2019-06-28

#2007: Justina


Justina (Justine)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako "Justine" v roce 1979. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 449 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Guido Crepax podle předlohy Markýze de Sade
Kresba: Guido Crepax

Markýze de Sade je osobností, která je i po letech velmi kontroverzní, a to jak pro svůj život, tak pro svoje dílo. "Justina" je jedna z jeho prvotin, aktuálně je považována za velmi kontroverzní, i když důležitější je asi to, že se jedná o dílo, které je s Markýzem velmi spojováno, i když "120 dní Sodomy" je možná ještě známější. "Justinu" si na paškál vzal Guido Crepax, který svou linkou dokázal zachytit erotiku krásně, detailně a tak trochu bez zábran, takže si vzal z "Justiny" její hlavní příběh a doplnil ho ilustracemi takovými, aby byl příběh dostatečně explicitní, ale přitom celou dobu máte pocit, že sledujete umění. Guido Crepax dokresluje příběh skutečně úchvatně, jsou to ilustrace, které vás dovedou zaujmout, jeho černá linka je prostě úchvatná a nutno říct, že dovede nejen skvěle zachytit ženské tělo, ale i další figury a případně i předměty, které se v panelu nacházejí.

Příběh "Justiny" je příběh o tom, jak se dívka dobrých mravů a vychování ne vlastní vinou dostane do situace, která není záviděníhodná. Její rodiče jsou mrtví, jejich majetek je v háji a dívky se s almužnou musí protloukat samy. A tak odjedou do velkého města, kde se jim snad dostane dobrého života. Julietta, Justinina sestra, ví, jak na to, a jednoduše nechá své lůno, aby jí zajistilo pohodový život. Julietta je vypočítavá, ví, jak získat přízeň mužů a nemá problém jim dát, co chtějí, protože ví, že dostane to, co ona chce a že nakonec bude tou, kdo vítězí. Justina ale touto cestou jít nechce, její čistota je pro ni mravně důležitá a bere ji jako něco, co che dát jen tomu, koho opravdu miluje. Rozhodně se tedy nechce oddat prostopášnosti a nebude se za žádnou cenu kurvit. Chce žít ctnostným životem a být dobrou a hodnou. Jenže osud jí staví do cesty jednu překážku za druhou a ona se začíná propadat hlouběji a hlouběji.

"Justina" je příběhem o tom, který ukazuje, jak byla společnost zkažená, ale jak to mohlo vést k tomu, že se někteří jedinci mohli mít dobře, kdyby jim nevadilo, že budou podvádět, krást, zneužívat atp. Juliette se vydala cestou prostopášnosti, ale za jasným cílem a vlastně toho dosáhla. Justina se vydala cestou ctnosti, a i když většina utrpení vzešla jen z náhody, kdy se prostě setkala se špatnými lidmi, byla tou naivní, která se dala snadno zneužít a lidé toho také využívali. Stala se obětí znásilnění, stala se otrokyní, ale stále doufala, že se to všechno nějak obrátí, že její ctnost je tou správnou cestou. Asi je celkem jasné, jak takový příběh skončí, ale nebudu už víc prozrazovat, to si dovedete domyslet sami, případně vás příběh může celkem překvapit. Ale to už je dílo samotného de Sade, nikoli Crepaxe, který se očividně docela vyžíval v erotických scénách, což vůbec není na škodu, protože Justině to sedí.

Na komiksu "Justina" je trochu škoda to, že některé postavy jsou nerozeznatelné. Přiznám se, že v některých scénách mi vizuální podoba nestačila k tomu, abych poznal, která z žen je Justina. Naštěstí z děje se to dalo celkem pochopit. Příběh je pak vyprávěn celkem chronologicky, kromě začátku. Pak je to ale slet jednotlivých scén a událostí, které jako kdyby Justinu vrhaly do stále horší a horší situace, jako kdyby sama byla magnetem na lidské průsery. A tohle dokáže Crepax skvěle zachytit. Jako kdyby se Justina neměnila, ale psychicky je na tom stále hůře a hůře. A do toho je součástí skutečně krásně nakreslených erotických scén. Myslím si, že komiksové zpracování legendárního díla Markýze de Sade je celkově stravitelnější, ale s tím, že myšlenky, jež měl Markýz ve svém prozaickém díle, zde zůstaly zachovány. Docela by mě zajímalo, jestli by v dnešní době, pokud by byla "Justina" napsána nyní, byla stále brána jako tak kontroverzní, či nikoli.

Komiks "Justina" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat