2018-11-15

#1849: Sága 8 - 85 %


Sága 8 (Saga 8)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 43 až 48 série "Saga". Souborné vydání vyšlo u Image Comics v roce 2017. České vydání má 152 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Brian K. Vaughan
Kresba: Fiona Staples

Už osmý díl? To nám to letí. Možná byste si mysleli, že Brianovi K. Vaughanovi dojde fantazie, že s osmým dílem už to nebude ono, že Fiona Staples už bude něco šidit, že už jí bude bolet ruka od toho, co pořád kreslí, že je to jedno a to samé, jenže ono to tak není. A hlavně, "Sága" prostě není jedno a to samé. Tady se může stát cokoli, můžeme se podívat kamkoli a postavy můžou vypadat jakkoli. Vždyť jsme ve vesmírné sci-fi/fantasy sáze, která tentokrát získává ještě jeden nádech. Nádech westernu. A proč? No jednoduše, proč ne. "Sága" ale rozhodně jen není odkladiště nápadů nebo napsání toho, co autorovi dlouho běží hlavou a nevěděl, kam to zařadit, a tak to všechno nasypal sem. Ne, "Sága" - nejen osmý díl - je sama pokladnice nápadů, která musí autory motivovat jet stále dál a dál. A čtenář má skvělý pocit z toho, že netuší, kam se to vlastně vyvine.

Hned na začátku knihy "Sága 8" jsme svědky scény, která nám trochu nedává smysl. Alana je s Princem Robotem na planetě, která jako kdyby vypadla z nějakého westernového filmu, samozřejmě za předpokladu, že by v tom westernovém filmu byl šerif, který má hodně ze sovy. Janě, je to planeta westernu, ale takového sci-fi/fantasy westernu, stejně jako je taková celá "Sága". A tohohle sovího šerifa se Alana a Princ Robot ptají na to, kde by si mohli nechat provést potrat. Tedy to v Alanině případě. Jenže vzhledem k tomu, že už je v pokročilém stádiu těhotenství, šerif jí nemůže pomoct. Ale jen tak mimo řeč zmíní, že existuje místo, které si říká Badlands a kde by si mohli zajistit to, co potřebují.

I když začátek vypadal trochu nejistě, divně, hned se dostáváme k meritu věci a skutečně poznáme, o co šlo. Prostě je jednodušší tvrdit, že má Alana dítě s Princem Robotem než s Markem, který je z nesvářené strany. I tady na westernové planetce má válka své místo, a tak se musí Marko ukrývat. Zatím kope kanál na hovna. Opravdu. I tohle je součást "Ságy, taková celkem překvapivá, ale naprosto padnoucí přízemnost, jež plyne z toho, že postavy jsou živé, nikoli nutně vyumělkované. A to přesto, že je to silně vědecko-fantastické a fantasy. Tady se prostě odehrávají i scény jako vykonávání základních potřeb. A někdy to má hodně drsné následky. Brian K. Vaughan se nebojí ani černého humoru. Velmi mu opět pomáhá Fiona Staples, jejíž kresba se hodí jednoduše pro všechno, co Brian vymyslí. Ona tomu ještě přidá něco navíc. Její mimozemšťané a monstra jsou prostě úchvatní.

I když si myslím, že je kniha "Sága 8" dalším skvělým pokračováním série, přesto bych měl určité výhrady. Příběh je zde místy hodně skokový a zrovna tohle vedlo k tomu, že potenciál některých postav, případně scén zůstal nevyužit. Vůle zde má zajímavou kapitolu, ale zrovna po ní následuje skok, který nás dle mého mohl připravit o celkem zajímavé scény, jež se odehrály v Badlands. Jenže ono k nim nejspíš nedošlo a všechno prostě dopadlo ta, jak mělo. Brian K. Vaughan se rozhodl, že tentokrát bude více emotivní, což příběhu vyloženě neublížilo, ale já jsem měl prostě pocit, že jsme přišli o něco, co mohlo být ještě hodně zajímavé. Asi nebude, protože už nějak není důvod se k postavám v Badlands vracet. Poslední kapitola už nás zavádí jinam a můžeme jen s napětím čekat, kam to asi bude. Vzhledem k tomu, že české vydání v podstatě dohnalo americké, mílovými kroky už postupovat nebudeme.

Komiks "Sága 8" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Sága 1"
"Sága 2"
"Sága 3"
"Sága 4"
"Sága 5"
"Sága 6"
"Sága 7"

Žádné komentáře:

Okomentovat