2014-05-15

#627: Zombie: Příručka pro přežití - Zaznamenané útoky - 75 %

Zombie: Příručka pro přežití - Zaznamenané útoky (The Zombie Survival Guide: The Recorded Attacks)
Vydalo nakladatelství Volvox Globator v pevné vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako "The Zombie Survival Guide: The Recorded Attacks" v roce 2009. České vydání má 150 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Max Brooks
Kresba: Ibraim Roberson

Někdo má rád holky, jiný zase vdolky, no a někdo je ujetý na zombie příběhy. Ne, že bych měl nějaké nekrofilní sklony, ale jakmile se někde objeví zombie, tak to chci vidět nebo přečíst. Proto jsem si také okamžitě musel objednat tenhle komiks. Pravda, hned jsem se do něj nepustil, ani nevím proč, snad v domnění, že půjde skutečně o nějakou příručku, ale to je holt tím, že nestíhám vedle komiksů sledovat ještě klasické knihy. O "Světové válce Z" jsem věděl, protože sledovat filmy zas tak těžké není. Neuniklo mi tedy, že existuje i předloha knižní, kterou napsal Max Brooks. Co mi uniklo, to je kniha "Zombie: Příručka pro přežití", o které jsem se dověděl až nyní, právě prostřednictvím komiksu "Zombie: Příručka pro přežití - Zaznamenané útoky", který je rozdělen do celkem dvanácti krátkých příběhů, které jsou chronologickým záznamem výskytů zombie na zemi.

"Zombie: Příručka pro přežití - Zaznamenané útoky" je takovým bonusem k románu "Zombie: Příručka pro přežití" a jedná se o knihu, která zaznamenává události, jež jsou spojené se zombie nákazou. Max Brooks neudělal nic jiného, než že vzal nějaké historické události, případně události, které by mohly mít skutečný základ, a předělal je tak, aby mu do toho pasovaly zombie. Ono to zní vlastně docela jako pitomost, že tohle zvládne každý, ale jako zombie fanoušek, a myslím si, že i celkem odpovědný kritik, který o tomhle žánru něco ví, prohlašuji, že to rozhodně není něco jednoduchého v případě, pokud chce autor udělat pořádnou knihu. Jenže Maxovi se to podařilo, a to i přesto, že se nejedná o nic jiného, než doplňkový předmět k zajímavému románu.

Max Brooks vytvořil alternativní historii světa, kde zombie figurují v celých jeho dějinách, a jsou to dějiny, které se skutečně mohly stát, dějiny, kdy se zombie objevily pouze na malých místech, případně zde byly kultivovány, ale nedostaly se dál. Bylo to dáno malým prostorem, malým počtem osob, které se v jejich blízkosti objevily. Až pak došlo k tomu - a bylo to samozřejmě nevyhnutelné - aby se zombie objevily ve větším městě, kde by mohly nadělat pořádnou paseku. No jo, ať žijí aglomerace. Líbí se mi, že Brooks nejde po tom, kde se zombie vzaly, ale pouze mapuje to, že se někde objevily. Komiks má tak podobu pseudohistorické reportáže, která popisuje "skutečné" události. Tohle oceňuji, i když by mě docela zajímalo, jestli je to skutečně nějak propojené s románem. Asi si budu muset koupit a přesvědčit se.
Max Brooks, syn legendárního Mela Brookse

Trochu smutné je, že v knize vůbec není uveden ilustrátor, kterým je Ibraim Roberson. Jeho kresba není nijak převratná, fanouškům série "Živí mrtví" asi moc vadit nebude, už jen proto, že je také černobílá, respektive bez barev, protože Ibraim si hraje jen s odstíny šedi, podobně jako Charlie Adlard a Cliff Rathburn. Ibrain se sem tam snaží o plastičnost, což není vždy výhra a díky scénáři je kresba sem tam trochu statická, ale i tak si myslím, že skvěle sedí, hlavně pokud přijde na nějaké pořádně hnusné záběry, ať už jsou to krmící se nemrtví, anebo zranění živí. "Zombie: Příručka pro přežití - Zaznamenané útoky" určitě není kniha, která vám změní život, je to taková jednohubka, ale fanoušky zombie žánru určitě potěší, a myslím, že může zaujmout i ty, co žánr nějak moc nemusí. Tohle napasování do historických období s jejich reáliemi funguje. Těm, co trochu žerou exploitation filmy pak mohou některé příběhy připomenout i béčkovější produkci. Beru to jako poctu braku a říkám to v tom nejlepším smyslu slova.

Žádné komentáře:

Okomentovat