2018-08-23

#1789: Manga Ježíš - 70 %


Manga Ježíš (Manga Jesus)
Vydalo nakladatelství Volvox Globator v pevné vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako svatzky 1 až 3 série "Manga Jesus" v letech 2008 až 2009. České vydání má 340 stran a prodává se v plné ceně za 349 Kč.
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Max Brooks
Kresba: Ibraim Roberson

Nejsem zrovna věřící člověk, i když to není úplně pravda. Jen jsem přesvědčen o tom, že by člověk neměl následovat víru, která je zastřešována nějakou institucí, jež pro něj stanovuje pravidla, která nejsou založena na životě samotném, ale na něčem, co si daná organizace myslela, že je smysluplné pravidlo, případně pravidlo, které se jí hodí. Institucionální pojetí víry odmítám, ale rozhodně neberu lidem, aby sami věřili, čemu chtějí. Ale jakmile se stávají součástí něčeho, co má fanatické prvky, může to skončit špatně. Křesťanství se ale musí nechat jedna věc, i když si o něm myslím, že v církevním pojetí je to také jen další fanatismus, má za sebou velmi silný a velmi dobrý příběh, příběh Ježíše Krista.

Ježíše Krista znají lidé, kteří nevěří, znají ho lidé, kteří věří něčemu jinému než křesťané. Ježíš Kristus je prostě tak dobře napsaná postava - a dnes je to skutečně více postava a vždycky asi byla, než skutečně žijící člověk - že se prostě dostane do povědomí. Je symbolem, jeho příběh je archetypálním příběhem o tom, jak se jeden člověk obětuje pro ostatní. Jeho smrt je nezbytná, stejně jako to, aby byl do té doby milován ne všemi, ale jen někým, a až po smrti se stal onou pochodní, která zažehne to správné v lidských srdcích. Jasně, ani ta se mu to moc nepovedlo, toho zla je všude kolem strašně moc, ale jak říkám, jako příběh je to dobré a jako symbol Ježíš Kristus funguje. Jeho odkaz je v každém městě i vesnici patrný minimálně v tom, jaké jsou zde kostely.

Nabízí se pak otázka, proč se sakra někdo rozhodl, že je dobrý nápad přenést Ježíšův příběh do mangy. Tím někým je Soku, což je britský autor s africkými kořeny, který kreslí a tvoří pro 2000AD, ale jako křesťan - očividně dost zapálený - se rozhodl, že je jeho misí vytvořit příběh, který bude moderní adaptací Ježíšova života. Ještě předtím vytvořil kniha "The Manga Bible", ale k nám se dostal až "Manga Ježíš". A je to skutečně zajímavé čtení. Dostanete přesně to, co očekáváte - moderní převyprávění Ježíšova příběhu v manga kresbě. Zní to šíleně? Ano, trochu rozhodně, ale zároveň je to zábavné. Jsou zde akční scény, jsou zde skvělé hlody, které v popisované době mohl těžko někdo říct, je to cool a je to vtipné, stejně jako je to poučné a je zde zachována snaha o to, aby v tomto příběhu zůstalo Ježíšovo poselství obsaženo.
Siku

"Manga Ježíš" původně vycházel ve třech knihách, nám se dostává v jedné knize, kde jsou všechny tři původní sebrané. A to je dobře. Máme před sebou celý příběh, uzavřený, s myšlenkami z bible, ale i s myšlenkami autora, který si přece jen příběh podává podle sebe a podle své víry. Neodchyluje se moc, ale přece jen je to autorské dílo. Ano, vzal si příběh, který je dobrý, podal ho moderně a zůstalo mu to hlavní - myšlenky, které samo křesťanství pokřivilo. Ale když budete číst knihu "Manga Ježíš", nebudete mít pocit, že by se vás snažila přesvědčit o tom, abyste přešli na jedinou správnou víru. Ne, předkládá vám příběh o jednom vážně cool chlápkovi, který to myslel dobře, postavil se nenávisti a... buď uspěl, nebo neuspěl. To už je na vás. Siku se svým záměrem uspěl.

Žádné komentáře:

Okomentovat