2014-01-06

#441: Knoflíková válka 2: Pevnost - 85 %

Knoflíková válka 2: Pevnost (La guerre des boutons: La forteresse)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2011. V tomto vydání vyšlo jako "La guerre des boutons: La forteresse" v roce 2006. České vydání má 32 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Mathieu Gabella podle Louise Pergauda
Kresba: Khaz

Jedná se o pokračování knihy "Knoflíková válka 1: Poklad" a navazuje se přesně tam, kde se skončilo. Poslední scénou byla ta, kde se chlapci, který u sebe měl všechny knoflíky, roztrhly kapsy a poklad se vysypal na zem přímo před karikaturou učitele. Samo o sobě to byla scéna, která se stala jakousi předzvěstí toho, co má přijít. Tvůrci na ni kladli důraz, jako kdyby se jednalo o scénu naprosto zásadní, o tu katastrofu, kterou příběh potřebuje. Ve skutečnosti se však ukázalo, že to byl primárně skvělý moment, kdy první díl zakončit.
Zásadní událost, tedy protrhnutí kapes, druhý díl bagatelizuje a řeší ji velmi jednoduše, ale přitom stále v duchu komiksu, který je primárně vtipný. Tohle se prostě adaptaci nemůže za žádnou cenu vzít. Matthieu Gabella knihu přepsal způsobem, kterému je třeba vzdát hold, protože se mu povedlo zachovat ducha klasiky, ale přesto vytvořit příběh moderní, nad čímž jsem se rozplýval už v recenzi na první knihu. Gabella pokračuje v tomto trendu, a to i přesto, že k dispozici měl již jiného kreslíře. Valérii Vernay nahradil autor vystupující pod jménem Khaz. Z hlediska kresby však nedošlo k až tak zásadnímu rozdílu, protože Khaz se drží nastaveného stylu, jen jsem měl pocit, že dokáže panely udělat vtipné právě díky své kresbě. Jako kdyby měl pro vtip trochu větší cit.
Jak jsem uvedl výše, příběh pokračuje v tom, co se dělo v předchozím díle. Blíží se však vyvrcholení, které je naprosto dokonale v duchu dosavadního dění a samozřejmě v duchu celého autorova ironického přístupu. Nemám na mysli teď pouze Gabellu, ale hlavně autora románové předlohy Louise Pergauda. Je zde trochu hlušší pasáž, která nastává před tím, než se děti pustí do finální bitvy a než postaví onu pevnost, která je i v titulu sešitu, ale to je vynahrazeno opět skvělými vtipy, na které má autor scénáře prostě dar. Něco si přinesl z románové předlohy, něco přidal sám. Ve spojení s Khazem a předtím Vernay, dokázal příběhu a jednotlivým panelům vtisknout takovou lehkost, takový humor, který jednoduše potěší. Nedávno jsem si připomínal film "Mikulášovy patálie", který je svým stylem humoru tomuto komiksu velmi podobný. Hravý, laskavý, i když určitým způsobem drsný, a hlavně má co říct i po stránce obsahové. V tomhle smyslu je "Knoflíková válka" přece jen ještě o něco hlubší.
"Knoflíková válka" je i díky druhému dílu jednou z nejvydařenějších komiksových adaptací, které se dostaly na náš trh, což je rozhodně významné zjištění, protože zase tolik výjimečných adaptací se obecně netvoří. Zajímavostí je pak skutečnost, že Gabella a Khaz neskončili pouze u těchto dvou sešitů, ale společně vytvořili ještě dva další. Třetí sešit vyšel v roce 2008 a nese název "Roméo et Juliette", čtvrtý pak v roce 2010 a jmenuje se "La Rentrée Des Claques". I když se v obou případech již jedná o fabulace na původní románovou předlohu, byl bych docela zvědavý, jak se tvůrcům podařily i tyto sešity. Tak třeba se jich ještě někdy dočkáme. Myslím, že na škodu by to nebylo.

Komiks "Knoflíková válka 2: Pevnost" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Knoflíková válka 1: Poklad".

Žádné komentáře:

Okomentovat