2017-10-27

#1555: Simon Sues 4: Na mrtvém bodě - 50 %

Simon Sues 4: Na mrtvém bodě (Simon Sues 4 - Dead end)
Vydalo nakladatelství Zanir v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Simon Sues 4 - Dead end" v roce 2014. České vydání má 312 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Kim Myung-Hee
Kresba: Kim Myung-Hee

"Simon Sues" není vyloženě manga, z které bych si sednul na zadek, ale musím uznat, že je to přece jen alternativa ke známějším věcem, a navíc alternativa, která není špatně napsaná. Jasně, ono se spíše jedná o manhwu, protože autorka je korejského původu, ale to vůbec nevadí, navíc je pro nás jednodušší, že je kniha vytištěna klasicky, jak jsme zvyklí a můžeme tedy číst zleva doprava, nikoli zprava doleva a navíc ještě odzadu. Ale i kdyby, ono to by to vlastně tolik nevadilo. Člověk si zvykne. Ke knize "Simon Sues 4: Na mrtvém bodě" bych měl jiné výhrady, které nejsou ani tolik spojeny s příběhem, jako spíše se samotným vydáním. Nakladatelství Zanir uvádělo při vydání knihy, že s tímto dílem byly trochu problémy. A já mám pocit, že nějaké problémy v něm skutečně jsou patrné i pro čtenáře, kteří třeba grafickou stránku tolik neřeší.

První polovina knihy, vlastně celý příběh "Spis 90: Případ kruhu hříšníků" je po grafické stránce celkem v pohodě, nic vás na něm nezarazí, snad jen to, že někdy je kresba autorky tak rozháraná, že na akčních panelech přesně nevíte, co se děje. Ale to je s ní spojeno delší dobu, navíc to v manze není nic vyloženě neobvyklého, bohužel. Zajímavější je ale přechod na další příběhy, kdy najednou máte pocit, že vydavatelství muselo pracovat s jinými podklady, které nebyly tak kvalitní, jako pro první příběh. Najednou jsou tu textury, které vypadají spíše jako takové zrnění, které se promítá i do bublin, což doposud v sérii nebylo, pokud si dobře pamatuji. Dochází pak k tomu, že touhle texturou některé panely ztrácejí svou ostrost a třeba postavy v nich trochu zanikají.

Možná je to jen můj dojem, ale já jsem prostě v polovině knihy měl pocit, že se s grafickou stránkou něco stalo. Ale dobře pak je zde ještě příběh, který zůstává srozumitelný, anebo alespoň natolik srozumitelný, jak je pro Kim Myung-Hee celkem obvyklé. Možná se trochu budete ztrácet, možná vám místy nebude jasné, co daná scéna znamená, kdo je daná postava, ale není to vyloženě na škodu toho, že byste celkový děj nepochopili. Naopak se ukazuje, že autorka přichází se zajímavý nápady, což je hra, která se zde objevuje a její pravidla. Nemyslím si ale, že by byla natolik schopná, aby pravidla vysvětlila pochopitelně pro každého. A to si myslím, že je autorky problém celkově. Její vyprávění by potřebovalo trochu učesat, aby bylo srozumitelnější.

"Simon Sues 4: Na mrtvém bodě" není nesrozumitelný komiks, ale není ani dějově komplikovaný, a přesto se autorce daří trochu zbytečně čtenáře mást. Je to skutečně spíše tím, že by potřebovala ještě vypilovat svoje vypravěčské dovednosti, než tím, aby byl příběh natolik skvělý. Ale mu musím jí uznat, že ke konci mě příběh bavil a že jsem byl docela zvědavý, kam se posune, jak některé vztahy dostanou. Navíc začal být komiks ještě o něco více sexy, i když ve velmi počestné formě, kdy v podstatě nic vyloženě pobuřujícího zde nenajdete. Kvalitou se za mě série trochu propadá, ale třeba ještě překvapí tím, kam se dostane. Zatím je konec celkem zajímavě otevřený a vývoj série může směřovat kamkoli.

Komiks "Simon Sues 4: Na mrtvém bodě" můžete zakoupit na stránkách eshopu Zanir.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Simon Sues 1: Předvolání ďábla"
"Simon Sues 2: Klíčové setkání"
"Simon Sues 3: Znamení hada"

1 komentář:

  1. No, já tady tu sérii po tomhle díle končím. Nápad je to super, postavy mají na to být dobré, ale autorka to prostě neumí prodat.

    OdpovědětVymazat