2014-02-24

#512: Anjel - 50 %


Anjel
Vydalo nakladatelství Plus v brožované vazbě v roce 2011. Vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 169 Kč.
Sešit můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jakub König
Kresba: Jakub König

Zase jeden český strip, o kterém jsem toho mnoho nevěděl, podobně jako v případě stripu "Hovory z rezidence Schlechtfreund". V případě "Anjela", kterého najdete na těchto stránkách, se však již nejedná o až takové nadšení. Důvod je jednoduchý. Kromě toho, že i kresba je v tomhle případě statická, je také celkem nepěkná, a to se na ni snažím dívat ze skutečně objektivního pohledu. Neříkám, ona se k celkovému vyznění komiksu docela hodí, ale to neznamená, že by se mi měla líbit. Je to celé laděné do černé a odstínů šedi, je to depresivní, a sem tam nějaké to přidání barvy také dvakrát nepomáhá. Jenže to není samozřejmě to jediné, co mi vadí.

To, že se kresby opakují (v rámci jednoho stripu jsou často použity jen tři naprosto stejné, neměnné panely), není problém, protože i tohle ke stripu patří. Sem tam je Jakub König trochu inovativní a malými prvky jednotlivé panely od sebe odliší, což rozhodně oceňuji, na druhou stranu, až tak lepší komiks to z "Anjela" nedělá. Docela se mi ale líbí, že se i takový hodně alternativní a hodně vyhrazený komik dostal k tomu, že byl souborně vydán. Nejedná se tedy o vydání všech dílů, ale pouze vybraných, přesto to považuji za poměrně úspěšné, alespoň pro autora.

Na zadních deskách knihy, která se čte na šířku, je možné se dočíst, že se jedná o českou odpověď na komiks "Red Meat", což by bylo také částečným důvodem, proč komiks vyšel knižně, protože "Red Meat" je série celkem oblíbená. "Anjel" bych ale přece jen odpovědí nenazval. Kromě toho, že jeho kresba není až tak rozeznatelná, i když k tomu tolik daleko nemá, rozhodně se nejedná o strip, který by byl svou kvalitou naprosto vyrovnaný. "Red Meat" je černohumorný, cynický strip, ale "Anjel" se dlouhou dobu hledá a nevím, jestli se někdy našel. Například zajímavý prvek boha v ženské podobě a s prsy překrytými bublinou je velmi brzy odstraněn jen proto, aby se mohly dělat celkem hloupé vtipy. Přitom tohle byl zrovna prvek zajímavý. Prostě ta prsa neukázat a neukázat a domýšlet si. Ne, musí se to pokazit.

Není to však jen v tom. Nábožensko-kritický rozměr spojený s případným filosofováním jsou také jen naznačeny a nejsou nijak dotaženy do konce. Nejvtipnější nebo nejzajímavější pak člověku nakonec přijdou stripy, které jsou spíš tak nějak obecné a fungovaly by u většiny postav jiných. Velmi málo pak dochází k tomu, že by kresba podtrhovala význam celého stripu, ale není to zase nutnost. Sem tam se to děje docela dobře, někdy jsou stripy dělány právě kresbou a doplňujícím textem. Opět se tak jen potvrzuje, že je zde nekonzistentnost, která není schopna zajistit, aby celá série fungovala, fungují jen některé stripy, u kterých je poznat, že ten smysl pro černý humor autor přece jen má a že někdy dostane pořádně cynickou náladu. Celkově se ale pro mě strip dostává na průměr, a to právě kvůli rozháranosti kvality.

Komiks "Anjel" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

2 komentáře:

  1. KadetJaina24/2/14 20:43

    Na Anjela jsem narazila někde na webu před časem a nijak moc ne mě nezaujal. Je zajímavé vidět, jaké všechny komiksy se dočkají tištěného zpracování. Je fajn, že se česká scéna podporuje. Ale i tak bych si ho domů asi nepořídila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych se ke komiksu asi nedostal, kdybych se tady na stránkách nesnažil upozornit na všechno možné...

      Vymazat