2018-08-08

#1776: Snění - 65 %


Snění (Songes)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2018. Původně vycházelo jako knihy "Songes 1: Coraline" v roce 2006 a "Songes 2: Célia" v roce 2012. Souborně vyšla kniha v roce 2013. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 469 Kč.
Scénář: Denis-Pierre Filippi
Kresba: Terry Dodson

Komiks "Snění" má krásný český název a vystihuje jak to, co se zde děje po stránce příběhové, tak to, co je komiks pro jeho tvůrce a vlastně i čtenáře. Je to snění o krásné ženě, snění o erotických fantaziích, které nemusí být jen součástí nočních snů, ale i denních přemítání. "Snění" je prostě komiks pro ty, kdo se rádi dávají na krásné ženské tělo, které Terry Dodson představuje skutečně z různých úhlů, a to jak v sexy pózách, tak i přímo v pózách erotických, kdy uvidíme i trochu více. Ale puritáni mohou zůstat v klidu, žádné sexuální scény zde nejsou, jen se hlavní hrdinka trochu odhalí. A jelikož je kreslena tak nějak pěkně, tak ji chcete vidět, odhalenou, jinak byste se na Terryho Dodsona asi i zlobili.

Komiks "Snění" původně vyšlo jako dva sešity, kdy první se jmenuje "Coraline", tedy Coralina, což je jméno hlavní hrdinky. Druhý sešit, který vyšel až o šest let později, nese jméno "Célia", což je jméno jiné postavy, o které nechci víc prozrazovat, protože je to součást pointy příběhu, který skutečně nějakou pointu má a je ukončen. V knize "Snění", která má pěkně velký formát, tak dostáváte uzavřený děj, což je velmi příjemné, nemusíte se bát, že by vám něco uniklo. A popravdě si ani nedovedu představit, že by tohle ještě mělo pokračovat. To už by bylo lepší, kdyby Dodson kreslil jiné krasotinky. A že mu skutečně jdou. Jsem si jistý, že nad některými panely s Coralinou se pozastavíte a budete si je rádi prohlížet.

Coralina je vychovatelka a žena, která se stará o lidi. Pokojská, učitelka, asi toho za sebou má docela dost, ale tentokrát přichází na panství, kde vlastně neví, co by měla dělat a kdo je jejím skutečným zákazníkem. Hned na začátku se ukáže, že majitel panství je vynálezce, který má rád mechanické věci, a tak žánrově chvílemi příběh zapadá do steampunku, i dobově je jeho zasazení tak nějak kolem přelomu 19. a 20. století. I z obálky jako kdyby na vás dýchal závan secese. Coralina zjistí, že jejím pánem je ještě chlapec, Vernère, který je oním vynálezcem a trochu zvláštním majitelem panství. Má dva sluhy, pokojskou a domovníka, kteří se starají o chod domu, mladý pán se stará hlavně o vynálezy. A nyní o novou pečovatelku. Od začátku je ale jasné, že Coralinu nezaměstnali proto, aby pečovala o pohodlí svého pána, je za tím ještě něco jiného, tajemného.

I když by se chtělo říct, že příběh je zde takový podružný, tak skutečně má smysl a je celkem dobrý, není to jen prázdné tlachání, i když jednoznačně je uzpůsoben tomu, aby Coralina často měnila kostýmy a většinou končila buď v potrhaných šatech, anebo úplně nahá. Ale tolik to nevadí, protože to přesně působí tak, jak by mělo, působí to na vaše touhy. A přitom to zůstává pořád vkusné. Komiks "Snění" si koupíte jednoduše proto, že chcete vidět něco visuálně krásného, dějově nikoli vyloženě náročného, ale ani odfláklého. Denis-Pierre Filippi napsal scénář, na němž se Terry Dodson mohl vyřádit a vy budete jen s nadšením očekávat každé další otočení stránky z toho, co na ní uvidíte. Díky tomu se ke knize nejspíš i vrátíte, ale už jí budete jen okouzleně listovat.

1 komentář:

  1. Anonymní8/8/18 08:59

    Ahoj, chystáš se i na Šílenou ze Sacré-Coeur?

    OdpovědětVymazat