2019-07-01

#2008: Cromwell Stone


Cromwell Stone (Cromwell Stone)
Vydalo nakladatelství Argo v pevné vazbě v roce 2017. Původně v tomto vydání vyšlo jako "Cromwell Stone" v roce 2013. České vydání má 155 stran a prodává se v plné ceně za 398 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Andreas
Kresba: Andreas

Komiksem "Cromwell Stone" se nám na českém trhu představuje zajímavý, původem německý autor Andreas, celým jménem Andreas Martens, kterého jsme doposud neznali, ale který nám ukazuje, že je toho ještě hodně, co na našem trhu nemáme, ale co by se tu rozhodně objevit mohlo a mělo. Hned na první pohled vás zaujme kresba, která je prostě specifická a dokáže vás krásně vtáhnout do děje, který ne vždy musí být z těch, jež jsou vyloženě přehledné, i když pokud se nakonec nad příběhem zamyslíte, uvědomíte si, že byl vlastně celkem přímočarý, ale byl podán způsobem, aby to bylo tajemné, mysteriózní, záhadné a možná trochu matoucí, i když zápletka vlastně v konečném důsledku až tak komplikovaná není.

Kniha "Cromwell Stone" v české podobě je souborným vydáním a obsahuje celkem tři původní příběhy, které se točí okolo postavy Cromwella Stona, ať ten už v nich skutečně vystupuje, anebo je pouze určitým zdrojem událostí, jež sledujeme. Scenáristicky mi nejlepší přišel první příběh, jednoduše nazvaný "Cromwell Stone". Druhý se pak jmenuje "Návrat Cromwella Stona" a třetí "Závěť Cromwella Stona"". Společně pak tvoří relativně uzavřenou trilogii, kdy ale každý jednotlivý příběh je v podstatě uzavřený a návaznost, i když zde sice existuje, není vyloženě to zásadní, co ke čtení jednotlivých příběhů potřebujete. Samozřejmě společně pak příběhy dávají přece jen větší smysl a propojení zde existuje.

První část se zaměřuje na samotného Cromwella Stona, který se ocitl v nezáviděníhodné situaci. Společně se skupinou dalších lidí se ocitl na lodi, kde proběhla vzpoura a on s dalšími jedenácti lidmi nakonec jako jediný přežil. Už je to téměř deset let a na každé výročí té události došlo k úmrtí jednoho přeživšího. Možná je na řadě Cromwell anebo někdo ze dvou přeživších. Právě k jednomu z nich Cromwell přichází, aby mu vyprávěl podivný příběh. Druhá část už se zaměřuje na dění na jiné lodi a na tom, jaký náklad zde byl převážen a jaké následky to mělo, aby se poslední díl soustředil na Cromwellovu závěť, která výrazně mění hlavní postavu. Přesto zde ale celou dobu jsou provázanosti, ale jsou volnější než v jiných příbězích na pokračování.

Spojujícím prvkem je třeba téma, které je velmi silně lovecraftovské, což vystupuje jak z atmosféry příběhu, doby, postav, tak i z výtvarného ztvárnění, které je prostě výborné. K Lovecraftovi se hodí dokonale, a pokud by Andreas žil v době, kdy H. P. psal a potřeboval by ilustrátora, myslím, že by s Andreasem byl spokojený skutečně nad míru. Kresba komiksu "Cromwell Stone" je černobílá, což je samo o sobě skvělé, protože se to k hororovému příběhu hodí, ale k tomu všemu si dokáže autor ještě skvěle hrát s linkou, se šrafováním, s černými a bílými plochami, ale také se strukturou a podobou panelů. To všechno vytváří celkový dojem z příběhu, který je skutečně unikátní a skvělý. Tady musím říct, že mě nakonec kresba zaujala o něco více než příběh, což jsem u lovecraftovského hororu trochu nečekal.
Andreas

Komiks "Cromwell Stone" je tak pro mě velmi milým a hezkým překvapením, kdy jsem vždy rád, pokud se na českém trhu něco hororového objeví, protože horor je žánr, který je docela náročný, natožpak v komiksové podobě. Ale Andreas se svého úkolu zhostil skvěle a z některých jeho panelů a kompozic v panelech budete prostě jako u vytržení. I když si myslíte, že jste možná viděli hodně, tak svými panely vás dovede překvapit. A to velmi příjemně. Jen mi prostě přišlo, že kresba trochu vede nad scénářem, který u první části není špatný, ale u druhých dvou mi přišel lehce zmatečný, skoro až zbytečně. Pokud ale máte rádi Lovecrafta, pokud máte rádi místy až expresionisticky pokřivené obrazy, rozhodně si knihu "Cromwell Stone" užijete. I kdyby jen pro ilustrace samotné.

Žádné komentáře:

Okomentovat