2016-10-26

#1292: Modrá Crew 1: Ekhö - Zrcadlový svět - 60 %


Modrá Crew 1: Ekhö - Zrcadlový svět
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Vydání má 104 barevných stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Christophe Arleston
Kresba: Alessandro Barbucci

"Crew2" skončila číslem padesátým druhým, a tak bylo otázkou, co bude následovat. Ani jsme nemuseli tak dlouho čekat a hned se nám náhrada dostala. Je jí "Modrá Crew". Tak trochu se jedná o návrat ke kořenům, protože "Modrá Crew" už pod nakladatelstvím Crew vycházela. Jednalo se o celkem deset sešitů spíše evropského rozsahu co do počtu stran, tedy 48, kde se nám z evropských postav předvedli Thorgal a Sláine, z těch amerických pak Hellboy, Lobo a Batman, který si dal týmovku se Soudcem Dreddem. Jednalo se o prezentování příběhů, které byly příliš krátké na samostatnou knihu, ale dost zajímavé na to, aby u nás vyšly. A podobnou cestou se vydává nakladatelství Crew i tentokrát. Zaměřilo se na série, které nejsou příliš dlouhé, tak okolo 4 sešitů evropského formátu, anebo je jejich návaznost méně zásadní a nebude tak vadit, pokud se vydají později.

A tak je prvním příspěvkem do nové "Modré Crwe" série "Ekhö". Tu jsme si mohli užít už v "Crew2 č. 51" a "Crew2 č. 52", kde na pokračování vyšla první část, příběh nazvaný "New York". Tady je trochu problém se sešitem "Modrá Crew 1: Ekhö - Zrcadlový svět" protože první polovinou je právě příběh "New York". Pokud jste tedy četli zmiňovaná čísla "Crew2", polovina nové "Modré Crwe" pro vás bude až příliš známá. Ale to je jen pro začátek, abyste v rámci "Modré Crwe" měli kompletní celou "Ekhö" sérii. Následovat by už měly komiksy nové s větším důrazem na evropskou scénu. Vždyť i "Ekhö" je evropský komiks. A těšit se na něj můžeme i ve druhém čísle "Modré Crwe".

A co bude následovat v dalších číslech? Tohle je na formátu "Modré Crwe" to nejlepší! Sami předplatitelé - skutečně jen předplatitelé, kteří se na stránkách prezentují speciálním kódem - mohou rozhodovat o tom, co bude v magazínu dál vycházet. Po "Ekhö" bude následovat jeden z těchto komiksů:

V době psaní recenze zatím nadpoloviční většinou vyhrává "Třetí testament", za ním "Kingsman: Tajná služba" a až na konci "Dravci", tak uvidíme, co se k nám s dalšími díly dostane. Vypadá to však, že je rozhodně na co se těšit. A skutečnost, že rozhodují sami čtenáři, je přece jen něco nového a mohlo by vést k tomu, že se magazín udrží dlouho. Snad bude předplatitelů skutečně dostatek. Máte už svoje předplatné? Pokud ne, tak to napravte, protože podobné komiksy u nás jinak asi nevyjdou, což by byla škoda.

Ale pojďme na "Ekhö". Jak už jsme se v "Crwi2" dověděli, tohle je zajímavé fantasy, které je akční, je pohádkové, ale přitom je sexy a zábavné, navíc je nápadité a není to jen odvar něčeho, co již existuje. Země má dvě roviny. Jednu klasickou, kterou známe, druhou fantastickou, kterou je "Ekhö", něco jako prehistoricky steampunkový svět, kam se dostane hlavní hrdinka Mravena Draapulová s nechtěným společníkem Jurijem. To samo o sobě je dost divné, kdyby jen Mravena ještě ke všemu nebyla schopna přijmout do svého těla duši mrtvé osoby a po nějakou dobu ji hostovat. Po jakou dobu? Potud, dokud Mravena a její společníci, jejichž počet se rozrůstá, nevyřeší příčinu toho, proč byla daná osoba zavražděna. Tvůrci to navíc koření tím, že se každý příběh odehrává v jiném městě. První je tedy "New York", druhý pak "Císařská Paříž".

Díky kresbě Alessandra Barbucciho získávají příběhy, které se někdy mohou jevit trochu banální ve své zápletce, hlavně pokud jde o příběh "Císařská Paříž", něco navíc, protože Alessandrovo pojetí měst, jeho fantasy, steampunkové pojetí, které se ještě hemží různými potvorami, je prostě úchvatné a plné skvělých nápadů a imaginace. Tohle je na sérii krásné, navíc, jak už jsem psal, je sexy. Není vulgární, ale dráždivá, čehož také není jednoduché dosáhnout. Takže za mě malinko zklamání, že už zde je příběh, který jsem četl, ale zase se mi tenhle formát líbí a těším se na další díly, kde už budou jenom samé novinky.

Komiks "Modrá Crew 1: Ekhö - Zrcadlový svět" zakoupíte na stránkách Crew.

9 komentářů:

  1. Prvni dil me bavil dost,druhej uz byl celkem slabsi..ale kresba boziii...jen skoda,kdyz malir neumi nakreslit zene nejake krasne bradavky... :DDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo ty bradavky má hodně specifické :-)

      Vymazat
    2. Stejne jako ve Vyprave za Ptakem casu,tam ta indianka je na tom podobne..a je to velka skoda... :D ale co,to sou nakonec jen detaily,sel bych do toho... :DDDD

      Vymazat
    3. Ale tak o Pelisse z Výpravy se mi zdá ještě teď :-)

      Vymazat
  2. Ja mel na mysli tu Kiskill :)..o Pelisse zadna diskuse,ale ta je zase neukazala cely... :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je vlastně pravda, Pelissa se tam nesvlékne :-)

      Vymazat
    2. A to je VELKA SKODA !! :DDD

      Vymazat
    3. Nebo mozna ne,treba by to pak bylo VELKY ZKLAMANI... :D

      Vymazat
    4. Asi nebylo, ale i díky tomu je Pelissa taková krásně sexy a nedostupná :-)

      Vymazat