2017-03-03

#1385: Vějíř 2016 - 70 %

Vějíř 2016
Vydalo nakladatelství Kobuta v brožované vazbě v roce 2016. Vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 159 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah:
  • Zatoulaná – scénář: shinji, kresba: Janiko, Hayath
  • Mahó Kemuši Psyché – scénář: DanQ, kresba: Kazumaki
  • Duchobraní – scénář: Špendla, kresba: Luc
  • TWiiNKOMY – scénář: Arisu, Ayaku, kresba: Arisu
  • Mámení – scénář: Tereza „Kadet“ Kadečková, kresba: Petra „Ryuki“ Feňďová
  • Nezvaní – scénář a kresba: Jan „Arenoth“ Vohlídal
  • Zbožná kočka – scénář a kresba: Abbe
  • Psycholog pro příšery – scénář a kresba: Dyamirity
  • Návštěva – scénář a kresba: Filip Tichý
  • Belle Morte – scénář: Kamila, kresba: Mára
  • Karel & Růžena… dost mimo – scénář: Saili, kresba: Konata
  • Straight – scénář: Dragoniana, kresba: Bára „Eseona“ Vodáková
  • Padající hvězda – scénář a kresba: Žebrovník
  • Theurg – scénář a kresba: Jan Mareš
  • Napsáno (ne)reálným životem – scénář: Gituška, kresba: Alexa
  • Emulator Girl – Útěk – scénář a kresba: Tomáš Salva
  • Fuška – scénář a kresba: Marcel Dokoupil
  • Ve stínu svitu měsíce – scénář: DanQ, kresba: Míša Srovnalová

Trochu mi to trvalo, než jsem recenzi napsal, ale ono je tolik knih, které může člověk číst, že někdy prostě nestíhám. Ale jdeme na to, podíváme se zase na jednotlivé povídky postupně. "Zatoulaná" je komiks krásně nakreslený, je takový líbivý, má i příběh, který má lehce romanticky temnější konotace, ale přece jen je to v první řadě něco, co je hezké, co by vás mohlo pohladit po duši, nikoli dějem, ale spíše svým lyričtějším pojetím. Na úvod to není špatné. "Mahó Kemuši Psyché" je variace na superhrdinský komiks, ale tím, že hlavní postavy jsou hmyz. Zábavné, s příjemnými vtípky i jen v obraze. V humorném duchu pokračuje i "Duchobraní", kde jsem ale měl pocit, že autoři trochu zvláštně skáčou mezi jednotlivými scénami, ty přechody nejsou plynulé a čtenář mnohdy neví, co se vlastně děje a proč. Myslím hlavně v tom smyslu, že pointa je celkem jednoduchá, ale je zde až příliš prostoru na to, aby se k ní postavy dostaly.

První yonkoma ve "Vějíři 2016" se jmenuje "TWiiNKOMY" a je taková... nijaká. Snad jen ta poslední má v sobě něco, zábavnějšího, ale tohle nejsou vtípky, které bych dovedl ocenit. Bezeslovné "Mámení" už je z jiného soudku a Kadet s Ryuki ukazují, že jim jde i něco trochu temnějšího, i když i tenhle příběh má v sobě trochu nádech poetiky, hlavně s tím koncem, který není tak pesimistický jako průběh. Jedná se o příběh beze slov, který se děvčatům velmi vydařil a prostor využily dobře. Kresba komiksu "Nezvaní" se mi líbila, Arenoth je dobrý kreslíř, ale takový ten český humor, který se zde ojevuje, mi nějak nesedl, což je moje chyba, ale jelikož je to pointa celého příběhu, trochu mi ho to zkazilo. Tady se ale jedná o moje čistě subjektivní vnímání.

Abbe ve "Zbožné kočce" předvedl pořádně nepříjemný příběh, z kterého mrazí, i když by jej někdo mohl považovat i za černohumorný. Příběh kočky a ptáčků ale v sobě má poselství a rozhodně jej považuji za jeden z nejlepších, které se v loňském "Vějíři" objevily. "Psycholog pro příšery" je spíše než yonkomou klasickým stránkovým stripem, který řadím k tomu nejlepšímu stripovému, co se ve sbírce objevilo. Nesmál jsem se tak, že bych se vyloženě za břicho popadal, ale jednotlivé kousky mi přišly zábavné. Je vidět, že je autorka s postavami sžitá a v jejím podání ožívají. "Návštěva" pak naprosto postrádá humor a jedná se o vyloženě hororovou povídku, u které je velká škoda, že je její pointa jasná celkem brzy.

Zase trochu jiný žánr je "Belle Morte", což je akční thriller. Jeho pointa mě docela zaujala a musím říct, že se mi komiks líbil, a to i kresbou, která je ve srovnání s ostatními odlišná a hezky vyniká. "Karel & Růžena… dost mimo" si jedou svoje, jen tentokrát na větším prostoru. Je to hlavně pro fanoušky dvojice, i když ten přesah ze stránek komiksu do reality je celkem fajn. Yonkoma "Straight" je také docela vtipná, hlavně pokud člověk sem tam sám něco tvoří. To se pak i zasměje. "Padající hvězda" má krásnou kresbu, ale rovnou se přiznám, komiks jsem nepochopil. Ta tenká linka je ale parádní. Trochu z kontextu nějakého většího příběhu mi přijde vytržený komiks "Theurg", kde jsou některé panely nesmírně statické, jako kdyby postavy jen pózovaly. Chyběla mi tam dynamika.

Poslední yonkoma "Napsáno (ne)reálným životem" je taková milá a já musím říct, že je to snad první "Vějíř", kde mě tyhle krátké japonské stripy docela bavily, tedy myslím více se mi jich líbilo, než nelíbilo. Komiks "Emulator Girl – Útěk" je ujetý, je sexy, je výrazově přetažený, vtipný, má příběh, ale po přečtení jsem si stejně nebyl jistý, jestli se mi to líbilo, nebo ne. "Fuška" je zvláštní, ale dovede zaujmout kresbou a designy postav. Na závěr je zde pak delší příběh "Ve stínu svitu měsíce", což je zábavná a chytré fantasy, která má dobrý scénář s myšlenkou a také kresbu, kdy hlavně ty potvory zde vypadají dobře. "Vějíř 2016" tak plní to, co od něj očekáváte - rozmanité komiksy, které překvapí žánrem, ale i kresbou. Jsou zde dobré kusy i slabší, ale celkově je to podařený výběr, který ukazuje, jak moc zajímavých tvůrců zde máme.
Ve sborníku najdete i reklamu na jednu zajímavou knihu ;-)


Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Vějíř 1"
"Vějíř 2"
"Vějíř 2011"
"Vějíř 2012"
"Vějíř 2013"
"Vějíř 2014"
"Vějíř 2015"

Žádné komentáře:

Okomentovat