2018-08-09

#1777: Zlatá klasika 4: Victor Arriagada Ríos - 70 %


Zlatá klasika 4: Victor Arriagada Ríos (Hall of Fame: Victor Arriagada Ríos)
Vydalo nakladatelství Egmont v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo "Hall of Fame: Carl Barks" v roce 2005. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 349 Kč.
Scénář: Victor Arriagada Ríos
Kresba: Victor Arriagada Ríos

Nejsem žádný velký znalec Disneyho v komiksu, a tak jsem před existencí knihy "Zlatá klasika 4: Victor Arriagada Ríos" vlastně ani nevěděl, že nějaký Vicar existoval a že to očividně byla osobnost, která byla pro rozvoj kačeřích příběhů důležitá. Sakra, když někdo dokáže s Kačery nakreslit tisíce stránek, přece jen to bude někdo, kdo byl pro rozvoj postav důležitý. Mimochodem je docela hezké, že v knize bylo tentokrát uvedeno, že Vicar již bohužel není mezi námi, i když zemřel teprve nedávno, a to v roce 2012 ve věku sedmasedmdesáti let. Zajímavostí je skutečnost, že Victor Arriagada Ríos alias Vicar, byl rodilý Chilan, který se ani při práci pro Disneyho nepřestěhoval do Ameriky a své komiksy tvořil převážně ze Santiaga de Chile, kde se narodil a zemřel, i když zde rozhodně celý svůj život nepobýval. Ale o tom víc v samotné knize.

Pokud se komiksů od Vicara týká, je to řečeno i na začátku, je to mimochodem sděleno i obálkou, ale je to prezentováno v podstatě všemi komiksy, které jsou v knize sebrány. Vicar měl svou oblíbenou postavu, snad i proto, že se oba narodili ve stejném roce. Vicar se narodil v roce 1934 stejně jako Kačer Donald, který je na obálce knihy "Zlatá klasika 4: Victor Arriagada Ríos" pronásledován psem. Oba krouží kolem kreslíře, který se jmenuje Victor. Ano, Vicar obsadil do příběhu i sám sebe, jedná se konkrétně o příběh "Kreslíř", kterým kniha rovnou začíná. Vicar si Donalda oblíbil a kreslil s ním skutečně velké množství příběhů, především pak kratších epizod, které ale mohly ovlivňovat dění v následujících komiksech. Například v epizodě "Válka na všech frontách" na konci vidíme, že Donald jde po dovolené zpátky pracovat do továrny na margarín. Hned v následujícím příběhu "Šťastný kačer" pak Donald zmiňuje, že už se do továrny na margarín po posledním fiasku nemůže vrátit. Nevíme proč, tenhle příběh není součástí knihy "Zlatá klasika 4: Victor Arriagada Ríos", ale je vidět, že Vicar měl ve svých příbězích rád návaznost.

Je však důležité si uvědomit, že Vicar byl většinou kreslířem, který dostal scénář anebo námět, jež zpracoval. Vypracoval se ale na takového kreslíře, který byl schopen stránky komponovat podle sebe, přidávat si svoje vlastní prvky, upravovat scény, aby si zachoval vlastní styl a aby příběh podal co nejlépe. Nakonec to vedlo i k tomu, že si některé příběhy sám psal. To je například případ zmiňovaného komiksu "Šťastný kačer". Vicar se rád vracel k tématu Donald a práce, které se v podstatě nikdy nevyřešilo. Sám přidával do příběhu vlastní postavy, vlastní místa, ale to jen proto, že chtěl, aby svět Carla Barkse dál rostl. A Rostl zajímavě. Zapadly sem jak Oona, kačka z pravěku, tak i mimozemský desperát Tachyon Farflung. Všichni v příbězích fungují, i když je patrné, že jsou zde hlavně proto, aby pobavily děti. Přesah pro dospělé čtenáře tu spíše není, což je pak v zajímavém kontrastu s příběhy Dona Rosy.

České vydání knihy "Zlatá klasika 4: Victor Arriagada Ríos" má zase svoje mouchy. Na obálce je ještě dobře uvedeno jméno Victor Arriagada Ríos, ale pokud je celé rozepsáno uvnitř knihy, většinou u jména Arriagada chybí druhé a. Jak říkám, alespoň že na té obálce je to dobře. Jinak se spíše jedná o klasické připomínky k letteringu, který se místy jakoby nehodil, nezapadal do celkové kompozice. Ale je to jen několik ojedinělých míst. On si asi člověk zvykne na to, že to prostě je, jak to je, hlavně že se k nám kačeří příběhy dostávají. Jsem zvědavý, jestli se knihám daří dost dobře na to, aby se v sérii pokračovalo a nám se souborně představovali jak další autoři, tak i jejich příběhy. Tohle čtení rozhodně stojí za to, a i když jsou Vicarovy příběhy spíše pro děti, rozhodně to neznamená, že nebudou bavit dospělého čtenáře. Mě bavily.

Komiks "Zlatá klasika 4: Victor Arriagada Ríos" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Zlatá klasika 1: Don Rosa"
"Zlatá klasika 2: Romano Scarpa"
"Zlatá klasika 3: Carl Barks a auta v Kačerově"

Žádné komentáře:

Okomentovat