2017-05-10

#1433: DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první - 55 %

DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první (Superman: For Tomorrow 1)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017 jako devátou knihu ze série "DC komiksový komplet". Původně vyšlo jako čísla 204 až 209 série "Superman" a jako číslo 241 série "Action Comics" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Brian Azzarello
Kresba: Jim Lee

Superman není moje oblíbená postava. Že bych to už někde psal? Pravděpodobně ano. Na jednu stranu se mi líbí, jaké má Superman schopnosti. Přece jen je to nejmocnější člověk na planetě, i když by se rozhodně dalo polemizovat o tom, jestli je skutečně člověkem, protože jeho mimozemský původ je nezpochybnitelný. Stejně tak je ale na první pohled patrné, že je lidskému jedinci docela podobný. Tohle je dobré. Co mi třeba vadí, to je jeho neskonalá čestnost. Přijde mi to strašně křečovité. Stejně jako alter ego v podobě Clarka Kenta, které by dle mého mohlo fungovat jedině ve chvíli, kdy by čtenář nevěděl, že je Superman Clark Kent, ale pokud to ví, je to dobré už jen k tomu, aby se to použilo na nějaká vztahová drama. Tohle kniha "DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první" přímo nenabízí. Za to najdete Supermana pochybujícího.

Kniha "DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první" už česky vyšla jako "Superman: Pro zítřek 1" a recenzi na ni si tedy můžete přečíst. Vydání se od sebe zásadně neliší jen to původní, "Superman: Pro zítřek 1" obsahuje navíc předmluvu Briana Azzarella a v závěru pár skic Jima Leeho. Kniha "DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první" pak v sobě má standardně v rámci projektu ještě jeden starší příběh, kterým je tentokrát "Action Comics 241" z června roku 1958. V komiksu "Superman: Pro zítřek" Brian Azzarello - nutno mu přiznat kredit - přináší do Supermanova příběhu trochu přemýšlení, trochu uvažování hlavní postavy nad svým osudem, trochu nevyzpytatelnosti. A to se mi na komiksu líbí. Popravdě se mi to líbí víc než kresba.

Když jsem poprvé četl komiks "Superman: Pro zítřek 1", byla to především kresba, která mě zaujala. Jenže u Jima Leeho se mi stalo to, že čeho je moc, toho je příliš. Jeho kresba se mi prostě zajídá. Všechno v jeho kresbě vypadá dobře, ale zároveň mi všechno přijde přehnané. I farář tu vypadá jako někdo, kde byl dvanáct let u SWAT, aby se nakonec rozhodl, že sloužit bohu je ta správná cesta. Popravdě jsem chvílemi nevěděl, jestli koukám na Supermana nebo faráře. Možná záměr, možná ne. Po druhém přečtení pro mě pak lépe vyznívá scénář, nikoli v tom, jak je akční, což v některých momentech je, ale v tom, jak se snaží postavu Supermana analyzovat, dívat se na ni jinak. Takže stejné hodnocení jako v případě knihy "Superman: Pro zítřek 1", ale s odstupem let na základě scénáře, který nakonec spíše převyšuje kresbu. Ale ne o moc.

Knihu "DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první" trochu sráží příběh "Action Comics 241", který je z hlediska Supermanovy mytologie sice zásadní, ale z hlediska dějového hloupoučký. Zásadní je proto, že se zde poprvé objevuje Pevnost osamění - mimochodem v angličtině to "Fortress of Solitude" zní mnohem více cool - což je sice hezké, ale už skutečnost, že k ní vede obrovský tunový klíč, který nikdo neuzvedne, a tak se do pevnosti nedostane, je prostě takové dětinské. Stejně jako to, že ji Superman buduje jako dědictví, které po sobě chce zanechat. Ale co je ještě divnější, to je samotný příběh a jeho pointa. Tohle že má být "Action Comics?" Spíš něco jako "rádoby humorné historky z života superhrdiny". Komiks se moc nepovedl a je vidět, že superhrdinská mytologie je mnohdy budována na směšných příbězích.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Arrow - Rok jedna"

Žádné komentáře:

Okomentovat