2014-01-02

#438: JLA: Liga spravedlnosti 1 - 70 %

JLA: Liga spravedlnosti 1 (JLA: The Deluxe Edition 1)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako čísla 1 až 9 série "JLA" a jako "JLA Secret Files 1" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2008. České vydání má 256 stran a prodává se v plné ceně za 690 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Grant Morrison a Mark Millar
Kresba: Howard Porter, Oscar Jimenez a Jon Dell

Několikrát jsem se tu zmiňoval, že hrdinové DC universa nejsou tak známí jako hrdinové Marvelu. Přece jen, z DC jsou známí hlavně Batman a Superman, v poslední době i Green Lantern, ale ti ostatní zatím moc ne. V poslední době se to ale začíná měnit a myslím, že se to bude měnit stále více. U nás prozatím nevyšlo mnoho komiksů, které se jim věnují, na rozdíl od marvelovských hrdinů, s nimiž jsme se seznámili už poměrně dobře, hlavně pak díky projektu "Ultimátní komiksový komplet". Díky knize "JLA: Liga spravedlnosti 1" se k nám však dostávají i příběhy těch méně známých hrdinů DC. Jedná se o první knihu s Ligou spravedlnosti, která u nás vyšla.
Setkáme se znovu se starými bardy, kterými Batman a Superman jsou, i když zde jsou samozřejmě na vrcholu sil. Kromě nich dvou jsou v komiksu i další, kteří tvoří titulní Ligu spravedlnosti, obdobu marvelovských Avengers. Více tak poznáváme Wonder Woman, Flashe, Green Lanterna (i když toho už známe celkem dobře), Aquamana a Martial Manhuntera. Asi vám mnoho neřekne, když zjistíte, že Flash a Green Lantern nejsou těmi původními, ale jsou nástupci předchozích superhrdinů se stejným jménem. Podobně je na tom i Green Arrow, s nímž se v komiksu takto komplexně shledáme poprvé.
Liga spravedlnosti má za sebou celou mytologii a podle všeho ji před nástupem tohoto týmu, který je i týmem původním, tvořili jiní hrdinové. Grant Morrison se ale rozhodl, že na scénu vrátí starou gardu a myslím si, že je to jenom dobře. I díky tomu mohl komiks vyjít u nás, protože přece jen i my slyšíme na jména, která jsem výše vypsal, asi těžko nám něco řeknou postavy jako Metamorpho, Firehawk nebo Power Girl. Komiks tak mohl představit klasické americké superhrdiny i nám, méně znalým rozsáhlé mytologie. I když zde jsou narážky na minulost, kniha "JLA: Liga spravedlnosti 1" je snesitelná i pro začátečníky, kteří o hrdinech DC mnoho nevědí.
Grant Morrison vytvořil takové příběhy, které nejsou příliš epické, nejsou příliš roztahané, ale dostatečně nás seznámí se všemi hrdiny a předvedou nám různé, místy poměrně nápadité prvky, které jsou v rámci superhrdinského komiksu originální. Grant Morrison vás skutečně dokáže překvapit, a to i přesto, že komiksový mainstream se v posledních letech plácá ve stojatém bahnu, trpí neoriginalitou, opakováním a klišovitostí. Možná to je i tím, že "JLA" má za sebou už také pár let. Grant Morrison ukázal, že to pořád jde zajímavě i se starými hrdiny, kteří se někomu mohou jevit jako výrazně vyčpělí a nudní.
Kresba Howarda Portera je poměrně klasicky mainstreamová a vyniká především skvělými akčními sekvencemi, ale i vršením panelů na sebe. Morrison se místy vyznačuje velkým množstvím textu, což se promítá do celého komiksu a samozřejmě i do toho, kolik zbývá místa na kresbu. Společně však text a kresba kooperují dobře a vytvářejí tak zajímavé, celkem uzavřené příběhy, které mohou dostatečně navnadit na další DC komiksy, které se u nás vyšli a vyjdou.

Komiks "JLA: Liga spravedlnosti 1" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat