2019-02-22

#1920: Štěky Broka Špindíry: Psí kusy v cirkusy - 95 %


Štěky Broka Špindíry: Psí kusy v cirkusy
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2019. Vydání má 80 stran a prodává se v plné ceně za 179 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Petr Kopl
Kresba: Petr Kopl

Přiznám se, už jsem nějakou chvíli od Petra Kopla nic moc nečetl. "Čtyřlístek" neodebírám, "Pérák" mě zatím také minul, "Dechberoucí Zázrak" už nevychází nějakou dobu a podobně je na tom i "Bublifuk". Petr dost publikuje i na internetu, kde jste se mimochodem mohli seznámit i s postavou Broka Špindíry, jehož již druhou knihu dostáváte do rukou, a to opět v produkci nakladatelství Crew. Kniha "Štěky Broka Špindíry" ukázala, že máme vtipného autora, který je schopný tvořit stripy a bavit. Co na to pokračování sebraných stripů s názvem "Štěky Broka Špindíry: Psí kusy v cirkusy"? Jen dokazuje, že na tomhle se nic nezměnilo a Petr Kopl patří k nejvtipnějším a nejlepším českým komiksovým kreslířům. A také nejplodnějším. Je mi jedno, jestli o něm někdo bude tvrdit, že není dostatečně umělecký, že jeho kresba nesplňuje nějaké standardy. Petr Kopl je prostě dobrý, je vtipný a doufám, že se svými komiksy má takový komerční úspěch, jak je mu někdy také vyčítáno. On si to rozhodně zaslouží.

Ne, neznáme se s Petrem osobně, neznáme se vlastně vůbec, ale myslím, že si dobrý autor obhajobu zaslouží, pokud k němu směřuje kritika, která mi přijde zbytečná. Jako kdyby si z něj někteří udělali terč. Ale najít autora, který by měl takový smysl pro humor a dokázal bavit v takové spoustě komiksů, to se prostě tak snadno nepoštěstí. Jsem rád, že kniha "Štěky Broka Špindíry: Psí kusy v cirkusy", vyšla, protože tohoto humoru je zde plno. Je to humor vizuální, je to humor situační, je to humor slovní. A to všechno jen v krátkých proužcích. Ne, na to opravdu nemá mnoho autorů. Ale aby nebyla kniha "Štěky Broka Špindíry: Psí kusy v cirkusy" fádní - což by nebyla ani tak - Petr si ještě dovolil některé stripy zajímavě doplňovat kresbou navíc, provázat je, čímž dostávají vtipy ještě rozměr navíc. Jako kdyby stripy ještě trochu doilustroval, jako kdyby je nechal komplexněji zapadnout do stránky i do širšího rámce jakéhosi příběhu, který se stripy váže.

Kniha "Štěky Broka Špindíry: Psí kusy v cirkusy" nepředstavuje žádný komplexní příběh, ale je zde určitá nit, která se stripy vleče. To, jak se šašek snaží s Brokem vyjít, jak ale sám navazuje vztahy, jak má problémy v práci. Je to spíše pozadí, ale je vidět, že se život téhle hlavní lidské postavy někam posouvá. I Brokův život se někam posunul, ale v knize "Štěky Broka Špindíry: Psí kusy v cirkusy" je spíše on tou neměnnou konstantou, s níž jste si jistí, že je všechno na správném místě. I on i klaun se naštěstí chovají tak, jak od nich předpokládáte. Skutečným páníčkem je tu totiž Brok a dává to místy docela pěkně najevo. Petr dávno - snad už na začátku tvorby stripu - pochopil, že potřebuje silné, jasně dané charaktery. A ty má. K nim se pak přidaly vedlejší postavičky. A ono to funguje. Může to vypadat jako derivace "Garfielda", případně dalších stripů, ale nic to nemění na tom, že vás to bude bavit a že je to nejvtipnější český strip, který vychází.

Pokud se rádi zasmějete, pokud nehledáte něco, co bude vyloženě filosofické, tak je kniha "Štěky Broka Špindíry: Psí kusy v cirkusy" to pravé pro vás. Tady jsou stripy, u kterých se opravdu můžete smát nahlas. Mně se to stalo, a to nejen jednou. Petr si nehraje jen s postavami, ale i s komiksem jako médiem. Najdete zde hned několik strip, které stojí buď na tom, že si Brok uvědomuje, že je kreslen, anebo na tom, že komiks jako médium má své specifické vyjadřovací prostředky. Humor knihy "Štěky Broka Špindíry: Psí kusy v cirkusy" vás dovede příjemně překvapit, protože rozhodně není přízemní, ale místy je docela chytrý. Párkrát jsem musel i přemýšlet, jaká je pointa, protože jsem si říkal, že to přece nebude až tak dobré. A ono je. Petr Kopl jednoduše nezklamal a popravdě přemýšlím, že se poohlédnu i po "Morgavse a Morganě", protože tahle série mě zatím míjela, ale pochybuji, že by mě s ní Petr dovedl zklamat.

Komiks "Štěky Broka Špindíry: Psí kusy v cirkusy" zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat