2013-05-24

#86: Limitované edice na zamyšlenou

Během jednoho roku jsme se dočkali hned dvou limitovaných edic komiksů. Comics Centrum vydalo limitovanou edici komiksu "Drsná škola" a nyní i limitovanou edici komiksu "Ragemoor". Obojí se stalo komerčním úspěchem a komiksy se vyprodaly během několika hodin, v případě komiksu "Ragemoor" nebyla potřeba ani hodina. Comics Centru se podařil skvělý komerční tah a já nakladatelství gratuluji k tomuto úspěchu. Podařilo se jim najít určitou mezeru na trhu a je to dobře. Nejen, že si fanoušci zaslouží komiksy, které je zajímají, ale sem tam si zaslouží i něco sběratelského. Oba komiksy se povedly (ve druhém případě soudím jen podle toho, co budou obsahovat).
Přesto si myslím, že je zde prostor pro zamyšlení. Limitovaná edice "Drsné školy" se dá pochopit. Navíc se jednalo o limitovanou edici, která vyšla u Comics Centra po dlouhé době. Kresba Geofa Darrowa je naprosto neskutečná a hlavně díky ní je tenhle komiks legendou. Restaurování komiksu probíhalo dlouho a na výsledku je to sakra znát. Úspěch na všech frontách. S limitovanou edicí navíc fanoušek dostal ještě něco navíc.
Pak se ale nabízí otázka, která mi vyvstala na mysli už ve chvíli, kdy bylo oznámeno, že další limitovanou edicí bude "Ragemoor". Ta otázka je jednoduchá: Proč právě tenhle komiks? Richard Corben není špatný autor, ale nebude sedět každému. V jeho případě mě například vadila jeho kresba pro komiks "John Constantin, Hellblazer: Těžké časy". Prostě mi tam neseděla. K Hellboyovi a povídce "Makoma" (sbírka "Helllboy: Pražský upír a další povídky") už se hodila mnohem víc. Je to jednoduše autor, který je rozporuplný a nebude sedět každému. Ukázky z komiksu "Ragemoor" však vypadají dobře. Ale jak říkám, Richard Corben tady není tak zavedenou firmou.
Pak je tu Jan Strnad. I když jsme se s ním mohli setkat v úplně první "Crwi" a také v komiksu "Záhadný Spider-Man 11" od Semicu, pochybuji, že je to autor, jenž by českým fanouškům něco řekl ve větší míře. Mimochodem, skutečně má autor české předky, ale narodil se v Kansasu a celým jménem je Jan Steven Strnad. Přes neznalost scénáristy došlo k tomu, že se limitovaná edice "Ragemoor" prodala za 52 minut. to jsou zhruba dva kusy za minutu. Úžasná rychlost. Zaslouží si ale takový komiks limitovanou edici, která má pravda zajímavé vychytávky? Asi ano, protože lidé to kupovali. Nějak ale začínám mít pocit, že těch limitovaných edic je nějak moc. Dvě během tří měsíců. Navíc dnes bylo oznámeno na Komiksáriu, že Comics Centrum pracuje na dalším komiksu, kterým je "Bad Boy" od Franka Millera a Simona Bisleyho. I ten má vyjít v limitované edici. Není uvedeno kdy, ale doufám, že to bude trochu delší časový interval. Limitovanou edici si představuji jako něco speciálního, co nemusí vycházet u každého komiksu. Navíc něco, co vychází jednou za čas.
Tímhle příspěvkem mi rozhodně nešlo o to, abych někoho kritizoval, ale spíš mi šlo o takové zamyšlení nad tím, co má limitovaná edice představovat. Já jsem rád, že se mezi lidi dostanou i komiksy, které nejsou příliš známé, ale jsou dobré. Pokud limitované edice povedou k tomu, že se bude zájem lidí o komiksy zvyšovat, jsem jenom rád. Comics Centru přeji hodně štěstí, a pokud vydá další limitovanou edici, stejně si ji nejspíš taky koupím. Je pravda, že v konečném součtu jich u nás vyšlo docela málo. Celkem by mě zajímalo, co na to další vydavatelství. Crew už se vyjádřila (cituji z auditoria crwáckých stránek):
Já vím, asi to funguje, ale nějak se nám do toho nechce. Myslím, že strop jsou ta Mistrovská díla evropského komiksu, kde děláme brožovanou a vázanou verzi. Prostě tohle není naše parketa - bereme komiks spíš jako zábavu a čtivo než jako vzácný artefakt.
Docela by mě zajímalo, co na to řekne BB/art. Vznikla by zde pak zajímavá konkurence. Přesto, že moje naděje je spíš taková, že doufám v menší počet limitovaných edic za rok, ne každý, kdo by edici chtěl, bude na ni mít, pokud má jednu takovou zaplatit jednou za tři měsíce, ale zase by zde vznikla zajímavá konkurence. a koneckonců, i konkurence mezi fanoušky. No, uvidíme. Limitované edice rozhodně přinesly zajímavý vítr do českého komiksového světa. Comics Centru přeji hodně štěstí, a pokud budou vydávat další limitovanou edici, a jak to tak vypadá, opravdu se to stane, doufám, že prodeje budou stejně dobré jako v předchozích dvou případech. Snad se pak díky tomu dostane i na nějaké série, které byly zatím pozastaveny.

2 komentáře:

  1. Naprostý souhlas, CC by to nemělo přehánět. Jinak BBArt už měl loni limitovaného Batmana a na Crweconu Buchal říkal, že by něco dělali rádi každý rok (zmiňoval třeba Preachera) - ale sešlo z toho.

    OdpovědětVymazat
  2. Psal jsem schválě na BB/art, co oni na to. Budo pokračovat ve vydávání The New 52, kdy vyjde limitovanější pevná vzba a jak vyplinulo z konverzace, BB/art chystá něco víc, ale zaím nemůžou žádné informace poskytnout. Tak uvidíme

    OdpovědětVymazat