2014-05-12

#622: Vraždy a housle - 60 %


Vraždy a housle (Violent Cases)
Vydal Netopejr v pevné vazbě v roce 2006. Komiks původně vyšel jako "Violent Cases" v roce 1987. Vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 339 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Neil Gaiman
Kresba: Dave McKean

V roce 1987 se událo mnoho významného, mimo jiné byli vydání i "Watchmen", ale také se spojila zajímavá autorská dvojice, která to nějakým způsobem táhne až do současnosti, i když si každý více dělá na svých vlastních projektech. Tou zajímavou dvojicí jsou scénárista Neil Gaiman a kreslíř, i když tohle rozhodně není docenění jeho schopností, Dave McKean. Ti dva se setkali, aby vytvořili osmačtyřicetistránkový komiks, který doslat název "Violent Cases", v češtině uváděno jako "Vraždy a housle". I když je v současné době tahle dvojice pojem, a to i samostatně, tenkrát je nikdo neznal a jejich komiks byl považován za experiment, kterým je do jisté míry i nyní.

Předlohu ke knize napsal Paul Gravett, editor knihy "1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete". V této předmluvě napsal následující úžasnou větu (dávám jí tučně, aby skutečně vynikla): Pokud člověk věří tomu, co dělá, pak své dílo raději vydá vlastním nákladem, pokud to je nutné, než aby kopíroval vyšeptalá klišé a žánry, které podle úzkoprsých redaktorů čtenáři chtějí. Nádherná myšlenka, která se nevztahuje jen k tomuto komiksu, ale obecně ke všem, kteří tvoří a nemohou prorazit. Udělejte si to sami, po svém, sice za své peníze, ale přesně tak, jak chcete. Neil a Dave to tak udělali, a i když to rozhodně není jejich největší dílo, u nás to vyšlo v pěkně velkém formátu a s pevnými deskami.

"Vraždy a housle" jsou komiksem, který vypráví příběh z pohledu dítěte, i když ho ve skutečnosti vypráví mladý muž. Vzpomíná na jednu událost ze své minulosti, kdy byl skutečně malým chlapcem a byla mu vlastním otcem vykloubena ruka. Díky tomu se dostal do rukou osteopata (odborníka přes kosti). Není to obyčejný člověk. Ordinuje v podivném sklepení, ale co je zajímavější, byl osteopatem samotného Ala Caponeho. Co je na tom příběhu tak zvláštní, budete se ptát sami sebe? Možná nic, odpoví si někteří. Nebudou až tak daleko od pravdy. Co si budeme povídat, zajímavější je forma než samotný obsah. Příběh je vlastně takovou zpovědí, kdy se vypravěč snaží vyrovnat a vlastně i pochopit to, co se tenkrát stalo. Sám nedojde uspokojivé odpovědi. Ukazuje se zde Neilova fascinace minulostí, dětskými hrdiny, podivnými muži i městským prostředím a legendami.

Dave McKean zde předvádí to, proč je tak zajímavý, oblíbený a jiný. I zde s kresbou propojuje jiné prvky, jako je fotografie nebo vytváření různých mozaik. Tohle je jeho doména, stejně jako atmosférická kresba, která dotváří dojem z jednotlivých scén i postav. Je to silné, je to jiné, je to zajímavé. Kresba se dá obdivovat, také díky chytře vloženým prvků je možné najít zajímavé souvislosti, které mohou být dílem kreslíře, ale možná i scénáristy. Těžko říct. Kdyby byl příběh samotný trochu zajímavější, je to skutečně skvělé dílo, takhle je to jen dobrý debut dvou autorů, kteří se nebáli přijít s něčím jiným a nakonec na tom vydělali, protože se z nich stali velikáni svých oborů. Jsem zvědavý, jak jejich společná spolupráce pokračovala komiksem "Black Orchid", který vyjde v září 2014 u nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat