2017-10-18

#1548: Poklad dobrodružných příběhů - 40 %

Poklad dobrodružných příběhů
Vydalo nakladatelství Albatros v pevné vazbě v roce 2017. Vydání má 96 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Sešit můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

Nemůžu si po moct, ale už na první pohled je tenhle počin trochu zvláštní. Jasně, dá se ocenit, že se snaží čeští tvůrci přiblížit dobrodružnou klasiku, protože to je rozhodně úkol, v kterém by měli i současníci pokračovat, protože knihy jako "Ostrov pokladů", "Robinson Crusoe", "Cesta kolem světa nebo "Kniha džunglí" stojí za připomínání. Některé příběhy jsou stále aktuální a mají stále co vyprávět. Podivné ale je to, že se někdo příběhy, které jsou mnohdy několikasetstránkové pokusil narvat do komiksu, kdy nejkratší má čtyři stránky a nejdelší stránek šest. To je prostě moc málo prostoru na to, aby byly příběhy představeny skutečně v dostatečné míře. A projevuje se to vlastně na všech. Ani jeden není převeden tak, abyste si řekli, že to je super.

Kniha "Poklad dobrodružných příběhů" má jednu velkou výhodu - medailonky autorů psal Ondřej Neff, který jejich životopisy, inspirace, strasti i radosti podal na omezeném prostoru, většinou dvou stran, dostatečně živě a zajímavě. A tak se dovíte něco málo nejen o dílech, ale i o osobnostech, jako jsou Defoe, Cooper, Melville, Kipling nebo London, jejichž díla známá jsou, ale o jejichž životě toho třeba tolik nevíte. První medailonek vás dovede navnadit. Je právě o Defoovi a jeho známém díle "Robinson Crusoe". Následuje čtyřstránkový komiks v podání Luďka Bárty. Hned s tímhle první komiksem jsem měl problém. Kromě toho, že se ze čtyř stránek vytratil příběh, je zde velmi okleštěn, což se dalo čekat, vytratilo se i to zásadní - dobrodružnost. A v podobné vlně se pokračuje.

"Poslední mohykán" je v komiksu zajímavě nakreslen, ale je podán tak, že z komiksu bych nepochopil, o čem to vlastně je. Tomáš Chlud nakreslil "Tři mušketýry" pěkně, dokonce se mu podařilo příběh podat srozumitelně, ale je tak zjednodušen, že prostě došlo k okleštění intrik, není to napínavé a postavy nemají prostor se rozvinout, což je zrovna u tohoto románu důležité. Nejinak musel dopadnout i "Hrabě Monte Cristo", u nějž mi nesedla ani kresba Renáty Fučíkové. "Moby Dick" je převede do komiksu nápaditě, v podstatě beze slov, ale že by vás to navnadilo na román o lidském úpadku? To nevím... "Cesta kolem světa za 80 dní" má kresbu mého oblíbeného Michala Kociána, ale právě na tomto komiksu je vidět, jak málo stránek nestačí. Má pět stránek a z toho pointa zabere jednu celou. Je to celé příliš nesourodé.

Asi nejlépe se podařilo převést "Dobrodružství Toma Sawyera", kdy se neztratilo v komikse ani dobrodružství, ani napětí, navíc kresba Bohumila Fencla s příběhem hezky souzní. "Ostrov pokladů" má hezkou kresbu Karla Jerieho a dokonce i napětí, ale vypravěčská zkratka příběhu ubližuje. "Vinnetou" v krátkém komiksu nefunguje vůbec, ale černobílá kresba Miroslava Pospíšila mě potěšila. Trochu mě překvapilo, že by Nikkarinově provedení "Knihy džunglí" vlastně nevadilo okleštění o dvě stránky. A to ani nemluvím o tom, že text pod obrázky je většinou zbytečný. "Volání divočiny" pak vyznívá jako další obyčejný příběh o věrném psu. Kresba ale dovede skvěle ztvárnit prostředí a atmosféru chladu. "Pouští a pralesem" už je jen takovým pokusem lehce zachránit knihu, ale stejně to nestačí. Pro mě je "Poklad dobrodružných příběhů" pokusem, který se příliš nepovedl a nemá podle mě příliš velký smysl. Rozhodně je lepší, abyste si přečetli původní romány. Jejich komiksově výcucy vám moc nedají.

Komiks "Poklad dobrodružných příběhů" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Žádné komentáře:

Okomentovat