2013-08-16

#237: Malý Upírek - 65 %

Malý Upírek (Petit Vampire)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako dva sešity: "Petit Vampire va à l'école" v roce 1999 a "Petit Vampire fait du kung fu" v roce 2000. České vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Joann Sfar
Kresba: Joann Sfar

S Joannem Sfarem jsme se na stránkách mého blogu setkali již díky komiksům "Donžon - Úsvit (-98): Mstitel v nesnázích" a "Donžon - Zenit 5: Svatba s překážkami", kde měl na starost scénář. Ale tohle je plodný autor, který toho má na svědomí mnohem více. "Donžon" je ale jeho životním dílem, i když také u nás se s jeho tvorbou můžeme setkat díky většímu počtu děl. Mimo jiné to je i kniha "Malý princ" nebo dvě knihy (alespoň prozatím), jejichž hlavní postavou je "Malý Upírek". Joann Sfar je autorem pro děti, ale není to rozhodně přesné. Jeho komiksy mají velký věkový přesah a mohou se líbit i dospělejším čtenářům. A tohle platí i pro komiks "Malý Upírek".
V čem je tahle věková přístupnost komiksu? Tak je především v tom, že jakmile otevřete na první stránku, máte pocit, že jste v knize čistě hororové, i když pravda, se specifickou Sfarovou kresbou, kresbou. Té první stránce dodává hororový look u barevnost, kterou měl na starost autor, který si říká Walter a který také spolupracoval na knihách "Donžonu". Po první stránce ale následuje taková, která již naznačuje, že komiks bude trochu přístupnější, barevnost se zvyšuje a příběh nabírá ty správné obrátky směrem k dětskému čtenáři. To však nic nemění na tom, že příběh je nadále hororový, protože se převážně odehrává ve světě mrtvých,.
Kniha "Malý Upírek" je souborem dvou příběhů, které se jmenují "Malý Upírek jde do školy" a "Malý Upírek se dal na kung-fu". Ten první je takový seznamovací, kdy poznáváme temný svět nemrtvých, upírkovi rodičem, ale hlavně jeho kamaráda Michela, který ho bude doprovázet na společných dobrodružstvích. Setkají se tak, že upírek chce chodit do školky, ale proto, že nemůže být ve škole ve dne, musí se učit jedině v noci. A tak zapisuje úkoly do Michelova sešitu, který je ráno velmi překvapen, když má hotový úkol, který nedělal. Vzniká tak zajímavé přátelství, kdy Michel poznává svět nemrtvých a zjišťuje, že strašidla nejsou zase tak hrozná. Ten příběh je krásně naivní, ale jsou zde i zajímavá témata, která by pro děti skutečně mohla být vhodná i poučná. Myslím, že první příběh je hlavně pro ně.
Druhý už přišel o něco zajímavější i mně, tedy dospělému čtenáři. "Malý Upírek se dal na kung-fu" je příběh o tom, že je Michel ve škole šikanován, a tak by chtěl chlapce, který ho šikanuje, zabít. Upírek mu to rozmluví a místo toho, aby ho zabil, se má Michel učit kung-fu, které by mu mělo pomoct se ubránit. Příběh má tak zajímavý, mýtický prvek, který pak přechází v doslova čarodějný. Jak jinak oživíte kluka, když ho nemrtví sežrali, aby už nedělal Michelovi problémy. V tomhle směru je komiks překvapivě docela drsný, ale je pravda, že si myslím, že tohle děti snesou. Jen jsme v dnešní době strašně úzkoprsí v domnění, že polovina běžných věcí může dítěti ublížit ve vývoji.
Joann Sfar
Joann Sfar napsal a nakreslil příběh, který není špatný, postavy jsou velmi dobře napsané, což bylo patrné i na "Donžonu", ale myslím si, že tenhle komiks vás zrovna nejspíš nevytrhne. Příběhy nejsou přímo nudné, ony mají nápad, ale stejně budete mít pocit, že to zase nic tak geniálního není. Komiks si určitě může najít své čtenáře a nejspíš je nezklame,  ale přiznám se, že v mém případě to není něco, k čemu bych se někdy měl vracet. Trochu mě pak překvapilo, že v některých případech není komiks zvládnut po stránce letteringu - hlavně na straně 26 je to patrné, protože tmavé písmo na tmavě fialovém pozadí není úplně nejlepší řešení. Jako hororový fanoušek však oceňuji právě hororovost některých scén.

Komiks "Malý Upírek" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

Žádné komentáře:

Okomentovat