2017-11-20

#1571: Klášter Nejsvětějšího srdce - 70 %


Klášter Nejsvětějšího srdce
Vydalo nakladatelství Meander v pevné vazbě v roce 2017. Vydání má 76 stran a prodává se v plné ceně za 368 Kč.
Scénář: Štěpánka Jislová
Kresba: Štěpánka Jislová

Štěpánka Jislová rozhodně není na české scéně neznámá a kromě toho, že se objevila v některých "Vějířích" a v některých magazínech "Aargh!", tak má za sebou i komiks "Češi 1938: Jak Beneš ustoupil Hitlerovi", který rozhodně patří mezi ty dobré, které v sérii vznikly. Tentokrát ale Štěpánka Jislová prezentuje něco delšího, co je jejím autorským dílem, protože si sama vytvořila scénář. Že se postarala o kresbu, je asi celkem jasné, protože je to právě kresba, kterou primárně studovala, a to na Fakultě designu a umění na Západočeské univerzitě. Vysokou školu nezmiňuji jen náhodou, protože komiks "Klášter Nejsvětějšího srdce" byl původně vytvořen jako bakalářská práce právě na této fakultě.

"Klášter Nejsvětějšího srdce" je originální komiks, který má na první pohled trochu specifické žánrové zařazení. Už ale z obálky na vás dýchne pocit, že tohle nebude nějaké historické vyprávění, i když se většina dění odehrává v nějakém klášteře a převážně se zaměřujeme na mnichy. Proč ale mniši nosí plynové masky, že jo? Komiks v sobě určitě má prvky sci-fi, má v sobě prvky historického příběhu, má v sobě prvky psychologie, možná i trochu fantastiky je v tom možné hledat, ale především to v sobě má i prvky až hororového dramatu. Když budete číst komiks "Klášter Nejsvětějšího srdce", není to vyloženě depresivní příběh, protože on má určité pozitivní konotace ve svém závěru, ale přesto vás zaujme, že je to příběh, který zbytečně nenarušuje humor.

Ocitáme se v klášteře, kde sledujeme mnichy při práci. Modlí se, pracují, spí. Když pracují, tak venku, kde je potřeba mít plynové masky, protože by mohli být ovlivněni tajemnou mlhou. Trochu tady hapruje to, jestli se mlha nedostane i do kláštera, protože kláštery mi nikdy nepřišly jako těsnící budovy, ale budiž, ono je v příběhu více nedostatků, které vám budou trochu děj kazit. Třeba to, jaká je vlastně celá myšlenka a že je zvláštní, jak se ji snaží bránit před mnichy, kteří ani nevědí, co dělají. Ale dobře, pokud bylo účelem autorky ukázat i nesmyslnost dogmatu, především církevního, ale nejen toho, tak se to podařilo. Ano, pod patronací církve je mnohdy třeba plnit příkazy, které nejsou vždy smysluplné a někdy hodně ubližují.

I když má děj nějaké svoje nedostatky, je to především kresba, díky které je tenhle komiks zajímavý. Předvede vám to obálka, ale teprve když knihu otevřete, budete jen zírat, jak je Štěpánka Jislová zajímavou a vykreslenou autorkou. Nemá ještě jednotný styl, jsou tam patrné různé vlivy, ale to vůbec není na škodu, protože třeba z erotické scény na mě dýchnul Egon Schiele, kterého mám osobně velmi rád. Štěpánka ale nezvládá jen figury, její stavby jsou nádherné, její krajiny na vás najednou dýchnou tak krásnými barvami, že jen budete zírat. Ale ono je to spojeno s příběhem a tím, co má říct. O to je použití barev silnější a smysluplnější. Mimochodem dokáže skvěle vyprávět bublinami i beze slov. Štěpánka Jislová převedla velmi dobrou práci a já jsem zvědavý, jak se jí bude dařit dál.

5 komentářů:

  1. Se vším souhlasím! :-)
    Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen doufám, že se s tebou brzy setkáme znovu u něčeho podobně velkého :-)

      Vymazat
  2. Je to hezká recenze a děkuji za ni. Jen mne trochu mate formulace "má určité pozitivní konotace ve svém závěru".
    Poprosím, jestli to lze nějak rozvést, neboť já sám mám ze závěru pocit značně opačný.
    Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jsem měl namysli, že určitá naděje se tam v závěru objevila. Komiks aktuálně nemám u sebe a nemůžu se do něj podívat, ale myslím, že jsem měl pocit, že v určité fázi ta deprese na chvíli ustoupila.

      Vymazat
  3. Díky za odpověď, nechtěl jsem tu ten odkaz příliš konretizovat a "spoilerovat", podrobněji, jak jsem to myslel je uvedeno v mém příspěvku na Databázi knih (Satan):
    https://www.databazeknih.cz/knihy/klaster-nejsvetejsiho-srdce-356539

    OdpovědětVymazat