2017-06-29

#1469: DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu - 50 %

DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu (Superman: Last Son of Krypton)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 844 až 846 a 851 série "Action Comics, "Action Comics Annual 11", jako "Superman Annual 13" a jako číslo 1 série "Superman" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Geoff Johns a Richard Donner
Kresba: Adam Kubert

Ty jo! Komiks, na kterém dělal Richard Donner! To je ten chlapík, co natočil "Supermana", toho prvního filmového s Christopherem Reevem. A musím uznat, že jeho Supermana mám moc rád! Taky je to ten týpek, který přišel se "Smrtonosnou zbraní". U takového člověka jste přece jen trochu zvědaví na to, jak dopadne jeho komiks, respektive komiks, na kterém se podílel, protože se dá předpokládat, že Geoff Johns byl hlavní scenáristickou silou a Richard Donner přinesl hlavně nějaký ten nápad, případně konzultaci. Geoff Johns pak zajistil, aby to bylo moderní, ale přitom to sedělo s Donnerovým pojetím. A jak to dopadlo? My to vlastně víme, protože komiks u nás už vyšel jako "Superman: Poslední syn".

Po jedné novince zde tedy máme opět něco, co již česky vyšlo. Ale tentokrát jsou vydání přece jen trochu odlišná. "Superman: Poslední syn" obsahuje jen samotný titulní příběh, k tomu dvě alternativní obálky a několik skic. A nesmím zapomenout na předmluvu, která v novém vydání není. "DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu" vedle toho obsahuje docela dost bonusů. Kromě toho, že je zde krátký text, který nás seznamuje s postavami a jejich tvůrci, nechybí mnohem více obálek, po samotném příběhu "Poslední syn" následuje ještě jeden sešit, který vyšel jako "Superman Annual 13". Kratší komiks je propojen s tím hlavním, ale jedná se jen o takovou hezkou, rodinnou, nostalgickou odbočku, která chce ukázat právě sílu rodiny. Hezký bonus s parádní kresbou, kde se mohl Renato Guedes docela hezky vyřádit.

Druhým bonusem je krátké grafické seznámení s postavami Supermanova světa, které bylo prezentováno v "Action Comics Annual 11". Pro přehled o postavách je to fajn, ale nic nového se zde asi nedovíte. Posledním bonusem je již standardně uváděný starší sešit, který nás seznamuje s dřívější podobou superhrdiny a jeho světa. Tentokrát se jedná o komiks "Superman 1", kde se poprvé skutečně pořádně rozepsala historie Supermana a jeho života na Zemi. Nebo abych byl přesnější, Siegel a Shuster mu chtěli dát širší základy. Trochu více se zde dozvíte, následuje i příběh, který je ale náhle ukončen a vy vidíte jen dvě stránky z toho, co jste mohli vidět v "Action Comics 1". Ne, tohle nebylo dobře zvoleno a navíc to ukazuje, že začátky Supermana ještě potřebovaly hodně rozpracovat.

K tomu došlo v následujících letech a k minulosti se vrací i hlavní příběh. Superman se musí - zase jednou - vypořádat se svou velkou Nemesis, kterou je generál Zod, jeden z mála stále žijících Kryptoňanů, protože v Zóně přízraků jich pár zůstalo. Je to takový klasický příběh, kdy je na první pohled jasné, že Superman nemůže vyhrát, stejně jako je jasné, že to nakonec dokáže. S malou pomocí svých přátel. Vlastně z celé knihy "DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu" budete mít pocit, že jejím poselstvím je síla rodiny a přátelství, která je schopná přemoct cokoli, i když je to sebesilnější. Anebo to alespoň na nějakou dobu zahnat. Chvíli si o Supermanovi zapřemýšlíte, ale pak ho odložíte a jedete dál. Za ty bonusy nechávám průměr.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Arrow - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"

6 komentářů:

  1. Ty bonusy, to byla šílená vata, musím říct. Chápu, že je někdo nacpe do Annualu, aby zaplácl pár stran, ale dávat tyhle vycpávky do DC kompletu mi přijde jako odrbávání čtenářů.

    OdpovědětVymazat
  2. Já to beru tak že je fajn, že se to alespoň v něčem liší od prvního českého vydání, takže raději vatové bonusy než nic

    OdpovědětVymazat
  3. To asi jo, on mě spíš vytočil ten rozpůlený retro příběh. Přetisk Action Comicsu 1 a tak i dokončení děje by sice měli vyjít v jednom z příštích čísel, ale už začínám být z toho uspěchaného, lehce nekvalitního a evidentně diletantského stylu vydávání starších věcí (UKK, DCKK a teď ve stejném stylu i kačeří Zlatá klasika) nějaký otrávený. Neříkám, že nejsem brutálně rád, že to u nás všechno vychází. Jen je vidět, jak je to všecko šité horkou jehlou a dělané na koleni...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nelze než souhlasit, ten starý komiks je skutečně hodně odfláknutý, ale je to tak, pere se do nás kvantita, a i když jsou příběhy kvalitní, vydání je prostě... no asi se budou distributoři bránit tím, že za vyšší cenu by to mohlo vypadat lépe... jsem docela zvědavý, jak se podaří vydání "Krize na nekonečnu zemí", které už má cenu přece jen trochu jinde

      Vymazat
  4. Bacha - Richard Donner je režisérem "Smrtonosných zbraní", ne "Smrtonosne pasti" s Willisem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Ne že bych to nevěděl, ale holt někdy člověk u psaní nepřemýšlí tolik,jak by měl... :-)

      Vymazat