2018-08-03

#1771: Znovuzrození hrdinů DC - Batman 1: Já jsem Gotham - 55 %


Znovuzrození hrdinů DC - Batman 1: Já jsem Gotham (Batman 1: I Am Gotham)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě (s bílou nebo černou obálkou) a v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Batman: Rebirth" a jako čísla 1 až 6 série "Batman (Rebirth)". Souborné vydání vyšlo v roce 2017. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč (brožovaná vazba) a 599 Kč (pevní vazba).
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Tom King, Scott Snyder
Kresba: David Finch, Mikel Janin, Ivan Reis

Po přečtení knihy "Znovuzrození hrdinů DC - Batman 1: Já jsem Gotham" si říkám, jaký byl skutečně smysl "Znovuzrození"? Minimálně na začátku sérií, které česky vycházejí, není nic, co by vypadalo jako skutečně restart. Podle všeho se jen pokračuje v příbězích, které byly vydávány v rámci "The New 52", který byl také takovým zvláštním "restartem". "Znovuzrození hrdinů DC - Batman 1: Já jsem Gotham" nepředstavuje nového Batmana, představuje Batmana od nového autora. Není zde v podstatě ani známka událostí, které byly naznačeny v knize "Znovuzrození hrdinů DC". Jako kdyby DV vlastně jen říkalo: "Nebojte, ty velké události přijdou, všechno vysvětlíme, ale nejdřív si pěkně kupujte všechny možné série, kde se nic moc nemění, ale stejně to všechno pod naše Znovuzrození patří."

A fanoušci kupují, protože mají svoje série rádi a doufají, že budou dobré, že to bude pořád něco, co budou rádi číst. Neříkám, že kniha "Znovuzrození hrdinů DC - Batman 1: Já jsem Gotham" je špatné čtení, ale poté, jak svou sérii začal Scott Snyder, možná jste doufali, že podobně dechberoucím způsobem začne i Tom King, o které se také mluví jako o velmi schopném scenáristovi. A jo, je zde moment, kdy si řeknete: "No sakra!" Jenže jak tenhle moment pomine a vy se podíváte hlouběji pod to, co se za příběhem "Já jsem Gotham" skrývá, vaše nadšení může celkem snadno otupit. A tohle se mi stalo. Dobrý začátek se změnil v něco, co bych označil jen za něco, co v sobě má dobrou psychologii postav, ale nakonec to prostě není tak skvělé, jak jsem doufal.

Na knize "Znovuzrození hrdinů DC - Batman 1: Já jsem Gotham" je dobré, že je zde uzavřený příběh, protože je to příběh, který minimálně po dočtení tvrdí, že se vlastně nic nikam neposunulo, jenom je zde něco v pozadí, co nejspíš vybublá. Ale číst pro to šest sešitů, které mají potenciál překopat Batmanův svět, ale nakonec to neučiní ani trochu, to se mi moc nelíbilo. A nezmění to ani velmi dobře hláškující Alfred, který zde má jednu hodně dobrou scénu. Ano, do "Batmana" se ve větší míře vrací humor, který zde celkem funguje, ale k Batmanovu mi prostě tolik nesedí. Asi mám opravdu raději temnější příběhy. I zde je najdeme, ale nějak to není ono. Navíc vznik postav, které si říkají Gotham a Gotham Girl tady vyznívá divně. Nevím, možná to má King pořádně promyšlené a ještě nám ukáže, ale kniha "Znovuzrození hrdinů DC - Batman 1: Já jsem Gotham" při samostatném čtení tohle neslibuje.

Kniha "Znovuzrození hrdinů DC - Batman 1: Já jsem Gotham" nepřináší nového Batmana, nepřináší ani čtení, které je čtením pro začínající čtenáře. Dost se zde odkazuje na události minulé, dost se zde těží z toho, co se již stalo. Bez znalosti Snyderova runu jsou zde některé dialogy jen prázdné řeči. Batman je mou oblíbenou postavou a série "Batman" je dle mě jeho vlajkovou lodí. Tom King ale v knize "Znovuzrození hrdinů DC - Batman 1: Já jsem Gotham" rozhodně nepřesvědčil o svých kvalitách, spíš jen naznačil, že by ještě mohl přijít s něčím velkým. Tak doufám, že se mu to skutečně povedlo a že další kniha už bude skutečným potvrzením toho, že je Tom King talent, a nebude to jen ukázka toho, že takovým talentem je David Finch, jehož kresba komiksu "Znovuzrození hrdinů DC - Batman 1: Já jsem Gotham" hodně pomáhá.

Komiks "Znovuzrození hrdinů DC - Batman 1: Já jsem Gotham" vydalo nakladatelství Crew, u kterého můžete komiks zakoupit v brožované vazbě nebo v pevné vazbě.

Žádné komentáře:

Okomentovat