2013-09-11

#277: Návrat do údolí stínů - 90 %

Návrat do údolí stínů
Vydalo nakladatelství Alpress v brožované vazbě v roce 2011. Vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Petr Kopl
Kresba: Petr Kopl

Petr Kopl to zase dokázal. Budu se opakovat, nedá se nic dělat, ale jsem přesvědčen o tom, že od tohoto autora prostě nemůže vzejít něco, co by bylo úplně špatné. Má v hlavě spoustu nápadů a já jsem velmi rád, že tyto nápady jsou i v oblasti hororu, protože tohle je žánr, který vskutku můžu. Jeho "Procitnutí" ukázalo, že i cartooningem je možné vytvořit komiksy, které jsou skutečně děsivé a které ve vás vzbuzují strach. Tentokrát šel Petr ještě o něco dál, protože se rozhodl pro kresbu černobílou, což v tomhle případě rozhodně zahrálo v jeho prospěch. Otevírá se tak před vámi sice celkem malá knížečka, formáty od Alpressu jsou neskutečně malé, ale za to na vás vyskočí kresby, u kterých se skutečně budete ošívat, podobně jako se můžete ošívat u děsivých hororů, které sledujete v kině nebo v televizi.
Petr nás rovnou vrhá do dění, a to vlastně i názvem, protože se jedná o "Návrat do údolí stínů", ač jsme ještě v žádném údolí stínů být nemohli a žádné jsme navštívit nemohli. Prvně se ale vůbec neocitáme v údolí, ale v docela malém a skromně vybaveném pokoji. Zde se probouzí hlavní postava tohoto komiksu David. Neví, kde je, proč tam je a co se bude dít. S ním tápe i čtenář, který je také vržen do neznámých událostí, do neznámého prostředí. Tím se také na čtenáře přenáší určité znepokojení, strach, který je vytvářen křivkami a stíny, které se domem prohání.
Není ale žádný čas si vydechnout. David musí jednat a s ním napjatě čeká i čtenář, co se bude dít. A hned záhy přichází první monstrum. Zjistíte, že tohle opravdu není hezký komiks, myslím ve smyslu toho, co se děje, nikoli toho, jak je vytvořen. Petr Kopl nakreslil skutečně odpudivá monstra, kterým cartooning sluší a vy vůbec nebudete mít pocit, že tohle je něco dětského, že se ta kresba vlastně vůbec nehodí. Bude vám to sedět a budete se ošívat nad hnusem, který se před vámi kroutí a který se snaží popadnout hlavního hrdinu. Jako kdyby se Petr inspiroval v takových klasikách jako je horor "Věc" a zároveň si trochu něco vzal z "Temné věže" Stephena Kinga. A tohle vše v Petrově různě silné lince s menším množstvím šrafury a bez barev. Tady ale záměr jednoduše vyšel. To, že postavy vypadají možná trochu neuměle a trochu vyčnívají, to je holt jen cena za zvolený styl.
"Návrat do údolí stínů" je tím komiksem, který na českém trhu chybí. Toho hororového je zde strašně málo. Když se k tomu navíc ještě přidá dobrý, ač zamotaný příběh, najednou zjistíte, že ona se ta mezera českého komiksu docela dobře zaplňuje. Je zde však jeden problém. Komiks se asi moc dobře neprodává, protože Petr sám nedávno uvedl, že pokračování je u ledu a že se sám soustředí spíš na další projekty, které přece jen mají větší ohlas. To znamená projekty ze série "Victoria Regina" - my se tak můžeme snad brzy těšit na další dobrodružství Sherlocka Holmese anebo také Petrovu adaptaci "Ztraceného světa". Osobně doufám, že se dostane i na "Náruč údolí stínů" a následně i "Útěk z údolí stínů", ale v dohledné době s nimi asi moc počítat nemůžeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat