2013-11-28

#398: Perseus: Volání osudu - 75 %

Perseus: Volání osudu (Perseus Destiny's Call)
Vydalo nakladatelství Grada Publishing v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo v roce 2011 jako "Perseus Destiny's Call" pod indickou značkou Campfire. České vydání má 88 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Ryan Foley podle řecké báje
Kresba: Naresh Kumar

Už jsem několikrát zmiňoval, že řecké báje jsou pro mě do jisté míry posvátné a že mám problémy s tím, když jsou adaptovány, ať už jako komiks, anebo jako film. Projekt Campfire, který Grada vydává, se bájemi zabývá docela zeširoka a musím říct, že jsem tomu nakonec rád. Ty příběhy, když už nic jiného, se musí vyprávět. Jsou krásné a osobně neznám nic moc lepšího, co by dokázalo tak skvěle předávat morální poselství. Ano, když už toho víc načtete, budete doslova cítit, jak moc z tohoto to morální poselství čiší, ale tohle je úkol bájí. Mají vyprávět nádherné, fantastické příběhy, ale k tomu ještě přidat něco navíc. Ano, říkají to moc na plnou hubu, ale proč ne, když tak byly zamýšleny? Mnohem víc mě štve, když se o tohle snaží nějaké moderní dílo, které nemá co vyprávět.

Scénárista Ryan Foley dělal na komiksu "Zeus a dobytí Olympu", kreslíře Nareshe Kumara zase známe z knih "Únos" a "Frankenstein". Tihle dva tvůrci se tak na našem trhu spojili poprvé a vytvořili příběh, který vzdává hold klasickým řeckým bájím, a to pojetím, které je také poměrně klasické a zase tak moc se neoddaluje od toho, jak by měly být báje vyprávěny. Ryan Foley dodal celkem zajímavý scénář, který staví na tom, že báje je vyprávěna mladému muži. V závěru komiksu je pak pěkně vidět, že je vyprávěna přesně, jak byla zamýšlena - má mladému muži naznačit, jak to ve světě funguje a jak by se měl on sám chovat. V tomto směru pak autoři zachovávají smysl báje, navíc ho ještě podtrhávají slovy o tom, že tohle je jedna z verzí, jak byl příběh vyprávěn. I tohle je krása ústní lidové slovesnosti. Každý si ji může trochu přibarvit.

Příběh Persea je příběhem o tom, jak se člověk snaží vzepřít svému osudu, ale není to možné. Pokud je člověk zlý a jedná špatně, vždycky se mu to vrátí, i když někdy to bude trvat celkem dlouho. Perseus se měl stát obyčejným člověkem, ale bohové tomu nechtěli. Mezi obyčejnými lidmi musejí existovat symboly, musejí tu být tací, v které mohou lidé věřit. K bohům se mohou modlit a vzdávat jim oběti, ale hrdiny vidí a hlavně vidí jejich skutky. Perseus se nebál jít na jistou smrt, aby udělal to, co bylo potřeba. Stejně tak se potom nebál vzít si, co mu náleželo. Tohle se mi na příběhu velmi líbilo. Hlavní hrdina není pokorný, ale ví, co je jeho nárok. Tohle z něj hned dělá zajímavější postavu. Báje je místy vykreslena až moc jako fantasy - těch kouzelných předmětů je opravdu hodně. K bájím však patří.

Sem tam trochu ulétlo skloňování jmen, hlavně u rybáře Dikta, ale ono to někdy opravdu vypadá strašně. Na druhou stranu nejedná se o tolik chyb, které by nebylo možné snadno doladit. Formát těchto knih mě dál baví a myslím si, že rozsahem toho malá kniha řekne celkem dost a je dobře, že není zbytečně rozsáhlá. Perseus se docela dobře držel klasické báje, jen se Kumarovi musí odpustit nějaké ty přehnaně vznešené výrazy obličejů, které navozují pocit, že se díváte na americký film. Jeho kresba je přesnější než v případě komiksu "Frankenstein", linka je jasnější, což se k antickým hrdinům hodí mnohem víc. Trochu mě mrzí jeho pojetí mořské příšery, na druhou stranu je to zase něco trochu jiného, než na co jsme zvyklí z klasického filmu "Souboj Titánů". Samozřejmě nemluvím o jeho moderní verzi, protože ta báje už nectí ani trochu. Asi se budu opakovat, ale klasiku v podání těchto komiksových adaptací budu klidně a rád číst dál.

Komiks "Perseus: Volání osudu" můžete zakoupit na stránkách Grady.

4 komentáře:

  1. Grada nemá seznam svých vydaných komiksů, že? Na e-shopu to mají jako dětské knihy, což je trochu zavádějící.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, myslím, že to tak opravdu je, což je mimochodem dobrá připomínka.

    OdpovědětVymazat
  3. http://www.grada.cz/edicni-rady/detska-literatura/komiks/

    OdpovědětVymazat