2013-06-16

#133: Rahan a Rozpolcená hora - 65 %

Rahan a Rozpolcená hora (La montagne fendue)
Vydalo nakladatelství Albatros v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo v roce 2000 jako "La montagne fendue", druhý díl série "Rahan" pod vydavatelstvím Lécureux. České vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 159 Kč.

Scénář: Roger Lécureux
Kresba: André Chéret

"Rahan" není v České republice neznámou postavou, ale naopak, má celkem dlouhou tradici. Hned po Sametové revoluci se na český trh dostal magazín, který výrazně dopomohl k tomu, aby se generace českých čtenářů, především dětských, seznámila s evropským komiksem, nikoli pouze s komiksem americkým, marvelovským. Časopis, který ukázal dětem Rahana, ale další postavy jako Jim Carter nebo Doktor Justice, byl "Pif". Legendární francouzský magazín, který se po revoluci na třináct čísel dostal mezi nás, ukázal, jak zajímavý může komiks pro děti být. Konkrétně v číslech 1, 2, 3, 7 a 9 se objevily příběhy s Rahanem. V prvních třech číslech jeden rozdělený na pokračování, ve zbylých dvou pak pokaždé jednohubka. Rahan tedy má v České republice již více jak dvacetiletou tradici, i když pravda, od roku 1992 toho s ním zase tolik nevyšlo.
Přesto došlo k pokusu o reinkarnaci tohoto pravěkého tarzanského hrdiny, který si své hodnoty nese kolem krku. V roce 2003 se o znovuzrození Rahana na českém trhu pokusilo nakladatelství Egmont ČR, které vydalo knihu, prozaicky nazvanou "Rahan". Kniha obsahovala celkem osm příběhů, jeden, který se přímo vrací do Rahanova dětství a mnohé objasňuje, i to, proč je sin Kraův, ale především jsou zde příběhy z roku 1969 až 1970, to znamená ty úplně první příběhy ze série, kterou spolu tvořili až do roku 1999 Roger Lécureux a André Chéret. Roger bohužel na konci roku 1999 (přesně 31. prosince) zemřel, a tak tento sešit již vyšel posmrtně. Přesto ještě Roger stihl scénář dopsat, stejně jako scénář pro knihu "Rahan a jeho synové". Vydavatelství Lécureux však pokračovalo ve vydávání komiksu, kdy scénáristou se stal Rogerův syn Jean-François.
Příběh "Rahan a Rozpolcená hora" je druhým dílem "rodinné trilogie", která začala komiksem "Rahan a Sluneční doupě" a končí zmiňovaným příběhem "Rahan a jeho synové". Ta trilogie by se však dala nazvat i "trilogií hledání". Rahan totiž neustále něco hledá. V prvním sešitu pátrá po místě, kam se skrývá slunce, ve druhémdíle hledá Rozpolcenou a Naúnu, svou milovanou se syny, ale vzhledem k tomu, že syny neobjeví, bude se muset po jejich stopě vydat až ve třetím díle. Je to o hledání a co si budeme povídat, je to trochu zdlouhavé. I když má sešit "Rahan a rozpolcená hora" poměrně málo stran ve srovnání s komiksovými knihami, které mají mnohem více stránek, pomalu v polovině už zjistíte, že ani nevíte, co by se ještě mělo dít. Je to možná až zbytečně natahované, anebo alespoň natahované takovým způsobem, který není pro čtenáře nejzajímavější. Všechno vlastně plyne z toho, že Rahan je muž čestný, a tak nezabíjí. A tak, jak je například zvykem v mnoha hororech, nepřítel se samozřejmě vrátí, aby nám ukázal, že toho hned tak nehodlá nechat a dosáhne svého. Anebo zemře. Nikoli však Rahanovou rukou.
Rahan vyznává pět základních ctností, které mu vštípil jeho otec Krao a které po jeho smrti nosí na krku v podobě náhrdelníku s pěti zuby. Každý zub zastupuje jednu ctnost. Rahan tak má pořád s sebou mnemotechnickou pomůcku, aby nezapomněl, jak se vlastně má v životě chovat. Jako symbol výborné. Těch pět ctností, které jsou zuby zastupovány, jsou odvaha, věrnost, velkomyslnost, vytrvalost a moudrost. V tomhle se paradoxně skrývá i podstata Rahanovy postavy. Je tak vytrvalý, že je schopen hledat své syny a ženu, které opustil před deseti jary. Neukazuje to na jeho věrnost, na druhou stranu to byl však právě on, kdo se zřekl své potenciální manželky ("Rahan a Sluneční doupě", který se v originále jmenuje "Rahanova svatba"), protože nehodlal podvést Naúnu, která na něj trpělivě čeká, i přesto, že ji opustil a raději šel hledat slunce skrýš. Jeho moudrost spočívá v tom, že dokáže pro pravěk vymyslet mnohé vynálezy a jeho velkomyslnost tkví v tom, že nechává nepřítele žít, aby tak dále ohrozil své milované a následně se spolehl na náhodu a jiné, kteří způsobí nepřítelovu smrt, když už opravdu není o čem vyprávět.
Photo 1984
Jedna ze starších fotografií Rogera Lécureuxe
Na příběhu jsou jednoznačně vidět nešvary, které komiks má, především pak v sérii, která má již tak dlouhou tradici. Hodně ale zachraňuje André Chéret a jeho jemná linka. I když jeho ženy nejsou nějak zásadně vyvinuté, i když nemají pozadí, za nímž by mohla Rahan hledat Sluneční doupě, jeho ženy jsou velmi sexy a nikoli cudné. Jednoduše evropsky krásné, nikoli sexisticky rozbujelé. Někdy mám sice hlavně u obličejů pocit, že rysy ve tváři se měn, a Rahan, který má neandrtálské rysy, je najednou Evropanem francouzského ražení, ale to se dá díky dobré mimice odpustit. co ale André zvládá nejlépe, to jsou zvířata a potvory. Jeho obrovský ještěr je prostě nádherný, takový by se skvěle hodil na velký plakát na stěnu. Klidně i s tím jezdcem. Místy jsou sice jeho postavy statické a mají divné polohy, přece jen je to však komiks pro děti a je mi jasné, že panel s rozkousnutou hlavou by Výboru pro dětskou nevinnost neudělal radost. Nebo vlastně udělal, protože by měli o čem mluvit. Malou výtku bych měl ještě k letteringu, kdy místy jsou věty naprosto zbytečně děleny, ale tady bych neviděl chybu v českém vydání, ale už spíše v tom originálním francouzském.
André Chéret en 2011
Druhý z tvůrců - kreslíř andré Chéret
Komiks "Rahan a Rozpolcená hora" nezabírá celý sešit, ale v závěru najdete celkem 6 stran o tom, jak Rahan vznikal, jaká byla jeho historie a jaký byl osud jeho otce Rogera Lécureuxe. Tenhle text je parádní, pokud se týká vhledu do historie, do díla, a to nejen Rahana, ale obecně do francouzského komiksu, ovšem text by možná potřeboval pár editorských úprav, aby se zde zbytečně neopakoval nějaké pasáže. Jako publicistický text je tento skvělý, pro mě, kdo se zajímá o historii komiksu obecně, má pak celkem velký přínos. Ale číst to nemusíte. Myslím si však, že vám to může trochu pomoct i v pochopení toho, proč je Rahan v některých ohledech trochu zastaralý a udržuje si ctnosti, které jsou v některých ohledech celkem protichůdné. Primárně jde totiž o příběh, bohužel zrovna tenhle je trochu vyvanutý a jen se natahuje. Trochu doufám, že je to takové intermezzo pro třetí díl, který to konečně uzavře.

Komiks "Rahan a Rozpolcená hora" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Na stránkách Comics Blog najdete recenzi na komiks "Rahan a Sluneční doupě".

Žádné komentáře:

Okomentovat