2018-07-23

#1760: Lucifer 5: Peklo - 80 %


Lucifer 5: Peklo (Lucifer: Inferno)
Vydalo nakladatelství Netopejr ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v pevné vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako čísla 29 až 35 série "Lucifer". Souborné vydání poprvé vyšlo v roce 2004. České vydání má 168 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Mike Carey
Kresba: Peter Gross, Ryan Kelly, Dean Ormston, Craig Hamilton

Lucifer se vrací do Pekla. Ale ne jako jeho pán, ale jako člověk, který zde má podstoupit takový ten klasický westernový duel. Tedy klasický jen v tom smyslu, že se mají utkat dva oponenti, ono na tom jinak moc westernového není, protože duel v tom pekelném provedení má trochu jiná pravidla, i když o souboj samozřejmě jde. Kniha "Lucifer 5: Peklo" obsahuje celkem sedm sešitů ze série "Lucifer", přičemž onen duel zabírá hned první čtyři a nese název právě "Peklo". Následuje pak jednosešitový příběh "Přináší dary" a na závěr pak ještě dvoudílný příběh "Vynést rozsudek". V knize "Lucifer 5: Peklo" je tedy toho docela dost a svět Lucifera si zde trochu užijete, což je jenom dobře. Tohle čtení stojí za to.

Zajímavé na příběhu "Peklo" je, že má takové velmi zvláštní tempo. Ono skutečně jde o souboj mezi Luciferem a andělem Amenadielem. Jenže k tomu dojde až na samotném konci. Nejprve je potřeba Lucifera dostat na místo, a jak se ukáže, to není zrovna jednoduché. Lucifer před sebou má hodně překážek a také hodně intrik, které jsou proti němu kuty. O to více je pak zajímavější sledovat, jak se Luciferovi podaří všem intrikám vyhnout, respektive je nějakým způsobem obrátit ve svůj prospěch. A tohle se Mikovi Careymu skutečně daří a je vidět, že jeho scénář je docela chytrý, protože vás v závěru dovede překvapit tím, jak to vlastně končí, navíc i tím, jak to všechno pěkně sedí do sebe a dává to smysl.

Příběhem "Peklo" končí jeden větší příběh a následuje oddych. A tím je jednostránkový příběh "Přináší dary", ke se sice objevují postavy, které jsou v sérii důležité, ale primárně se jedná o takovou jednohubku, která nás má ujistit, že Mike Carey pořád má něco v rukávu, ale na chvíli nás odtáhnout od hlavní linii. Takže vlastně nečekejte Lucifera ani Mazikeen, tohle je prostě takové intermezzo. Ale je to dobrý příběh, i když ten konec mi přijde až takový lehce idealistický, což ale v tomhle případě tolik nevadí. Má to správný hororový nádech, i když se zdá, že pro hlavní dění to skutečně nemá příliš velký význam. Trochu lepší je to pak s příběhem "Vynést rozsudek", kde už se těch známých postav z hlavní linie objevuje více. Dojde i na Lucifera, i když jeho příběh je spíše v pozadí.

Kniha "Lucifer 5: Peklo" ukazuje, že Mike Carey je autorem dobré série, která má sílu jak v hlavní linii, tak i v liniích vedlejších. Je to jedna z těch sérií, kde vás nespíš budou bavit i vedlejší příběhy, i když je možná prolétnete rychleji než ty rozsáhlejší příběhy. Rozhodně vás ale neurazí, a to je dobře, pak je kniha mnohem vyrovnanější, i když vrcholem knihy "Lucifer 5: Peklo" je přece jen hlavní příběh, který už je na začátku. Ten vás zaujme. ale třeba kresebně je parádní i finální dvoudílný příběh, kde jsou parádní scény, především pak v souvislosti s různými mytologickými postavami. Pokud jste dosud pochybovali o kvalitách série "Lucifer", tak kniha "Lucifer 5: Peklo" už vás musela přesvědčit o tom, že to prostě dobré je.

Komiks "Lucifer 5: Peklo" zakoupíte s parádní slevou na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat