2018-08-24

#1790: Donžon - Zenit 4: Dračí čáry, kouzel spáry - 85 %


Donžon - Zenit 4: Dračí čáry, kouzel spáry (Donjon - Zénith: Sortilège et Avatar)
Vydalo nakladatelství Mot v pevné vazbě v roce 2006. Původně vyšlo v roce 2002 jako "Donjon: Sortilège et Avatar", čtvrtý díl série "Donjon - Zénith" pod vydavatelstvím Delcourt. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 250 Kč.

Scénář: Joann Sfar a Lewis Trondheim
Kresba: Joann Sfar a Lewis Trondheim

"Donžon" je natolik specifickou sérií, že v podstatě s žádným dalším dílem pořádně nevíte, co vlastně dostanete. Třeba samotný název knihy "Donžon - Zenit 4: Dračí čáry, kouzel spáry" rozhodně není z těch, které by prozradily něco víc. Co si o tom názvu myslet? Co si z něj dovodit? Těžko říct, ale je asi celkem jasné, že tohle bude asi mít něco společného s draky a s magií. A je to pravda, přesně tohle komiks obsahuje, ale ani kdybyste si hlavu lámali skutečně dlouho, nepřijdete a to, o čem kniha "Donžon - Zenit 4: Dračí čáry, kouzel spáry" vypráví. Tohle je na dvojici Joann Sfar a Lewis Trondheim skvělé - vždy vás dovedou překvapit a zavést na místa, kam by vás nikdo jiný nezavedl. A to i přesto, že jejich příběh je pořád vlastně klasické fantasy.

I když klasické fantasy, to také není úplně správné. Je to fantasy, které má klasické prvky, ale všechno je pojato tak specificky, humorně, absurdně, s důrazem na příběh a jeho zasazení do specifického prostředí, ale s odkazem na naší kulturu a naše postoje, že se vytváří tak jedinečný svět, že se člověk ani nemůže divit, že se do něj autoři vraceli, ať už společně nebo spolu s dalšími autory, kteří se postarali o kresbu. Část "Zenit" ale Joann Sfar a Lewis Trondheim u prvních čtyř sešitů tvořili sami. Spolupráce jim ale seděla a je to na nich velmi dobře znát. Skvěle se doplňovali a doslova hýřili nápady. Kniha "Donžon - Zenit 4: Dračí čáry, kouzel spáry" je toho dalším příkladem, a to příkladem velmi povedeným.

O co tedy v knize "Donžon - Zenit 4: Dračí čáry, kouzel spáry" jde? Na první pohled je zápletka nesmírně jednoduchá. V Donžonu došlo k zabití draka, což je docela problém, protože kdo bude hlídat poklad? Takže je na Herbertovi a ostatních, aby se pokusili pro Donžon najít draka. Takhle to vypadá celkem banálně, ale to, co se postavám stane, je jednoduše tak divné, že to prostě není možné nějak jednoduše obsáhnout. Kromě toho že chtějí draka, kdy jako nejlepší se jeví vodní, protože je levný a rychle roste, pokud se špatně nekrmí, tak touží i po obrově oku, což je nedostatkové zboží. Obrátí se proto na jeden tajemný krámek, kde se setkají se starým dítětem a od té chvíle se všechno hroutí. Musejí čelit různým nebezpečím, odhalují podivná tajemství a setkávají se se skutečně divnými postavami, aby vše vyvrcholilo v nečekaném a ještě divnějším finále.

Kniha "Donžon - Zenit 4: Dračí čáry, kouzel spáry" dál nese pochodeň série ve stejném duchu, jako to bylo doposud. I když by se zdálo, že bude série hlavně vršením podivností na sebe, ve skutečnosti je na jednotlivých příbězích skvělé to, že postavy neustále někam posouvají, že děj se rozrůstá, že se zde řeší i vztahy, trochu větší příběhy než jen ty, které jsou uzavřené v jedné knize. I proto je série "Donžon" tak zajímavá. Má rysy klasického fantasy, ale je to podáno postavami a dějovými prvky, které jsou jedinečné. I kresba je specifická. Tohle je prostě série, na kterou si musíte zvyknout, ale pokud si zvyknete, ten čtenářský zážitek stojí za to. Kniha "Donžon - Zenit 4: Dračí čáry, kouzel spáry" není výjimkou.

Komiks "Donžon - Zenit 4: Dračí čáry, kouzel spáry" můžete zakoupit na stránkách Kosmas.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na komiksy:
"Donžon - Úsvit (-99): Košile noci"
"Donžon - Úsvit (-98): Mstitel v nesnázích"
"Donžon - Zenit 1: Kačerovo srdce"
"Donžon - Zenit 5: Svatba s překážkami"
"Donžon - Zenit 6: Návrat s plnou parádou"
"Donžon - Soumrak 101: Dračí hřbitov"
"Donžon - Soumrak 102: Vulkán Vaucansonů"

Žádné komentáře:

Okomentovat