2020-12-10

#DP115: Nejmocnější hrdinové Marvelu #096: Agent Coulson

Autorem článku je Daniel Palička.


Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 třetí řady série "S.H.I.E.L.D." v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.  

Scénář: Mark Waid 
Kresba: Mike Choi, Alan Davis, Carlos Pacheco, Humberto Ramos, Paul Renaud, Chris Sprouse

Po minule recenzovaném svazku "Nejmocnější hrdinové Marvelu 95: Nick Fury Jr." jsme se v rámci červené kolekce knih dočkali také představení Agenta Coulsona, který se - podobně jako černošský Fury - stal díky událostem v komiksu "Ultimátní komiksový komplet 79: Válečné jizvy" nedílnou součástí rozsáhlého světa Marvelu. A zase za to mohou filmy! Opět se tak ukazuje, že komiks již není jen obyčejným médiem, které může fungovat samo za sebe. Za tolik let, co toto takzvané sekvenční umění existuje, se všechno změnilo k nepoznání. Díky digitalizaci najednou komiksy můžete číst i jinak než fyzicky, přičemž za posledních několik let došlo k rozmachu filmů se superhrdinskou tematikou, ke kterému by podle mě nedošlo, nebýt rozsáhlé dějové ságy Marvel Cinematic Universe (zkráceně MCU). V průběhu její první fáze jsme se s Philem Coulsonem mohli seznámit v podání zkušeného herce Clarka Gregga. Šlo o postavu, která sice původně vznikla čistě pro filmy, každopádně se díky její popularitě nakonec dostala až do klasické komiksové kontinuity. A tím se již dostáváme k následujícímu kousku!            


Kniha tentokrát obsahuje jen jeden příběh nazvaný "Dokonalá střela". Nečekejte ovšem ucelenou dějovou linku, jak je u moderních řad zvykem, ale hned několik uzavřených miniepizod, které fungují samy o sobě. Vždy se jedná o vcelku jednoduché, nijak komplexní zápletky, kdy Coulson spolu s několika mladými agenty S.H.I.E.L.D.u vyrazí do přesně stanovené lokality. Zde se většinou utká s jedním nebezpečným záporákem. Ale aby toho nebylo málo, někdy se ke Coulsonově partě připojí i různí další hrdinové, kteří se vždycky střídají po jednom sešitě. Nedochází tedy k repetitivnímu opakování jedněch a těch samých postav pořád dokola, což určitě musím ocenit. A co víc, vždycky se střídají na základě tématiky jednotlivých povídek, k čemuž se mimo jiné chci v recenzi ještě dostat.  


Komiks jako takový si drží velmi slušné tempo. Už od první stránky se vrháte do akce, přičemž se rovnou stihnete seznámit s Philem Coulsonem. Jak se dozvíte, už od mladí byl chytré a velice nadané dítko, jež se již od devíti let zajímalo o superhrdiny. Dělal si zápisky do deníků, zkoumal různé nadlidi, o kterých se zrovna doslechl v televizním zpravodajství, a zjišťoval si o nich potřebné detaily. Došlo to až tak daleko, že se dostal na pozici mladého, celkem nezkušeného vojáka S.H.I.E.L.D.u, později dokonce na roli prvotřídního agenta. Musím upřímně říct, že stručné nahlédnutí do minulosti postavy, které je hned na několika úvodních stránkách, se mi zamlouvalo. Díky němu si o hlavním hrdinovi celé knížky uděláte lepší představu, a co víc, dokonale vám jej představí a zaměří se zejména na ty nejdůležitější informace. To musím ze všeho nejvíce vyzdvihnout. A obecně se dá říct, že coby hlavní tvář celé knížky funguje Coulson relativně dobře. Během čtení mě bavil a dokázal mě svou osobností zaujmout. Za tohle asi může hlavně fakt, že tvůrci vycházejí z filmové předlohy, takže chtějí, aby komiksová varianta byla co nejvíce podobná té, kterou jsme mohli vidět již v MCU. Tohle mi upřímně vůbec nevadilo, naopak jsem to ocenil.
  

Docela netradičně se nejprve vyjádřím ke kresbě. Série "S.H.I.E.L.D.", v níž původně všechny povídky vyšly, se totiž vyznačovala tím, že každý sešit byl pokaždé kreslen jiným umělcem. Dohromady se tak vystřídá šest ostřílených marvelovských jmen, která mají šanci zaujmout. Navíc, jednotlivé styly se k jednotlivým zápletkám dost hodí. Hravý, občas až chaotický styl Humberta Ramose dokonale sedí k středoškolskému příběhu s Ms. Marvel (Kamalou Khan) v hlavní roli, ve kterém se bude muset spojit s Coulsonem ve snaze ochránit studenty před útokem bahnitých monster. Carlos Pacheco se svým jemnějším výtvarnem naopak sází na dynamiku a svižné akční sekvence, jež vypadají vážně skvěle. Takhle bych samozřejmě mohl pokračovat i dále, ovšem recenze by pak byla mnohem obsáhlejší, takže to raději zkrátím. Obecně jsem neměl s kresbou jako takovou moc velký problém. Jak jsem již napsal, pokaždé perfektně pasovala k dané povídce a v podstatě ji výborně doplňovala. Jediný zásadnější problém jsem měl se stylem Mikea Choie, který na mě byl až moc umělý a vybledlý. Každá postava jakoby vypadla z nezávislého amatérského projektu začínajícího komiksového vydavatelství! 


Jednotlivé povídky jsou veskrze příjemnými jednohubkami. Pokaždé vyjdou na jedno číslo, takže scénárista samozřejmě nemůže budovat rozsáhlou, prošpikovanou a do detailů promyšlenou zápletku. Naopak sází na jistotu a osvědčené principy, a tak raději vypráví úderněji. Nechce zaujmout něčím převratným, co by se vymykalo z klasických mantinelů moderního superhrdinského mainstreamu. Místo toho se raději zaměřuje na oddechové příhody, které přečtete během jednoho večera. Mark Waid si je toho dost dobře vědom. Možná právě proto, aby byla kvalita přece jenom trochu vyvážená, se také v rámci možností věnuje postavám. Jenže ačkoliv se snaží každému hrdinovi dát nějakou hloubku, tak kromě Coulsona a několika známějších postav si k nikomu neutvoříte silnější emoční pouto, což je velká škoda. Ale o to tady podle mě nešlo. Hlavní bylo předat čtenářům odpočinkový zážitek, což komiks plní na jedničku. A přestože nejde o převratné dílo a některým povídkám by rozhodně slušelo pár stran navíc, aby bylo finální rozuzlení mnohem lepší, v rámci kolekce Nejmocnější hrdinové Marvelu se rozhodně jedná o vcelku ucházející knihu. 


Abych to krátce shrnul, svazek "Nejmocnější hrdinové Marvelu 96: Agent Coulson" je pro mě dalším příjemným překvapením v rámci červeného kompletu. Jak už padlo v recenzi, nesmíte očekávat nic dechberoucího, ani nic, co by vás jakkoliv uchvátilo. Jde zkrátka o knihu, kterou přečtete a po jejímž dočtení budete spokojeni. Pro fanoušky Agenta Coulsona a agentů S.H.I.E.L.D.u mohu vřele doporučit.

Žádné komentáře:

Okomentovat