2013-07-26

#216: Tintinova dobrodružství 23: Tintin a Los Pícaros - 90 %

Tintinova dobrodružství: Tintin a Los Pícaros (Les Aventures de Tintin: Tintin et les Picaros)
Vydalo nakladatelství Albatros v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo v roce 1976 barevně jako "Tintin et les Picaros", dvacátý třetí sešit série "Les Aventures de Tintin". České vydání má 642 stran a prodává se v plné ceně za 159 Kč.
Sešit můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hergé
Kresba: Hergé

Pokud v ruce držíte sešit "Tintin a Los Pícaros", asi už víte, že je to poslední kompletní sešit s tímto hrdinou, který stačil Hergé za svého života vytvořit. Bohužel při tvorbě sešitu následujícího ho již zastihla nemoc příliš slabého a sešit "Tintin a alf-art" nebyl nikdy dokončen. "Tintin a Los Pícaros" je tak poslední, v pořadí dvacátým třetím sešitem s Tintinem. Užijte si ho, protože víc už toho opravdu nebude. "Tintin a alf-art" u nás sice vyšel, ale jedná se pouze o scénář se základními náčrty - žádná kompletní kresba nebyla dokončena. Ale "Tintin a Los Pícaros" je vhodným závěr pro celou sérii, protože se zde konečně více méně ukončí osud jedné z postav, které se prolínaly hned několika díly. Touto postavou je generál Alcázar.
S Alcázarem jsme se poprvé setkali v sešitu "Ulomené ucho", kdy se seznámil s Tintinem. K dalšímu setkání došlo v sešitě "7 křišťálových koulí", kde byl Alcázar jen hercem, ale to, o co mu skutečně jde, jsme se dověděli až v sešitu "Koks na palubě". Generál, Alcázar se chtěl stát vládcem své země, San Teodorasu, odkud byl vyhnán svým nepřítelem, generálem Tapiocou. Ten zde vládne a Alcázar se pokusil o jeho svržení. Tohle se nestalo úplně úspěšným, ale Alcázar a jeho Los Pícaros se skrývají v lesích San Teodorasu a čekají na svou příležitost. Jak to tak vypadá, ta by se mohla objevit velmi záhy, protože Bianca Castafiore, která je na svém jihoamerickém turné (viz sešit "Šperky madam Castafiore"), byla vládou San Teodorasu zatčena za plánování atentátu na Tapiocu.
Když se o tomhle dovídají Tintin a Haddock, musejí madam nějak pomoct. Nejprve diplomaticky, na dálku, ale oni sami jsou křivě obviněni z toho, že právě na Moulinsartu byl pokus o vraždu Tapiocy plánován. Telegraficky se obě strany osočují, až je nakonec Haddock vyzván k tomu, aby do San Teodorasu zavítal. Tintin čuje nějakou a s Haddockem a Hluchavkou necestuje, ač Haddock se na něj nevykašlal ani ve chvíli, kdy Tintin cestoval jen na základě snu (viz sešit "Tintin v Tibetu"). Ale to by samozřejmě nebyl Tintin, aby se přece jen nezapojil. Trochu to vypadá jako poměrně jednoduchý scenáristický prvek, který vedl jen k tomu, aby se příběh trochu natáhl. Při čtení tohoto sešitu rozhodně nebudete litovat, že jste si ho zakoupili. Je nesmírně dobrodružný a hlavně také zábavný, hlavně Hluchavka se ukáže jako muž se smyslem pro humor. A také pro odpovědnost.
Hergé se v tomto posledním sešitu vrací ještě k některým postavám, které jsme mohli potkat například v Bordurii při "Případu Hluchavka". Kruh s postavami se pomyslně uzavírá. Hergé ale stále měl plány. Dokonce začal trochu rozvíjet postavy. Haddock jako člověk, který nesnese alkohol, mimochodem se zde ukáže, jak silná závislost může být. Tintin dostal nové kalhoty a také nějaké koníčky - doma cvičí a venku jezdí na motorce. Příběh je pak poměrně velikášský a navazuje na to, jak si Hergé dělal legraci z revoluce v komiksu "Ulomené ucho". Jedná se jednoznačně o skvělé rozloučení se sérií. Sešit "Tintin a Los Pícaros" sice obsahuje politická témat, ale zaměřeno je především na zábavu, a to je dobře.

Komiks "Tintinova dobrodružství: Tintin a Los Pícaros" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:
"Tintinova dobrodružství 1: Tintin v zemi Sovětů"
"Tintinova dobrodružství 2: Tintin v Kongu"
"Tintinova dobrodružství 3: Tintin v Americe"
"Tintinova dobrodružství 4: Faraonovy doutníky"
"Tintinova dobrodružství 5: Modrý lotos"
"Tintinova dobrodružství 6: Ulomené ucho"
"Tintinova dobrodružství 7: Černý ostrov"
"Tintinova dobrodružství 8: Žezlo krále Ottokara"
"Tintinova dobrodružství 9: Krab se zlatými klepety"
"Tintinova dobrodružství 10: Záhadná hvězda"
"Tintinova dobrodružství 11: Tajemství Jednorožce"
"Tintinova dobrodružství 12: Poklad Rudého Rackhama"
"Tintinova dobrodružství 13: 7 křišťálových koulí"
"Tintinova dobrodružství 14: Chrám Slunce"
"Tintinova dobrodružství 15: Tintin v zemi černého zlata"
"Tintinova dobrodružství 16: Míříme na Měsíc"
"Tintinova dobrodružství 17: První kroky na Měsíci"
"Tintinova dobrodružství 18: Případ Hluchavka"
"Tintinova dobrodružství 19: Koks na palubě"
"Tintinova dobrodružství 20: Tintin v Tibetu"
"Tintinova dobrodružství 21: Šperky madam Castafiore"
"Tintinova dobrodružství 22: Let 714 do Sydney"

Žádné komentáře:

Okomentovat