2013-08-30

#259: Robinson Crusoe - 55 %

Robinson Crusoe (Robinson Crusoe)
Vydalo nakladatelství Grada Publishing v pevné vazbě v roce 2013. Původně vyšlo v roce 2007 jako "Robinson Crusoe". České vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 229 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou na serveru KupKomiks.

Scénář: Christophe Lemoine podle románu Daniela Defoa
Kresba: Jean-Christophe Vergne

A mám tu další kousek od nakladatelství Grada, kousek v pevných deskách, který se věnuje adaptaci klasického literárního díla do podoby komiksu. Je to trochu překvapivé, že je to zrovna "Robinson Crusoe", protože Grada už jednoho Robinsona vydala v roce 2010, ale ten byl z jiné edice. Nakladatelství najelo na novou, francouzskou, a tak se můžeme potěšit tím, jak to vidí Francouzi. I když, no potěšit... Hodnocení asi mluví samo za sebe. Není příliš vysoké, a i když stále ještě dávám nadprůměr, není to nadprůměr, který bych označil za úplně veselý. Kde je hlavní problém? Tak opět není v kresbě.
© Grada Publishing, 2013

Kresba je obecně silná stránka frankofonního komiksu, především pak proto, že je minimálně americká a jde si svou vlastní cestou, což platí jak o lince, tak i o barvách. "Robinson Crusoe" rozhodně nepřekypuje jásavými barvami, ale drží se pěkně při zemi, je střídmý a příjemný na pohled. "Poslední Mohykán" mě dostal svou krásnou kresbou. Ta v případě "Robinsona Crusoe" také vyniká. Je zde krásná tenká linka, přesná, neroztěkaná, která se oprostila od šrafury a raději volí černé plochy, i když i ty velmi málo. Vergne je skvělý ve vykreslování prostředí, vln, trávy, větví, deště, tohle je něco, co je v jeho provedení skutečně dokonalé, živé. Jeho postavy jsou sem tam trochu voskové, statické, ale dokázal zachytit dobu, prostředí. Dýchne na vás ta správná atmosféra, ten správný věk. Kresebně je to výborné převedení historického románu do historického komiksu.
© Grada Publishing, 2013

Kde se tedy stala chyba, když v kresbě to zase není? Tak samozřejmě zbývá scénář. "Robinson Crusoe" je kniha, která je notoricky známá. Mnohokrát byla zpracována do filmové podoby, jiní autoři na ni navázali knižně, hlavní postava je synonymem člověka, který dokáže zvládnout v podstatě cokoli, přečkat roky v samotě a vrátit se z nich posílený. Na nové adaptování tohoto příběhu by se měly klást velké nároky, protože tahle látka už je prostě hodně omletá, už je hodně použitá, a tak to chce něco nového. Tato komiksová adaptace bohužel nic nového nepřináší.
© Grada Publishing, 2013

Scénář je neskutečně plochý a skoro se mi chce říct alibistický. Schovává se za to, že se jedná o převedení klasického díla do komiksu, a tak odmítl jakoukoli invenci. Jedná se o scénář přehledný, což jsem vyčítal komiksovému zpracování "Posledního Mohykána", kdy tento komiks skutečně nepřehledný byl. Jenže... Přehlednost je sice hezká, ale tohle je jednoduše výcuc z knihy, jednoduché převyprávění hlavních událostí, které se v knize odehrály. Je zde hodně kladen důraz na boha a víru v něj, na lidské schopnosti, které jsou trochu v rozporu s touto vírou, stejně jako je tomu v knize, ale pořád je to jen obsah románu, obsah, který je velmi málo akční, snad až na úvodní pasáž, je spíše popisný a skoro bych řekl meditativní. Rozjímá se zde nad tím, co člověk dokáže. Jenže z toho není cítit ono utrpení jedince. Těch dvacet osm let a něco zde uteče tak rychle, že jen Vergneho kresba výborně zachycující Crusoovo stárnutí dokresluje nějaký dojem.
© Grada Publishing, 2013

Co zase musím vyzdvihnout, to je závěrečná část knihy, textová část, kde se dozvíme všechny základní informace o Danielu Defoovi, velmi zajímavý člověk, a o jeho díle. Je zde představení jeho románu a následně i historický kontext. Tohle je skutečně přínosné, přiznám se, že já jsem si autora představoval trochu jinak. Až tady jsem si uvědomil, že jsem o něm vlastně pořádně nic nevěděl. Z krátkého životopisu pak můžete poznat, že se částečně, hlavní v první části knihy, inspiroval vlastním životem. Textová část však nevyváží trochu smutný dojem ze samotného příběhu, který se vám dostal v provedení lepším, než je čtenářský deník, ale větší přidaná hodnota než kresba v tom skutečně bohužel není. Bohužel o to asi ani nešlo. A je to škoda. Když vzniká nové umělecké dílo, i když je derivátem staršího, mělo by se pořád chápat jako nové umělecké dílo.

Komiks "Robinson Crusoe" můžete zakoupit na stránkách Grady.

Žádné komentáře:

Okomentovat