona tajemná být má, protože je průvodkyní a také důležitou aktérkou každého příběhu. Všechny příběhy mají velmi příjemný hororový nádech, který ale není dotažený do extrému, tady šlo o přístupnost.

Každý příběh je koncipován tak, že postavy nějak žijí, když najednou dojde k události, která je překvapí nebo je to něco, co ve svém životě už nechtějí. A v tu chvíli se objevuje Joker. Ona je Mefistofelem, je našeptávačkou, která něco slibuje. Vždy je potřeba si ale uvědomit, že cena bývá vyšší, než se na první pohled zdá. Je to celkem klasické, skoro se chce říct starověké téma, ale autorka ho podává moderně, nově, navíc se jí daří vytvářet příběhy, které se neopakují a mají výbornou pointu. Ani se nechce věřit, že to je prvotina autorky. Je také škoda, že série dál nepokračovala a že další příběhy nevznikly, protože tady potenciál byl. Možná je právě uzavřenost jednotlivých příběhů omezující. Kdyby zde byla návaznost a čtenář mohl postupně odhalovat, co za tím stojí, mělo by to větší úspěch. I tak je ale vidět, že tohle nepsal nikdo, kdo nemá talent pro vyprávění.

Žádné komentáře:

Okomentovat