2017-12-27

#1598: Duchové - 100 %


Duchové (Ghosts)
Vydalo nakladatelství Paseka v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Ghosts" v roce 2016. České vydání má 256 stran a prodává se v plné ceně za 348 Kč.

Scénář: Raina Telgemeier
Kresba: Raina Telgemeier

Raina. Raina. Raina! Jakmile se někde objeví skutečnost, že od téhle americké autorky vychází něco nového česky, jsem na pozoru. Ať už se jedná o komiksy "Úsměv" nebo "Ségry", které taky vyšly pod nakladatelstvím Paseka, anebo i o komiks "Drama", který vyšel pod CooBoo, vždy se jednalo o komiks, který zaujal svým na první pohled banálním zobrazením lidského života a lidských osudů, ale to je skutečně jen ten povrchní pohled, který rychle ztratíte, jakmile se do Rainy začtete. Její hlavní postavy jsou většinou děti nebo dospívající, ale nejsou to jen obrázky, její postavy, jsou skutečné, plastické a prožívají emoce, které prožíváme my sami. Přesně pro tohle jsem se těšil na komiks "Duchové" a na to, jak mě Raina opět dokáže okouzlit. A ano, opět se jí to povedl naplno. O tom asi svědčí i hodnocení.

Trochu jsem byl ze začátku nahlodán skutečností, jestli není trochu divné, že to je kniha, která v sobě má fantaskní prvek. To přece jen není pro Rainu moc typické, v knihách, které u nás doposud vyšly, se vyznačuje poměrně reálným pohledem na svět, kde nemá fantastický prvek místo. Teď nemyslím, že by byly příběhy bez fantazie, to ani zdaleka ne, naopak si myslím, že jitří fantazii dobře, ale není potřeba nějakých paranormálních jevů a podobně. Prostě se hraje na starou dobrou realitu, která je brána s nadhledem, ale i se vším dobrým a špatným, co s sebou přináší. Co tedy ti duchové? Jak ti budou pasovat do celkem reálného světa, který Raina popisuje? Po dočtení knihy nebudete pochybovat o tom, že vůbec nevadí, že tu fantaskní prvek je. Nic totiž nenarušuje, naopak umocňuje emoce, které jsou v knize obsaženy.

Cat je starší, Maya je mladší. Jsou sestry. Ano, Raina si na sestry potrpí. Cat je v pubertě, takže její citová nevyváženost ještě umocňuje změny, které se v jejím životě dějí. Musejí se totiž ze slunné Kalifornie přestěhovat do méně slunné části tohoto státu. Důvodem je skutečnost, že Maya trpí cystickou fibrózou, která má ve slunném prostředí mnohem horší průběh. Už od začátku tak víte, že tady je něco, co ovlivňuje všechny členy rodiny. Raina však není z těch autorek, které vás budou citově vydírat. Nemoc je důležitá součást příběhu, ale Raina to nezneužívá, utváří prostředí a situace, aby tam mohla rozkreslit své silné interakce mezi lidmi, ať už se jedná o sourozence, přátele, známé, apod. V postavách a jejich konfrontacích je síla Rainina vyprávění, a to ve všech příbězích. Tady je to ještě spojeno s tím, že některé postavy mohou být už mrtvé.

Raina točí zápletku kolem duchů a kolem mexického svátku Día de los Muertos, který využívá jako zajímavou kulisu, ale i pro prezentaci toho, jak je také možné se dívat na smrt a jak je možné se s ní vyrovnat. A ani v jednu chvíli nemáte pocit, že by se vás snažila citově vydírat, celou dobu víte, že vám chce jenom prezentovat dobrý a silný příběh. "Duchové" jsou dalším skvělým komiksem - a i když jsou díla Rainy Telgemeier označována jako komiksy pro děti, rozhodně jsou určené i dospělým. Finále komiksu mě dokázalo dojmout, což se mi u knih tak často nestává. I to je důkaz toho, že kniha dovede velmi silně zapůsobit a že ty emoce, které jsou vám předávány, nejsou jen prázdné, ale jsou skutečné. Raina je dokáže popsat tak, že se s nimi ztotožníte, protože je sami mnohdy cítíte stejně. Další krásná komiksová kniha na českém trhu. A já za ni děkuji.

Komiks "Duchové" vydalo nakladatelství Paseka, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat