2013-05-02

#37: Novinky k 2. květnu 2013

Někteří už mají za sebou půlnoční premiéru filmu "Iron Man 3", jiní, jako třeba i já, si budou muset počkat na premiéru standardní. Recenzi filmu ale rozhodně můžete očekávat buď dnes ve večerních hodinách, anebo zítra dopoledne. Pojďme tedy na jiné projekty. Zajímavý je projekt "Divočina". Že by první český komiks, který bude úspěšně financován na českém crowdfungingovém serveru? Přeji Mikimu Podprockému hodně štěstí, zatím to s projektem vypadá celkem dobře. A tady ukázka a povídání:
Megametropole, díky svému rozsáhlému podhoubí spolehlivě vysává suroviny a živiny z celého zbytku světa, a tak před stvoření která žijí mimo svět lidí byly postaveny dvě volby. Vyhynout v pustině a nebo se adaptovat a tajně založit nové společenství ve vybydlených a opuštěných čtvrtích, lidské megametropole.
A do této nepříznivé situace se narodí Šelma.
Je to bestie obrovké síly ztravovaná neukojitelným hladem, která se hned po narození vydáva na křížovou výpravu pro uspokojení svých animálních potřeb. Svým bezohledným chováním na sebe ale pomalu strhává pozornost lidí, a tak nechtěně kompromituje skrytou divočinu, tajně prosperující v městském udergroundu. Tohle spoločenství divokých zvířat v čele s Bossem, připravuje divoký plán, jak obrátit evoluci lidí naruby, a tak opět získat možnost vládnout světu.

Pavel Čech si odnesl cenu Magnesia Litera pro Nejlepší dětskou knihu, a to s knihou "Velké dobrodružství Pepíka Střechy". Doufám, že podobná ocenění splní svůj účel a ke komiksu přitáhnou i další lidi, nejen ty, co se o něj skutečně zajímají. Pavlu Čechovi k ceně gratuluji a doufám, že podobného úspěchu se dočkají i jeho další knihy, například i "Dobrodružství Rychlé Veverky: Velký závod". Vycházejí ale i nové komiksy. Ze stáje Crew vyšla kniha stripů "Liberty Meadows" s podtitulem "Ráj". Anotace následuje:

Liberty Meadows vám přináší humoristické příběhy z trochu zvláštní zvířecí kliniky, ve které najdete hypochondrickou žábu, obsedantního mývala, záludného sumce jménem Khan, psychopatickou krávu i bary vymetající prase. Na tuto kliniku právě přichází mladý lékař Frank, aby se střetl nejen se zvířecími exoty, ale i s překrásnou Brandy Carterovou a její ďábelskou spolubydlící.
I když je komiks plný zvířátek, tak série není vyloženě dětská. Humor tu je poměrně absurdní, ulítlý, šílený...a samozřejmě hlavně legrační. Navíc autor série, Frank Cho, patří k těm vzácným tvůrcům humoristických stripů, kteří mají nejen smysl pro humor, ale umí i skvěle kreslit. Zvláště ženy.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Seqoy. Nechybí ale ani novinka od nakladatelství BB/art. BB/art tento týden vydává komiks, který by se mohl stát velmi úspěšným. Na stánky se dostal "Superman Action comics 1: Superman a lidé z oceli" v režii Granta Morrisona. Co se o novém komiksu píše v anotaci?
Před pěti lety, ještě než superhrdinové vzlétli k nebesům a navždy změnili život na Zemi, se jeden mladý hrdina odvážil postavit špíně vládnoucí kdysi velkolepému městu Metropolis.
Nadán neuvěřitelnými schopnostmi, s nimiž se sám teprve seznamuje... pronásledován minulostí, která mu zůstává zcela skryta... vyzbrojen neotřesitelným povědomím o dobru a zlu získaným během dětství na kansaské farmě... zápasící s korupcí a chránící bezbranné... moloch spravedlnosti v džínech a tričku...
SUPERMAN!
Má však mocného protivníka: strach. Geniální vědec Lex Luthor je odhodlaný rozluštit tajemství mimozemského narušitele a nezastaví se před ničím. Vyděšená armáda plánuje vypustit vlastní ničivou zbraň vyvíjenou speciálně proti Supermanovi. A z vesmírných dálav přilétá mechanická hrozba sdílející zlověstné spojení se Supermanovým pravým původem, aby zahubila posledního syna padlé utopie, než se mu na Zemi podaří přispět k vytvoření nové...
Tenhle týden nechybí ani novinka z "Ultimátního komiksového kompletu", kterou se stala kniha "Uncanny X-Men: Dark Phoenix". Jedná se již o desátou knihu z této série, čili šestina je úspěšně za námi, v celkovém pořadí pak bude mít kniha ve sbírce č. 2.
UKK 10: Uncanny X-Men - Dark Phoenix: Chris Claremont, John Byrne (2)

X-Meni, které shromáždil profesor Charles Xavier, aby bránili svět, jenž se jich bojí a nenávidí je, vybojovali již mnoho bitev, zažili dobrodružství po celé galaxii a pokořili protivníky s nesmírnou mocí, ale nic z toho je nemohlo připravit na nejstrašnější dilema, jakému kdy museli čelit. Jedna z jejich vlastních řad, Jean Greyová, získala moc mimo veškeré představy a tato moc ji absolutně zkorumpovala! Zbylí členové týmu se nyní musí rozhodnout, jestli život ženy, kterou milují, stojí za existenci celého vesmíru.
Recenze na knihu se v Komiksovém deníku objeví co nejdříve. Abych nevynechal i trochu alternativnější komiks, než jen ten, co vychází u velkých nakladatelství, tak musím vzpomenout i na českou klasiku. V současné době se na trhu objevila kniha "Čtyřlístek: Cirkus Pepi". Vyšla v pevné i brožované vazbě. Jedná se o klasický komiks, který mě osobně kdysi s "Čtyřlístkem" seznámil.
Čtyřlístek už zažil kdejaké dobrodružství. Ovšem aby vystupoval v cirkusu, to se mu ještě nestalo. Nepoctivý majitel cirkusu Herman využívá cvičené opičky Pepi k okrádání návštěvníků a Čtyřlístek se rozhodne mu to překazit. Lstivý Herman Čtyřlístek unese a přinutí vystupovat v cirkusu. A tak Myšpulín, Fifinka, Pinďa i Bobík vystupují jako zkušení artisté. Nakonec ale Hermana vytrestají a všechno dobře dopadne!
Pokud nemusíte nové příběhy "Čtyřlístku", tak tahle klasika by vás zaujmout měla. A tohle je pro tento týden všechno z novinek. Není toho tolik a jsem si jistý, že jsem na něco určitě zapomněl,  přece jen, jsem na to sám, ale snažím se poskytnout maximální informace. V následujících dnech se můžete těšit na další recenze, něco málo o crowdfundingu a možná se konečně dostanu i k tomu, abych napsal příspěvek o "Phase One".

Žádné komentáře:

Okomentovat