2018-08-04

#1772: Malý Mikuláš: Původní komiks - 80 %


Malý Mikuláš: Původní komiks (Le Petit Nicolas: La Bande dessinée originale)
Vydalo nakladatelství Albatros v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Le Petit Nicolas: La Bande dessinée originale" v roce 2017. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.
Scénář: René Goscinny
Kresba: Jean-Jacques Sempé

Přiznám se, neměl jsem ponětí o tom, že "Malý Mikuláš" začínal jako komiks. Po přečtení knihy "Malý Mikuláš: Původní komiks" se ale moc nedivím, že se René Goscinny rozhodl pro psanou formu s ilustracemi, protože v psané formě více vynikl ten dětský jazyk a ich-forma, kterou jsou příběhy vyprávěny. Tohle v komiksu nemohlo fungovat, pokud by neměl být přeplácaný textem. A to Goscinny a Sempé podle všeho nechtěli, protože původní příhody Mikuláše byly jednostránkové stripy, které byly uzavřenými epizodkami. I když je forma jiná, i když jsou jednotlivé příběhy odlišné, rozhodně se nedá říct, že by komiksová podoba "Malého Mikuláše" byla špatné. Je prostě jen jiná.

"Malý Mikuláš" má jako hlavního hrdinu takovou celkem zajímavou postavičku. Jedná se celkem logicky o Mikuláše, tedy o chlapce, který by na první pohled mohl vypadat jako něco, co chtělo navázat na americký komiksový strip "Dennis the Menace", ale "Malý Mikuláš" je přece jen odlišným přístupem k podobnému tématu. "Dennis the Menace", česky známé z filmového provedení jako "Denis - postrach okolí" byl původně přece jen takový ten klasický rošťácký komiks, kde Dennis něco provedl a ti kolem trpěli, aby nakonec třeba byl i potrestán. Anebo ne. Jeho aktuální podoba je odlišná od té původní, která vznikla v roce 1951. Ale René Goscinny svého Mikuláše v podstat od začátku prezentoval trochu jinak. Nejednalo se o rošťácký komiks, ale o pohled dítěte na svět dospělých.

Už v prvních stripu vlastně Mikuláš nic neprovede. Od své tety, nebo jen rodinné známé, to není jasné, bubínek. Je to dítě, tak si chce hrát, ale jeho otci z toho třeští hlava. A tak mu otec bubínek vezme a s ním přes rameno jde otevřít rozzuřenému sousedovi, který si stěžuje na přílišný hluk. A samozřejmě viní otce. Takhle to dopadá ve vícero stripech, které jsou zde prezentovány, kdy je to většinou tatínek, který trpí následky chování, ať už svého, nebo osob jiných, většinou souseda. Mikuláš v tom bývá nevinně. A je to právě jeho pohled, který je tak zajímavý a který je prezentován velmi dobře v psaných příbězích, jak zjišťujeme na konci knihy, kde je ukázáno, jak byly dva původní stripy převedeny do prozaické formy. A musím uznat, že v tom psaném textu je to celkově zajímavější - je zde větší prostor, lepší zápletka a hlavně ta krásná naivita dětského vypravěče, kterou Goscinny skvěle zvládal.

Kniha "Malý Mikuláš: Původní komiks" pak slouží především jako zajímavost, jako ukázka toho, jak "Malý Mikuláš" na začátku vypadal, ale funguje i jako sešit dobrých vtipů, které i po šedesáti letech dovedou čtenáře pobavit. A to není zrovna málo. Stále aktuální humor, to se nemusí každému povést. nejsou zde žádné zásadní dobové narážky, které by čtenář nepochopil. Skoro je pak škoda, že toho nevyšlo víc a že tvůrci skončili u celkem dvaceti osmi stripů, které jsou všechny v knize "Malý Mikuláš: Původní komiks" obsaženy, navíc s bonusem dvou prozaických předělávek zde uvedených stripů. Humor je nadčasový, pokud je dobrý, a kniha "Malý Mikuláš: Původní komiks" je toho krásným příkladem.

Komiks "Malý Mikuláš: Původní komiks" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat