2014-02-18

#503: Naruto 2: Nejhorší klient - 50 %

Naruto 2: Nejhorší klient (最悪の依頼人)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako kapitoly 8 až 17 v sérii "Naruto" (japonsky ナルト) souborně v roce 2000 u Shueisha, Inc. České vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 179 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Masaši Kišimoto
Kresba: Masaši Kišimoto

Vzhledem k tomu, že jsem si četl nějaká ta hodnocení této druhé knihy, mám pocit, že jsem musel do ruky dostat jiný komiks. Rozhodně se nejedná o tak kvalitní díl jako první, a to především proto, že příběh je zde celkem podivný. Nemyslím zrovna tuhle epizodu, ale myslím obecně to, co sledujeme. Navíc jsem měl ještě to štěstí, že jsem si s knihou lehl, otevřel ji a celá první kapitola se na mě vysypala. Knihu jsem koupil v červnu 2013 a půl roku ležela bez toho, aby se jí kdokoli dotknul. To, že se z ní vysypalo asi deset listů, rozhodně nepovažuji za důkaz toho, že lepená vazba je v každém případě nejlepší řešení.

No, tohle byla první věc, která mě trochu nakrkla. Obecně nemám problém s mangou a vlastně si myslím, že jsem její fanoušek. Většina sérií, co jsem měl tu čest v českém překladu číst, se ukázala jako výborná. "Naruto" se mi ale pořád ztrácí, protože nejsem schopný ho pojmout. Jako kdybych v ruce držel něco, co se mi chce strašně vnutit, ale já se tomu bránil. Ne však záměrně, ale prostě proto, že příběh obsahuje prvky, které mi prostě nesedí a které z této mangy dělají něco, co může vést v podstatě kamkoli.

Tohle je dáno tím, že nindžovské techniky, které jsou zde zatím prezentovány, jsou natolik skvělé a převratné, že nindža může vlastně udělat cokoli, co se mu zamane. Samozřejmě ve chvíli, kdy je na určité dovednostní úrovni, kde takový Naruto rozhodně není. Přesto ale nindža může být v čímkoli, což dává příběhu strašně moc prostoru, jak se může vyvinout, což je obrovská berlička. Tohle rozhodně nepovažuji za něco, co by mělo být kladným aspektem série. Nemyslím si, že to tvůrci logicky budou celou dobu zvládat. Mohou totiž zabřednout do toho, že to, co vidíme, vlastně vůbec není to, co vidíme. Tohle se děje i v této knize. Není to už něco, co má trochu čtenáře povodit, to už je prostě balamucení. Nindža vyhraje souboj jen proto, že tam vlastně celou dobu není a ukáže se v pravou chvíli. Tihle borci jsou každý superman.

Nesedí mi to, prostě to je tak široké, až je to omezující. Když už nebudou tvůrci vědět co, tak tam prdnou něco, kdy se nakonec ukáže, že všechno bylo jinak. Ten náběh série je pro mě celkem hrozný a já jsem zvědavý, jak se s tím tvůrce prokouše. Objevuje se zde navíc velké množství postav a zdá se, že s některými se znovu setkáte až u další knihy. Trochu nevýhoda nekonečné série. Tohle je něco, co byste chtěli číst v souborném vydání s tak stovkou dílů.

Masaši Kišimoto v "Narutovi" vytváří celkem rozsáhlou mytologii, kterou nás učí, ale nebudete mít pocit, že se jedná o něco až tak originálního. Spojení s elementy je tak trochu klišé, ale k fantasy ságám to tak nějak patří, a co si budeme povídat, tohle je vlastně fantasy sága, kde si autor hraje s legendami a vytváří si svoje vlastní. Co se mu nemůže upřít, to je vývoj postav, kdy už ve druhé knize je patrné, že to, co Naruto celou dobu slibuje, tedy to, že se stane hrdinou, je přece jen možné. Zatím je to ale pořád strašně protivný fakan. Dalším dílům dám šanci, ale zatím nejsem o genialitě série přesvědčen ani zdaleka.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Naruto 1: Naruto Uzamaki".

2 komentáře:

  1. Anonymní18/2/14 18:11

    když takhle nadáváš na schopnosti v Narutovi,tak jsem zvědavý co řekneš později na Bleach. tam je to totiž ještě horší :D
    vítej ve světě shounenů,kde deus ex machina a bullshit schopnosti jsou na denním pořádku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na to jsem docela zvědavý, protože Bleach se mi zatím rozhodně líbí mnohem víc :-)

      Vymazat