2017-05-19

#1440: Wonder Woman 2: Odvaha - 55 %

Wonder Woman 2: Odvaha (Wonder Woman 2: Guts)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě, v pevné vazbě a v limitované edici (52 kusů) v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 7 až 12 série "Wonder Woman" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2012. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč (brožovaná), 599 Kč (vázaná) a 999 Kč (limitovaná).
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Brian Azzarello
Kresba: Cliff Chiang, Tony Akins a Dan Green

Popravdě se přiznám, že mě skoro překvapilo, že Wonder Woman se objevila v dalším komiksu od nakladatelství BB/art. Vzhledem k tomu, že nakladatelství docela skrouhlo svou komiksovou produkci, čekal jsem, že bude spíše více Supermanů a Batmanů, u kterých bych očekával větší prodeje. Ale tak je docela fajn, že se dočkala i tahle superhrdinka, protože zase tolik ženských hrdinek není, respektive v komiksu jich není tolik, které hrají tu nejvyšší ligu. Jako superhrdinu si představíte hlavně nějakého chlapa. Wonder Woman je specifická svým napojením na řeckou mytologii, což se Brian Azzarello ve svém runu snaží využít na maximum.

Wonder Woman je Amazonka. Je dcerou královny Amazonek. A rozhodla se, že jejím aktuálním posláním je zachránit dívku jménem Zola, která je těhotná. Na tom by nebylo nic divného, těhotné ženy potřebují přece jen ochranu, ale Zolu si Wonder Woman vybrala hlavně proto, že dítě, které v sobě žena nosí, je samotného Dia. A to je přece jen dítě, které chcete chránit, hlavně když po něm jdou všichni možní bohové v čele s Hérou. Že by to trochu připomínalo "Xenu"? Ano, skutečně je tomu tak, jen místo chakramu má Wonder Woman laso, které, když vás sváže, přiměje vás mluvit pravdu. To je mimochodem docela dobrý i svinský skill zároveň.

Brian Azzarello nás chce povodit celým řeckým panteonem, a tak se dostáváme k bohům, jako jsou Héfaistos, Hádes, Apollón, Artemis, ale i další. Právě tihle čtyři zde ale mají hlavní roli. Samozřejmě vedle Héry a společníků Wonder Woman. A vzhledem k tomu, že se jedná o americký mainstream, je asi celkem jasné, že nepůjde o pojetí mytických bohů v klasickém duchu, ale bude se jednat o pojetí trochu nové, odlišné. Nemyslím si, že to Azzarello pojal vyloženě špatně, ale božská podstata některých postav by mi skoro unikla. Hádes je jen takové dítě s velkou mocí. Co je na něm ale skvělé, to je jeho designové provedení. Právě design jednotlivých postav je něco, co se v sérii hodně povedlo a nové vizuální ztvárnění bohů a mytologických kreatur je zajímavé.

Samotný příběh už mi tak zajímavý nepřijde. Nemohu si pomoct, ale Azzarello dostal na hraní skvělý panteon - ano, miluji řeckou mytologii - ale dělá z ní jen akční podívanou, do které se najednou třeba v případě Háda, snaží dát hloubku, která tam nepasuje. Nemůžu si pomoct, ale od Azzarella jsem čekal víc. Na jednu stranu je pěkné, že tohle je samostatná série, která jako by neměla nic společného s ostatními řadami, nevystupují zde žádní jiní superhrdinové DC, ale na druhou stranu se prostě nemůžu zbavit dojmu, že to nefunguje. Jako kdyby Azzarello chtěl vytvořit něco jako komiks "Sága" ještě před samotnou "Ságou", ale přitom neměl dost silný příběh, který by tu zajímavou vizuální stránku postav skvěle spojil dohromady. A mám pocit, že omezujícím prvkem je postava Wonder Woman, která do toho zajímavého světa nesedí.

Komiks "Wonder Woman 2: Odvaha" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v brožované vazbě nebo pevné vazbě.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Wonder Woman 1: Krev".

Žádné komentáře:

Okomentovat