2013-07-25

#214: Tintinova dobrodružství 22: Let 714 do Sydney - 90 %

Tintinova dobrodružství: Let 714 do Sydney (Les Aventures de Tintin: Vol 714 pour Sydney)
Vydalo nakladatelství Albatros v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo v roce 1968 barevně jako "Vol 714 pour Sydney", dvacátý druhý sešit série "Les Aventures de Tintin". České vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 159 Kč.
Sešit je možné zakoupit v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hergé
Kresba: Hergé

Sešit "Let 714 do Sydney" je možná jedním z nejzajímavějších sešitů, jaké kdy Hergé napsal. Je to dáno tím, že se zde objevují prvky, které nejsou pro Tintina právě obvyklé, navíc prvky, které zůstávají nedořešené. Tintin a sci-fi není příliš častá kombinace, i když zatím jsme byli svědky již tří těchto propojení. Sešity "Míříme na Měsíc" a "První kroky na Měsíci" jsou čistokrevné sci-fi, které je založeno na existujících technologiích, respektive na možnostech, které věda v době publikování příběhů již měla na dosah. Odlišný je pak příběh "Záhadná hvězda", jeden z mých oblíbených, kde jsou již skutečně prvky nadpřirozena, které se jen těžko vysvětluje, pomineme-li vysvětlení snové. Sešit "Let 714 do Sydney" je tak již čtvrtým sci-fi příběhem Tintina. Přesto je to příběh velmi specifický a jedinečný ve srovnání s ostatními.
Tintin, Filuta, kapitán Haddock a profesor Hluchavka mají namířeno na mezinárodní konferenci v Sydney, kde mají vystoupit jako ti, co se poprvé podívali do vesmíru a přistáli na Měsíci. Provázanost a předchozími příběhy je tak daná, ale je podpořena ještě dalšími prvky Objevuje se zde pilot Szpim, s nímž se Tintin a Haddock setkali v příběhu "Koks na palubě". Zde také naposledy potkali proradného Rastapopula a jeho nohsleda Allana, který je především Haddockovým Nemesis, i když ten parchant samozřejmě zavaří oběma přátelům a nyní ještě dalším lidem.
Jak se skupina hrdinů snaží dostat do Sydney, mají mezipřistání v Jakartě, kde narazí na Szpima, který pilotuje soukromý letoun, v němž právě do Sydney cestuje miliardář Carreidas. Přátelé se s ním seznámí a on jim nabídne, že mohou letět do Sydney s ním. Jenže Carreidas se do Sydney vůbec neměl dostat. Hrdinové se tak do temných plánů, které kuje Rastapopulos se svými lidmi. Náhodou se tak dostávají do smrtelného nebezpečí, a to jen proto, že nasedli do špatného letadla. Rastapopulos totiž uvádí na trh nové letadlo, kterým je prototyp Carreidas 160. Zde se ukazuje, že Hergé měl cit pro technologie a předvedl letoun velmi zajímavý, se speciálními schopnostmi. Takový příběh pak doslova vyzýval k tomu, aby těch technologií bylo ještě více.
Po unesení letadla však komiks mění tempo a začíná připomínat spíše příběh "Chrám Slunce". To se děje především proto, že se hrdinové ocitají v podivných katakombách, které byly vytvořeny jinou než západní kulturou. A právě v těchto katakombách se začíná odehrávat jeden z nejoriginálnějších Tintinových příběhů, jaké kdy vůbec zažil. Pro fanouška sci-fi je doslov pastva, ale myslím. že si užije i fanoušek komiksu jako takový. Hergé vytvořil napínavý, akční příběh, kde nechybí silné emoce, skvělý smysl pro humor a samozřejmě i zmiňované výdobytky technologie skutečné i pouze fantaskní. Realita se zde spojuje s naprostou fikcí v zajímavém příběhu, který může trochu zklamat tím, že se nesnaží vysvětlovat. Na jednu stranu je to škoda, na stranu druhou i v Tintinových příbězích tak mohou být nějaká ta tajemství, která zůstanou nerozluštěna. Zase příběh, který jsem si užíval od začátku do koncem, i když druhá polovina má přece jen větší grády.

Komiks "Tintinova dobrodružství: Let 714 do Sydney" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:
"Tintinova dobrodružství 1: Tintin v zemi Sovětů"
"Tintinova dobrodružství 2: Tintin v Kongu"
"Tintinova dobrodružství 3: Tintin v Americe"
"Tintinova dobrodružství 4: Faraonovy doutníky"
"Tintinova dobrodružství 5: Modrý lotos"
"Tintinova dobrodružství 6: Ulomené ucho"
"Tintinova dobrodružství 7: Černý ostrov"
"Tintinova dobrodružství 8: Žezlo krále Ottokara"
"Tintinova dobrodružství 9: Krab se zlatými klepety"
"Tintinova dobrodružství 10: Záhadná hvězda"
"Tintinova dobrodružství 11: Tajemství Jednorožce"
"Tintinova dobrodružství 12: Poklad Rudého Rackhama"
"Tintinova dobrodružství 13: 7 křišťálových koulí"
"Tintinova dobrodružství 14: Chrám Slunce"
"Tintinova dobrodružství 15: Tintin v zemi černého zlata"
"Tintinova dobrodružství 16: Míříme na Měsíc"
"Tintinova dobrodružství 17: První kroky na Měsíci"
"Tintinova dobrodružství 18: Případ Hluchavka"
"Tintinova dobrodružství 19: Koks na palubě"
"Tintinova dobrodružství 20: Tintin v Tibetu"
"Tintinova dobrodružství 21: Šperky madam Castafiore"

Žádné komentáře:

Okomentovat